Δραματική η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.: ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά. Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς

    Μάρτιος 31, 2016
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    «Δραματική η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.: ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά»

     

    Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναδεικνύει η Νίκη Κ. Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, με κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε σήμερα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

    Με αφορμή καταγγελίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των ιατρών του νοσοκομείου του Κιλκίς, την ώρα που η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση έχει αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες περίθαλψης, η κα. Κεραμέως εφιστά την προσοχή στις άκρως ανησυχητικές και εντεινόμενες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Το εθελοντικό έργο ιδιωτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων δεν αρκεί και σαφώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της Κυβέρνησης, η οποία προέβη σε αθρόες προσλήψεις χωρίς πρότερη διερεύνηση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης, με αποτέλεσμα υπηρεσίες, κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για τους πολίτες όπως του Ε.Σ.Υ., να μην μπορούν να λειτουργήσουν και οι πολίτες να μην μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται.

    Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

    Ερώτηση

    Προς τους Υπουργούς

    • Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
    • Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

    Θέμα: «Ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2016

    Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) είναι δραματική, όπως επανειλημμένως έχει γίνει γνωστό από εκκλήσεις ιατρών, νοσοκόμων και ασθενών. Όπως επισημαίνεται στο από 29/3/2016 δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Ε.Σ.Υ. «αργοπεθαίνει».

    Οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά είναι άκρως ανησυχητικές, έχουν δε ιδιαιτέρως ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση έχει αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες περίθαλψης. Το νοσοκομείο του Κιλκίς, αρμόδιο για την περίθαλψη των προσφύγων στην Ειδομένη, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά με σοβαρές λοιμώξεις, αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στο Ε.Σ.Υ. Οι ιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν απελπιστικές ελλείψεις, που δεν τους επιτρέπουν να ασκήσουν ορθά το έργο τους.

    Το εθελοντικό έργο ιδιωτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων δεν αρκεί και σαφώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της Κυβέρνησης, η οποία τήρησε συστηματικά εδώ και ένα χρόνο εξαιρετικά ανεύθυνη στάση στο ζήτημα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Υπήρχε δυνατότητα για ακόμα περισσότερες προσλήψεις στον τομέα της υγείας, όμως οι μικροπολιτικές τακτοποιήσεις και οι φιλολαϊκές προεκλογικές υποσχέσεις, οδήγησαν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στη διενέργεια αθρόων προσλήψεων χωρίς πρότερη διερεύνηση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης, χωρίς προγραμματισμό και στόχευση, με αποτέλεσμα υπηρεσίες, κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, να μην μπορούν να λειτουργήσουν και οι πολίτες να μην μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται.

    Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

    1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να καλυφθούν οι σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά στο Ε.Σ.Υ.;
    2. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την εξαιρετική ανάγκη που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του Κιλκίς;
    3. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών εν όψει της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης; Πώς δρουν τα Υπουργεία, ώστε να μην υπάρξουν θύματα;

    Η ερωτώσα βουλευτής

    Νίκη Κ. Κεραμέως

     

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ