«Διαγραφή αναφορών από σχολικά εγχειρίδια, δυνάμει της Συμφωνίας των Πρεσπών» – ερώτηση και ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας

    5 Νοεμβρίου, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, και ο Τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπέβαλαν σήμερα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, σχετικά με τη διαγραφή αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια, που αποφασίστηκε από μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – πΓΔΜ.

    Η κυρία Κεραμέως έκανε για το θέμα αυτό την ακόλουθη δήλωση:

    “Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας – πΓΔΜ για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, αποφασίστηκε από κοινού η ΜΔΕΕ να εργαστεί για την διαγραφή ορισμένων αναφορών που συμπεριλαμβάνονταν στα σχολικά εγχειρίδια. Ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να μας ενημερώσουν αν αποφασίστηκε να διαγραφούν αναφορές από τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, και αν ναι, ποιες ακριβώς είναι αυτές και για ποιους λόγους αποφασίστηκε η διαγραφή τους. Επιπλέον, να καταθέσουν δημόσια τα πρακτικά της εν λόγω συνάντησης ή κάθε άλλης συνάντησης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το μείζον αυτό ζήτημα”.

    Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

    ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    Προς τους Υπουργούς
    – Εξωτερικών, κ. Αλέξη Τσίπρα
    – Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2018

    Θέμα: «Διαγραφή αναφορών από σχολικά εγχειρίδια, δυνάμει της Συμφωνίας των Πρεσπών»

    Κύριοι Υπουργοί,

    Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την πρώτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας – πΓΔΜ για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, «αποφασίστηκε από κοινού η ΜΔΕΕ να εργαστεί για την διαγραφή ορισμένων αναφορών που συμπεριλαμβάνονταν στο παρελθόν στα σχολικά εγχειρίδια, σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών».

    Η παρ. 5 του άρθρου 8 της «Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, και την εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών», λεγόμενης και «Συμφωνίας των Πρεσπών», ορίζει ότι:
    «Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν … Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων … Η Επιτροπή θα εξετάσει, και εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη …».

    Ερωτάσθε:

    Αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της ΜΔΕΕ, να διαγραφούν αναφορές από τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, και αν ναι, ποιες ακριβώς είναι αυτές και για ποιους λόγους αποφασίστηκε η διαγραφή τους;

    Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε:

    1. Τα πρακτικά της πρώτης συνάντησης της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας – πΓΔΜ της 2ας Νοεμβρίου 2018.
    2. Τα πρακτικά κάθε άλλης προπαρασκευαστικής συνάντησης, της ΜΔΕΕ ή άλλου οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η «διαγραφή ορισμένων αναφορών που συμπεριλαμβάνονταν στο παρελθόν στα σχολικά εγχειρίδια, σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών».

    Οι ερωτώντες – αιτούντες Βουλευτές

    Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

    Γεώργιος Κουμουτσάκος, Β’ Αθηνών

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ