Άρθρο για το ένθετο της εφημερίδας Νέα Σελίδα “Ιδεογράμματα” με τίτλο: “Η Νέα Δημοκρατία μπροστά στο 11ο Συνέδριο”

    Δεκέμβριος 3, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
     

    Στην τελική ευθεία προς το 11ο τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, μόλις ολοκληρώθηκε ένας κύκλος 7 προσυνεδρίων σε όλη την Ελλάδα και αντίστοιχων, ισάριθμων ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, μίας προσυνεδριακής ημερίδας και δεκάδων εκδηλώσεων στις κατά τόπους νομαρχιακές και τοπικές κομματικές οργανώσεις, με διαφορετικές θεματολογίες, που άπτονταν επιμέρους ζητημάτων και τομέων πολιτικής. Έπεται μια ειδική έκτακτη προσυνεδριακή ημερίδα στη Δυτική Αθήνα, που θα αφορά σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας.

     

    Στα προσυνέδρια συμμετείχαν ως ομιλητές, πέραν των πολιτικών, πρόσωπα με σημαντική γνώση και εμπειρία στα ζητήματα που πραγματεύονταν, πρόσωπα από το χώρο της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της έρευνας, της κοινωνίας των πολιτών, διακεκριμένα στο χώρο τους, ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού. Συμμετείχαν επίσης οι παρευρισκόμενοι, θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα προς τους ομιλητές ή με σύντομες τοποθετήσεις, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που παρακολούθησαν τις διαδικασίες εξ αποστάσεως μπορούσαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις ερωτήσεις τους. Εξίσου ανοιχτές στους πολίτες οι κατά τόπους θεματικές εκδηλώσεις και, ασφαλώς, τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, μέσω των οποίων δόθηκε βήμα στον κάθε πολίτη να εκφράσει τις θέσεις του επί ζητημάτων που τον αφορούν άμεσα.

     

    Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που, κατά τη γνώμη μου, προκύπτουν από την πρωτόγνωρη αυτή εντατική, προσυνεδριακή διεργασία: πρώτον, ότι οι πολίτες εκφράζουν πλέον ένα ολοένα και θερμότερο ενδιαφέρον για τα κοινά και επιδιώκουν τη συμμετοχή σε ανοιχτές, διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευρύτατη συμμετοχή στα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, μέσω των οποίων υποβλήθηκαν -με τα ως σήμερα δημοσιευθέντα στοιχεία- πάνω από 88.000 απαντήσεις πολιτών, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους επί καίριων ζητημάτων της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η ανάπτυξη στην περιφέρεια, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η στήριξη των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, η ανεργία, η παιδεία και τα προβλήματα των νέων. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί και διαφοροποιεί την πολιτική ζωή της χώρας, αφήνοντας πίσω λογικές κομματοκρατίας, «ημετέρων», κεκλεισμένων θυρών. Ο πολίτης αναγνωρίζει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ότι υπάρχει τουλάχιστον μία πολιτική παράταξη που είναι σύγχρονη και ανοιχτή στην κοινωνία, που σχεδιάζει πολιτικές για τους πολίτες με τους πολίτες.

     

    Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από την προεργασία του 11ου τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι διαμορφώνεται ένας συγκροτημένος, σφαιρικός, πραγματιστικός, προγραμματικός λόγος. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η ενσωμάτωση των απόψεων των πολιτών στις πολιτικές της, ο εμπλουτισμός του λόγου της με τις σκέψεις των συμμετεχόντων στις ανοιχτές προσυνεδριακές διαδικασίες διαλόγου. Τελικός σκοπός, η υποβολή τεκμηριωμένων, υλοποιήσιμων, ρεαλιστικών προτάσεων απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και αντιπολιτευτικές κραυγές. Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη Αξιωματική Αντιπολίτευση και κόμμα εξουσίας,  παρουσιάζει διαρκώς τμήματα του προγράμματός της, προτείνοντας πολύ συγκεκριμένες, κοστολογημένες, εφαρμόσιμες λύσεις απέναντι σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οικονομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές, θεσμικές.

     

    Με το 11ο Τακτικό Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει εν τοις πράγμασι ότι επιδιώκει και επιτυγχάνει να προσελκύσει πολίτες με γνώσεις, εμπειρία και διάθεση προσφοράς στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για τη χώρα μας, οι οποίοι πλέον απορρίπτουν το παλαιοκομματικό πολιτικό σύστημα, που τόσο πιστά εκφράζει και υπηρετεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Με την ανταλλαγή απόψεων και την ανάδειξη νέων ιδεών, με συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής, αλλά κυρίως σε συνέργεια με την κοινωνία των πολιτών, είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση που τη μαστίζει, γράφοντας μία νέα, αισιόδοξη σελίδα στη διακυβέρνηση της χώρας.

     

    *Η Νίκη Κ. Κεραμέως είναι δικηγόρος, βουλευτής Επικρατείας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

     

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ