“Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας, ας παραιτηθεί”: Συνέντευξη στην εφημερίδα Real και τη Χριστίνα Κοραή

    Μάρτιος 26, 2016
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Λουλούδια και ευχές

    Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νεας Δημοκρατίας. Στις 15 Μαρτίου γέννησε το γιο της, που θα πάρει το όνομα Λουκάς από τον πεθερό της. Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης της έστειλε ευχές και λουλούδια, όπως και πολλοί συνάδελφοί της Βουλευτές όλων των κομμάτων. Η κυρία Κεραμέως πάντως, τον…κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν τον διέκοψε για πολύ. Μέσα από την κλινική έγραψε και ερώτηση για τις συμβάσεις φύλαξης των ακαταλόγιστων ασθενών που νοσηλεύονται στα ψυχιατρεία Αθηνών.

    Συνέντευξη στη Χριστίνα Κοραή

    -Το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες πώς μπορεί να επηρεάσει την ΕΕ σε σχέση με το προσφυγικό και τι συνέπειες να έχει για στην Ελλάδα; Μπορεί ο φόβος να ανεβάσει και άλλα τείχη στα σύνορα;  Να υπάρξει διεθνής  αστυνομοκρατία; Να μη δέχονται οι άλλες χώρες πρόσφυγες στο πλαίσιο των μετεγκαταστάσεων; Να μετατραπεί η Ελλάδα σε ανοιχτό καταυλισμό;

    Εκτιμώ, πράγματι, ότι τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες θα σηματοδοτήσουν αλλαγή πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Γίνεται ήδη λόγος για τη δημιουργία «ενιαίου χώρου ασφάλειας», με την αυστηροποίηση των εσωτερικών ελέγχων και την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Το στοίχημα είναι η διαμόρφωση της νέας αυτής πολιτικής να μην παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε θέματα ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόσο η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της ΕΕ, όσο και η πίεση προς την Τουρκία για αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, είναι αναγκαία προαπαιτούμενα για τη διευθέτηση του προβλήματος.

     

    -Η Ειδομένη μπορεί να εκκενωθεί σε ένα μήνα όπως δηλώνουν υπουργοί; Nα χρησιμοποιηθεί και ελεγχόμενη νόμιμη βία;

    Θεωρώ ότι είναι εφικτό, δίχως τη χρήση βίας, και ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά στο πεδίο αυτό. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ντροπιαστική για τη χώρα, ανεξαρτήτως των όποιων ευθυνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μετακινηθούν οι χιλιάδες αυτοί εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, πρωτίστως για τη διασφάλιση της υγείας τους και της αξιοπρέπειάς τους.

     

    -Τι δεν έκανε η κυβέρνηση μέχρι τώρα για το προσφυγικό;

    Τι έκανε είναι το ερώτημα. Έχασε πολύτιμο χρόνο, υποτιμώντας την κατάσταση, και επέδειξε σημαντική διαχειριστική ανεπάρκεια. Το ίδιο, δηλαδή, που έκανε και στα φλέγοντα θέματα της οικονομίας τον ένα χρόνο της διακυβέρνησής της. Ακόμη και σήμερα, αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την αξία της παράλληλης άσκησης αποτρεπτικής πολιτικής. Αντίθετα, με σειρά άστοχων ενεργειών της, και στο όνομα του δήθεν ανθρωπισμού, ακολούθησε πολιτική χαλάρωσης των ελέγχων, παραγνωρίζοντας ακόμη και το βασικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, γεγονός που οδήγησε τελικά σε αύξηση των ροών προς τη χώρα.

     

    -Διαπιστώνεται προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση Τσίπρα;

    Οι κατηγορίες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα, τα οποία χρήζουν ενδελεχούς διερεύνησης. Η ΝΔ, αμέσως μόλις οι σχετικές καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ζήτησε τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να μπορούν να κληθούν προς ακρόαση όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει ουσιαστική αξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν. Αυτή είναι και η πλέον ενδεδειγμένη, από θεσμική άποψη, διαδικασία. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, επέλεξε να προτεραιοποιήσει ένα επικοινωνιακό θέατρο εντυπώσεων, δρομολογώντας ατάκτως μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

     

     -Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο ένα χρόνο στην εξουσία, δεν είναι λογικό να κερδίζει το ηθικό πλεονέκτημα έναντι της ΝΔ;    

    Θα ήταν ίσως λογικό και ευνόητο, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάστηκε ποτέ να αναλάβει το βάρος της κυβερνητικής ευθύνης, αλλά – ακόμη και αν το πλεονέκτημα αυτό υπήρχε – η Κυβέρνηση το έχει ήδη απωλέσει. Όπως άλλωστε καταδεικνύει και πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO, οι μάσκες έπεσαν και 8 στους 10 πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι τέτοιο πλεονέκτημα δεν υφίσταται.

     

    -Ο Αλέξης Τσίπρας να παραιτηθεί; Είναι ένας «κακός» πρωθυπουργός «που καταστρέφει τη χώρα»;

    Θεωρώ ότι η Κυβέρνησή του έχει επιδείξει μια πρωτοφανή διαχειριστική ανεπάρκεια σε όλα τα μέτωπα, πέραν της ιδεοληψίας και της αδυναμίας αντίληψης της πραγματικότητας που συχνά τη διακρίνει, και ότι ζημιώνει κάθε μέρα που περνάει τη χώρα. Σας καλώ να αναλογιστούμε τι έχει πάει καλύτερα στη χώρα από πέρυσι τον Ιανουάριο. Η οικονομία; Η απασχόληση; Η παιδεία; Η υγεία; Το μεταναστευτικό; Η εξωτερική μας πολιτική; Η δικαιοσύνη; Όλα γύρω μας καταρρέουν. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, ας παραιτηθεί.

     

    -Είστε ανάμεσα σε αυτούς που θα ήθελαν ο πρόεδρος της ΝΔ να ζητήσει εκλογές ή όχι;

    Τη συζήτηση περί εκλογών συντηρούν οι ίδιοι οι συγκυβερνώντες, επειδή δεν αντέχουν το βάρος των ευθυνών και της απραξίας τους. Έχουμε δηλώσει ότι, σε περίπτωση απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, η ΝΔ, που συνιστά τη μόνη ισχυρή και υπεύθυνη δύναμη εξουσίας, είναι έτοιμη να κερδίσει τις εκλογές και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

     

    -Το νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ με τους Καρατζαφέρη, Μπαλτάκο κ.ά. μπορεί να  της κάνει εκλογική ζημιά;

    Η συζήτηση αυτή είναι, θα μου επιτρέψετε, υποθετική. Ένας τέτοιος πολιτικός φορέας, με συγκεκριμένη οργάνωση και ιδεολογικό στίγμα, δεν υφίσταται. Σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω ότι η ΝΔ μπορεί να πληγεί από μία τέτοια κίνηση, πρωτίστως αντίδρασης. Απευθυνόμαστε σε διαφορετικό κοινό, δεν είμαστε ευρωσκεπτικιστές και δεν μας εκφράζουν ακραίες απόψεις. Πιστεύουμε στα ιδεώδη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και αυτά υπερασπιζόμαστε.

     

    -Τι είδους διεύρυνση της ΝΔ θα θέλατε; Έχετε κατά νου συγκεκριμένα πρόσωπα ή κόμματα;

    Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικής. Κατά τη γνώμη μου, η ΝΔ πρέπει να διερευνηθεί προς όλες τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που θέλουν η Ελλάδα να γυρίσει επιτέλους σελίδα. Προς όλους τους κεντρώους και φιλελεύθερους πολίτες, τους υπέρμαχους της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της χώρας, όλους εκείνους που πιστεύουν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, στην αξιοκρατία και στην ισότητα των ευκαιριών, σε ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος.

     

    -Η προσδοκία σας από το συνέδριο της ΝΔ ποια είναι;

    Προσδοκώ ένα κόμμα ακόμα πιο ανοιχτό στην κοινωνία. Με την προώθηση αλλαγών στο Καταστατικό και την εμπέδωση νέων δομών και διαδικασιών που θα επιτρέψουν στη ΝΔ να γίνει πιο συμμετοχική, αποτελεσματική και ευέλικτη. Γίνεται ήδη, εκτιμώ, σοβαρή προσπάθεια στο τομέα της τεκμηρίωσης και παραγωγής πολιτικής, ώστε να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της επόμενης διακυβέρνησης. Το επικείμενο συνέδριο είναι μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να συστηματοποιήσουμε την προσπάθεια αυτή.

     

    -Είστε νέα πολιτικός, τι σας λένε τα στρατόπεδα των «καραμανλικών», των «μητσοτακικών», των «σαμαρικών» κλπ;

    Δεν πιστεύω σε εσωκομματικές «φατρίες». Υπάρχουν σίγουρα διαφορετικές αφετηρίες και συνακόλουθες ιδεολογικές αναφορές στο εσωτερικό της παράταξης, οι οποίες ωστόσο, εμπλουτίζουν τη σύγχρονη ΝΔ: μία μεγάλη, πολυσυλλεκτική, κεντροδεξιά παράταξη.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ