Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο με τίτλο: “Υιοθετώντας” τις προτάσεις για την υιοθεσία

    Ιούλιος 19, 2016
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    «Υιοθετώντας» τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για υιοθεσία-αναδοχή-εγκαταλελειμμένα παιδιά

    της Νίκης Κ. Κεραμέως, Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου ΝΔ, Βουλευτού Επικρατείας

    Χθες παρουσιάστηκαν οι 8 συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση του καθεστώτος των εγκαταλελειμμένων παιδιών, της αναδοχής και της υιοθεσίας στην Ελλάδα. Γιατί τώρα, θα αναρωτηθεί κανείς; Γιατί προκρίνεται ένα τέτοιο κοινωνικό θέμα καθημερινότητας, ενώ σοβεί η οικονομική κρίση;

    Το συγκεκριμένο θέμα είναι στην επικαιρότητα για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί ολοένα και περισσότερος κόσμος καταφεύγει στην υιοθεσία και ταλαιπωρείται επί σειρά ετών, από μία διαδικασία πολύπλοκη, χρονοβόρα και αποθαρρυντική. Δεύτερον, η εγκατάλειψη βρεφών έχει επιδεινωθεί με την έκρηξη της μεταναστευτικής / προσφυγικής κρίσης, αλλά και την παράταση και όξυνση της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται σε νοσοκομεία και μαιευτήρια της χώρας πολυάριθμα βρέφη.

    Αν κάποιος αποφασίσει να υιοθετήσει ένα παιδί στην Ελλάδα, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα εμπλακεί σε μία δαιδαλώδη και ψυχοφθόρα δοκιμασία, με μακροχρόνια αναμονή που μπορεί να φτάσει και τα 7 χρόνια, η οποία καταλήγει μόλις σε 0,3 υιοθεσίες ανά 100 γεννήσεις στη χώρα μας, ήτοι σε 4 φορές λιγότερες υιοθεσίες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υιοθεσίες μειώθηκαν κατά 50% το χρονικό διάστημα 2012 έως 2015, δηλ. από 543 σε μόνο 271 υιοθεσίες κατ’ έτος.

    Λύσεις λοιπόν, και μάλιστα άμεσα. Δεν νοείται στην ψηφιακή εποχή να μην υπάρχουν ηλεκτρονικά Εθνικά Μητρώα για την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας. Αναγκαία, επίσης, η σύσταση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, αρμόδιου για την παρακολούθηση, καταγραφή και βελτιστοποίηση των διαδικασιών, καθώς και την εποπτεία κρατικών και μη φορέων. Εξίσου επιτακτική και η αύξηση του αριθμού των Εισαγγελέων Ανηλίκων, οι οποίοι είναι αρμόδιοι, μεταξύ άλλων, για τη διερεύνηση υποθέσεων εγκατάλειψης και καταγγελιών που αφορούν ανηλίκους – είναι χαρακτηριστικό ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπηρετούν μόνο δύο. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και να επιταχύνουν τη διαδικασία της υιοθεσίας, ενώ πρότασή μας είναι να τεθεί και ένα απώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωσή της.

    Περαιτέρω, η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και των δομών φιλοξενίας παιδιών, μέσω της ορθολογικότερης κατανομής του υπάρχοντος προσωπικού του δημοσίου, η ενθάρρυνση συνεργασιών με φορείς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή και ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής ανηλίκου είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και ανέξοδες λύσεις. Παράλληλα, η συνεκτική αντιμετώπιση του προβλήματος, προϋποθέτει και την αυστηροποίηση του καθεστώτος των ιδιωτικών υιοθεσιών, για να καταπολεμηθεί η εμπορία βρεφών – πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η θεσμοθέτηση του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου και τα ηλεκτρονικά εθνικά μητρώα.

    Είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε κάθε παιδί να απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία, ευκαιρίες και δυνατότητες για μία υγιή σωματική, ηθική, πνευματική, κοινωνική και νοητική ανάπτυξη.

     

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ