Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνέντευξη στην Ευτυχία Αδηλίνη με τίτλο: “Η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκρως προβληματική”

    Οκτώβριος 13, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκρως προβληματική» δηλώνει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, και αναφερόμενη στην επικείμενη επικύρωση της συμφωνίας από τη γειτονική χώρα τονίζει: «Ελπίζουμε ότι δεν θα επικυρωθεί, διότι για τη χώρα μας είναι εθνικά επιζήμια».

    Μιλώντας για το προσφυγικό, η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τελευταίου ευρώ» σημειώνοντας ότι «ο OLAF συνήθως διεξάγει έρευνες μόνο αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων».

    Στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, η κ. Καραμέως εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις, οι οποίες, όπως λέει, «έχουν ήδη υποστεί πολλαπλές μειώσεις από την παρούσα κυβέρνηση».

    Αναφερόμενη στην οικονομία, και κυρίως στην πίεση που δέχονται τις τελευταίες μέρες οι τραπεζικές μετοχές, η βουλευτής της ΝΔ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τη δεινή κατάσταση των τραπεζών καίτοι, όπως λέει, «αυτή μπορεί να επιτείνεται από εξωγενείς παράγοντες». Σύμφωνα με την κ. Καραμέως «το ΔΝΤ δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και «η πραγματικότητα, όπως την βιώνουμε, όλοι στην καθημερινότητά μας είναι αναντίρρητη».

    Τέλος, ερωτηθείσα για τα θέματα Παιδείας και τα επίμαχα ζητήματα, όπως ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας ενόψει και της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ εκτιμά αφενός ότι «η αναθεώρηση Συντάγματος, στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί ψηφοθηρικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα» και αφετέρου αναφορικά με το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας υποστηρίζει ότι «δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί το άρθρο 3» ενώ επισημαίνει ότι αντίθετα «είναι αναγκαία η αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

    Ακολουθεί η συνέντευξη με την τομεάρχη Παιδείας-Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ερ. Κυρία Κεραμέως να ξεκινήσουμε από την οικονομία και κυρίως από τις πιέσεις που δέχονται, τις τελευταίες μέρες, οι τραπεζικές μετοχές. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες, καίτοι ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για εξωγενείς παράγοντες. Εκτιμάτε ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία; 

     Απ. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τη δεινή κατάσταση των τραπεζών, ανεξαρτήτως εάν αυτή μπορεί να επιτείνεται από εξωγενείς παράγοντες. Σας θυμίζω ότι από το 2014 έως και σήμερα, οι τράπεζες έχουν απολέσει περίπου το 96% της κεφαλαιοποίησής τους, συνεπεία των καταστροφικών κυβερνητικών χειρισμών του πρώτου εξαμήνου του 2015, που οδήγησαν στο εγκληματικό κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά και της αναξιόπιστης οικονομικής πολιτικής των τελευταίων 3,5 χρόνων εν γένει. Ακολούθησε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, που επέφερε τεράστιες ζημίες στους παλαιούς μέτοχους των τραπεζών- μεταξύ των οποίων ασφαλώς και το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος. Δυστυχώς συνεχίζεται η καθοδική πορεία των τραπεζών, οι οποίες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση από τις αρχές του χρόνου. Όσο για τον διοικητή της ΤτΕ, η κυβέρνηση επιδίδεται στη γνώριμη πλέον τακτική της: επιτίθεται σε ανεξάρτητους θεσμούς και κατασκευάζει εχθρούς, σε μια προσπάθεια να μετακυλήσει τις ευθύνες της. Με τον τρόπο αυτό, όμως, πλήττεται ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και υποσκάπτεται η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές.

    Ερ. Πάρα ταύτα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε 4 τράπεζες μας και το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις του κατά +0,6% (στο 2,4%) για την ανάπτυξη. Μήπως εντέλει η εικόνα που παρουσιάζεται στην οικονομία είναι πρόσκαιρη και συνέπεια της αντιπαράθεσης Ρώμης-Βρυξελλών;

     Απ. Το ΔΝΤ διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις του για το 2018, αφού προβλέπει 2% του ΑΕΠ ανάπτυξη, οριακά χαμηλότερη από την πρόβλεψη 2,1% της κυβέρνησης. Για το 2019, πράγματι αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του, οι οποίες ωστόσο υπολείπονται των εκτιμήσεων που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (2,5%). Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έχοντας αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη ως το 2023, από 1,9% σε 1,2%. Και πέρα, όμως, από τους αριθμούς, η πραγματικότητα στην οικονομία, όπως τη βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, είναι αναντίρρητη: οικονομική αστάθεια, ανασφάλεια και αναιμική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνει την υπέρβαση που χρειάζεται η χώρα.

    Ερ. Να περάσουμε και στο επίμαχο θέμα της μη περαιτέρω περικοπής των συντάξεων. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα τα καταφέρει και, προ ημερών, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε το θέμα και στον Γερμανό Πρόεδρο που επισκέφθηκε τη χώρα μας. Ποια είναι η πρόβλεψή σας; Τελικά θα ξεπεραστεί το πρόβλημα;

     Απ. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, αλλά γνωρίζουμε τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξαιτίας της αδυναμίας της να κλείσει έγκαιρα τις αξιολογήσεις του 3ου αχρείαστου μνημονίου, επέφερε και νέες μειώσεις συντάξεων από την αρχή του επόμενου έτους. Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνον δεν ψήφισε τις μειώσεις αυτές, αλλά με τροπολογία μας ζητήσαμε την κατάργησή τους, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλησε καν να τη συζητήσει στη Βουλή. Εμείς ειλικρινώς ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία για να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις, οι οποίες άλλωστε έχουν ήδη υποστεί πολλαπλές μειώσεις από την παρούσα κυβέρνηση. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ προέβη σε συνολικά 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, με το νόμο Κατρούγκαλου περιέκοψε κατά 35% τις κύριες και κατά 45% τις επικουρικές συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους, ενώ στη συνέχεια ψήφισε -και μάλιστα δυο φορές- την περικοπή και των παλαιών συντάξεων από 1/1/2019.

    Ερ. Στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με δεδομένο ότι το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας ενέκρινε την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές, εκτιμάτε ότι επίκειται η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών; Άλλωστε οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση Ζάεφ να είναι πολύ κοντά στην εύρεση των απαραίτητων ψήφων…

     Απ. Ελπίζουμε ότι δεν θα επικυρωθεί, διότι για τη χώρα μας είναι εθνικά επιζήμια καθότι, ανάμεσα σε άλλα, δεν εμπεριέχει επαρκείς διασφαλίσεις και εκχωρεί στη γείτονα χώρα «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκρως προβληματική, γεγονός που ερμηνεύει άλλωστε και την αρνητική στάση του 75% των Ελλήνων, που την απορρίπτουν. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία αυτή, εφόσον τεθεί προς κύρωση στη Βουλή.

    Ερ. Να περάσουμε και στο προσφυγικό. Επιμένετε ως ΝΔ ότι υπάρχει θέμα κακοδιαχείρισης κονδυλίων την ίδια στιγμή που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνει ότι είναι ευπρόσδεκτος κάθε έλεγχος για τα κονδύλια;

     Απ. Επιμένουμε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τελευταίου ευρώ. Και τούτο, για πολλούς λόγους. Ενδεικτικά: 1) Λόγω της διεξαγωγής έρευνας για την πιθανή κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), κατόπιν πληροφοριών που της διαβίβασε το 2017 η Γενική Διεύθυνση μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν. Η OLAF συνήθως διεξάγει έρευνες μόνο αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων, επομένως, και μόνο η ανακοίνωση εκκίνησης ερευνών σε βάρος της Ελλάδας συνιστά δυσφήμηση για τη χώρα μας, για την οποία απολύτως υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. 2) Λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα hot spots στη χώρα μας, της πραγματικής εικόνας εξαθλίωσης που καταγράφουν διεθνείς, ανεξάρτητοι φορείς, τη στιγμή που η ΕΕ έχει χορηγήσει στην Κκβέρνηση 1,6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 3) Λόγω των καταγγελιών για κακοδιαχείριση και αναποτελεσματικότητα ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εν τω μεταξύ αποχώρησαν από σχετικές θέσεις ευθύνης, μέχρι και από τον ίδιο το διευθυντή της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων.

    Ερ. Και κάτι τελευταίο. Μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ποια είναι η θέση της ΝΔ σε δύο επίμαχα ζητήματα, το διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας και στα θέματα Παιδείας (ιδιωτικά πανεπιστήμια κλπ);

     Απ. Το γεγονός και μόνο ότι επιλέγεται η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, λίγους μόλις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, για την εκκίνηση της διαδικασίας, καταδεικνύει ότι ακόμη και ένα τόσο κρίσιμο θεσμικό ζήτημα όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί ψηφοθηρικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Θέλω να θυμίσω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε θέσει στον πρωθυπουργό το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ήδη από το Φεβρουάριο του 2016, ώστε να συμφωνηθούν τα αναθεωρητέα άρθρα σε κλίμα πολιτικά ουδέτερο. Ως προς τα επιμέρους ζητήματα που θίγετε, θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, διότι η ανάγκη επαναπροσδιορισμού τους μπορεί να εξυπηρετηθεί εντός του υφιστάμενου συνταγματικού περιγράμματος. Στα θέματα Παιδείας, θεωρούμε αναγκαία συνθήκη την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραμένει ακόμη και σήμερα δέσμια αγκυλώσεων του παρελθόντος, που έχουν ξεπεράσει ακόμη και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, τη στιγμή που θα μπορούσε να αποτελέσει κορυφαίο εκπαιδευτικό κόμβο στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη.

    Εδώ η ηλεκτρονική δημοσίευση της συνέντευξης.

     

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ