ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Απριλίου 2017

    Μάιος 2, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
    Σας αποστέλλω το παρόν ενημερωτικό δελτίο με σημεία της δράσης μου κατά το μήνα Απρίλιο 2017, εντός και εκτός Βουλής.
    Πατώντας πάνω στους ενεργούς (μπλε) συνδέσμους, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για κάθε θεματική.
    Θα χαρώ να λάβω τα σχόλιά σας.

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

    1290f5 a82827b3d22d4856a6f72878d680039a-mv2

    Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης και γήρανσης του πληθυσμού στην οικονομία, το ασφαλιστικό, την παιδεία, είναι ήδη εμφανείς και συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση του σήμερα και του αύριο. Αν δεν επιλυθεί το δημογραφικό, αναιρείται στην πράξη κάθε σχεδιασμός για το μέλλον της χώρας. Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης, πραγματοποιούμε διαρκείς αναφορές και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος. Σε συνέχεια της ομιλίας μου για το δημογραφικό, της κατάθεσης κοινοβουλευτικής ερώτησης και των δύο άρθρων μου που δημοσιεύτηκαν στις ιστοσελίδες huffingtonpost.gr και newsit.gr, αναφέρθηκα στο θέμα και κατά την πρόσφατη παρέμβασή μου στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2016 του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την Εκπαίδευση «13 χρόνια έρευνας για την παιδεία», ως μία από τις δύο μεγάλες απειλές για την χώρα – μαζί με τη φυγή νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό. Το δημογραφικό συζητήσαμε εκτενώς στο ραδιόφωνο του Alpha Radio 98,9 με τον Κώστα Χαρδαβέλλα. Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το πολιτικό σύστημα εν γένει, οφείλουν να απαντήσουν με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα στήριξης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, με προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς και συγκεκριμένα οριζόντια μέτρα στήριξης της οικογένειας.

    ***

    ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΝΔ

    Α. ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    image

    Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις
    Υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά με όρους ισονομίας και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, τοποθετήθηκα κατά την παρέμβασή μου στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την τροπολογία σχετικά με τις επαναληπτικές εξετάσεις. Εδώ το βίντεο της παρέμβασης.

    KANEP

    Ομιλία στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2016 του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την Εκπαίδευση «13 χρόνια έρευνας για την παιδεία»
    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την απόδοση της εκπαίδευσης. Στην ομιλία μου αναφέρθηκα σε δύο από τις βασικότερες αιτίες γι’ αυτό: αφενός στην αποσπασματικότητα των ίδιων των μεταρρυθμίσεων, και αφετέρου στη συχνά προβληματική εφαρμογή τους.

    27.4

    Χαιρετισμός στο 32ο Καταστατικό – Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣΥΠ
    Χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας, ανέδειξα τις ελλείψεις και τις παθογένειες της διοικητικής οργάνωσης της εκπαίδευσης στη χώρα μας, αλλά και τη σημασία του έργου των στελεχών του Υπουργείου για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών πολιτικών, το οποίο επιτελείται ομολογουμένως υπό αντίξοες συνθήκες.

    ***

    Β. ΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    2419e245393a62085280f4f376678c12

    Η Κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο για την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων στα Πανεπιστήμια
    Ύστερα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις ενστάσεις του Υπουργού για τη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος του ΕΚΠΑ και τις αντιδράσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, να συζητήσει τη δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα. Ως Νέα Δημοκρατία, καταθέσαμε αμέσως το αίτημα αυτό και αναμένουμε την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

    aithsh

    Για την προχειρότητα και τη σύγχυση του Υπουργείου Παιδείας, μόλις δύο μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις
    Το Υπουργείο Παιδείας, με αιφνιδιαστικές αποφάσεις και αντικρουόμενες εξαγγελίες σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων σε σχολές υψηλής ζήτησης, τον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων, τις επαναληπτικές εξετάσεις, αλλά και τις προκαταρκτικές ενέργειες των πανελλαδικών, επιτείνει την αγωνία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας αχρείαστη αναστάτωση, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εξετάσεις. Σε σχετική παρέμβασή μου υπογράμμισα την ανάγκη σταθερότητας και αξιοπιστίας, ως ελάχιστη προϋπόθεση ομαλής ολοκλήρωσης της διαδικασίας των πανελλαδικών.

    sxoleio 9

    Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς με ψεύτικες υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς
    Ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ιδιαιτέρως γενναιόδωρη ως προς τις ψηφοθηρικές εξαγγελίες της για μόνιμους διορισμούς ως και 20.000 εκπαιδευτικών, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε έναν. Δήλωσή μου για τον εμπαιγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας, που δυστυχώς δεν έχει τέλος.

    ***

    Γ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
    ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

    POSDEP

    Συνάντηση με μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ
    Με γνώμονα την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, ανταλλάξαμε με μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ απόψεις και σκέψεις για την έλλειψη χρηματοδότησης, στελέχωσης και υποδομών των ιδρυμάτων, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους και την ανάγκη εξωστρέφειας και αυτονομίας, για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, αλλά και την ποιότητα του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος που υποβαθμίζεται συχνά από φαινόμενα βίας, ανομίας και καταστροφών.

    OSEP-TEI

    Συνάντηση με μέλη της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ
    Σε συνάντηση με μέλη της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, συζητήσαμε εκτενώς ζητήματα που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως η λειτουργία των ΕΛΚΕ, το πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά, η αυτόνομη διοργάνωση σπουδών τρίτου κύκλου από τα ΤΕΙ, η συμμετοχή της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ. στο «Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού», καθώς και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΙ. Αναφερθήκαμε, ιδιαιτέρως, στην ανάγκη για ενίσχυση της εξωστρέφειας και της κινητικότητας μεταξύ ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάπτυξη.

    DAKE

    Συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ Καθηγητών
    Επίκαιρα και πιεστικά ζητήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την Εκτελεστική Επιτροπή ΔΑΚΕ Καθηγητών, όπως η ελλιπής χρηματοδότηση, η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, οι μόνιμοι διορισμοί και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, η αυτονομία των σχολικών μονάδων, το σύστημα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, το ζήτημα της αναγγελθείσας κατάργησης της διαγωγής, αλλά και ο τρόπος επιλογής διευθυντών, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε ως αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο “Μπαλτά-Κουράκη”.

    ***

    ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ

    1. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

    5.3

    ΣΚΑΪ – “Ακραίως” – 9/4

    skai tora

    ΣΚΑΪ – “Τώρα” – 11/4

    ERT1

    ΕΡΤ1 – “Πρωινή Ζώνη” – 20/4

    ANT1

    ΑΝΤΕΝΝΑ – “Καλημέρα Ελλάδα” – 21/4

    ***

    2. ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

    alpha

    ALPHA RADIO 989 – με τον Κώστα Χαρδαβέλλα – 2/4

    image

    ΣΚΑΪ 100,3 FM – με τον Άρη Πορτοσάλτε – 5/4

    987

    Δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98,7 fm – “Σημεία των Καιρών” – 5/4

    DRL

    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 93,6 – 5/4

    1

    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ – ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 90,4 FM – “Δύο Ρεπόρτερ” – 20/4

    1

    ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 και 105,8 FM – “Απολύτως σχετικό” – 25/4

    ***

    3. ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

    TA NEA

    Άρθρο, ΤΑ ΝΕΑ: “Παιδεία και ανάπτυξη, έννοιες αλληλένδετες” – 3/4

    Kathimerini

    Άρθρο, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Περί της διαγωγής στα σχολεία και τέρψης του ακροατηρίου – 8/4

    ***
    image

    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

    Ερωτήσεις και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που έχω καταθέσει ή συνυποβάλει με συναδέλφους Βουλευτές κατά το μήνα Απρίλιο προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο για πράξεις ή παραλείψεις της Κυβέρνησης:
    Η κυβέρνηση υποβαθμίζει συνεχώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
    Πλήρωση θέσεων Γραμματέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
    Αστοχίες και παραλείψεις στον προγραμματισμό του μαθήματος κολύμβησης.
    Πόσα ακίνητα στην κυριότητα κάθε Υπουργείου;
    Ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού του κ. Παππά στη Βενεζουέλα με τον δικηγόρο ειδικό για τις Offshore κ. Αρτεμίου;

    ***

    ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
    ΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

    aprilios2017
    ***
    site

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    για το έργο μας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.
    Τηλέφωνα: 210 3640375, 210 3640846,
    210 3640858, Fax: 210 3640487, e-mail: info@nikikerameus.gr

    Συνεχίζουμε επίσης να επικοινωνούμε μέσω της νέας, ενιαίας σελίδας μας στο Facebook.

    Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις μας, παρακαλούμε να επιλέξετε την παρακάτω ένδειξη “Κατάργηση συνδρομής”.

    1px
    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ