Ελεύθερος Τύπος, άρθρο με τίτλο: “Η κυβερνητική αποεπένδυση στην παιδεία και η αναγκαία αναστροφή”

    Ιούλιος 8, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Η καθημερινή επικαιρότητα κατακλύζεται από οικονομικές ειδήσεις, που κατά κύριο λόγο μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα και τα πρώτα θέματα των δελτίων. Ωστόσο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει επιφέρει ισχυρά πλήγματα και σε άλλους, εξίσου ή και περισσότερο, καίριους τομείς του δημόσιου βίου, όπως οι θεσμοί, η δικαιοσύνη, η ελευθεροτυπία, η ασφάλεια, η παιδεία. Ειδικότερα η τελευταία, η οποία έχει πληγεί πολλάκις την διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, συνιστά την κορωνίδα των πολιτικών μίας χώρας, καθώς το μέλλον της εξαρτάται εν πολλοίς από την εκπαίδευση που θα δώσει στις επόμενες γενεές.

    Δυστυχώς, η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παγίως οπισθοδρομεί και στον τομέα της παιδείας, επαναφέροντας παρωχημένα εκπαιδευτικά μοντέλα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιταγές ενός διεθνοποιημένου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, ωθώντας σε εξισωτισμό προς τα κάτω, επιβραβεύοντας την ήσσονα προσπάθεια, εξοβελίζοντας την αξιολόγηση και την αριστεία.

    Ενδεικτικά, την τελευταία διετία καταργήθηκαν τα Πρότυπα και εκφυλίστηκαν τα Πειραματικά Σχολεία, νησίδες αριστείας, ποιότητας, δημιουργίας στη δημόσια εκπαίδευση. Υποβαθμίστηκαν τα ολοήμερα σχολεία, κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση, επανήλθαν οι «αιώνιοι» φοιτητές με υπουργική τροπολογία, υποβαθμίστηκε ο ρόλος των Συμβουλίων ΑΕΙ με συνέπεια τις παραιτήσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων-μελών, απαγορεύθηκε η αξιολόγηση εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η, δε, νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σηματοδοτεί την ολική επαναφορά σε ένα ξεπερασμένο και περιχαρακωμένο εκπαιδευτικό πρότυπο, που αναιρεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική των Ιδρυμάτων. Και οι κυβερνητικές προσπάθειες άλωσης της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης καλά κρατούν.

    Στον αντίποδα, οι προτάσεις της ΝΔ που θα παρουσιάσουμε σύντομα αναλυτικά, θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού έργου, βασισμένου στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατίας και της αριστείας. Εντός αυτού του αξιακού πλέγματος, θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, προκρίνουμε την επέκταση και την προσβασιμότητα όλων στην προσχολική αγωγή, την αποκέντρωση των αποφάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό της διδακτέας ύλης και των διδακτικών μέσων, την αναβάθμιση του λυκείου και την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, την ενίσχυση της αυτονομίας και της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τις συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ανάπτυξη ξενόγλωσσων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη δυνατότητα σύστασης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια.

    Εν ολίγοις, προτάσσουμε ένα σύστημα εκπαίδευσης το οποίο θα ενισχύει την οικονομία της γνώσης και θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της μεταβαλλόμενης κοινωνίας και αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας και συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η δημιουργία μίας νέας γενιάς ενεργών, σκεπτόμενων πολιτών, μέσω της πολύπλευρης, εις βάθος μόρφωσης και της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, συνιστούν τη μόνη ελπίδα διεξόδου της χώρας από την πολυεπίπεδη κρίση της.

    Η εκπαίδευση συνιστά την βέλτιστη εγχώρια επένδυση, με άμεση και εξασφαλισμένη απόδοση. Ως γνωστόν, όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αντιμάχεται και τις επενδύσεις.

     

    *Η κυρία Νίκη Κ. Κεραμέως είναι δικηγόρος, Βουλευτής Επικρατείας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ