ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, Δεκέμβριος 2017

000

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και ευημερία για όλους!
Σας αποστέλλω το παρόν ενημερωτικό δελτίο με σημεία της δράσης μου κατά το μήνα Δεκέμβριο 2017, εντός και εκτός Βουλής.
Πατώντας πάνω στους ενεργούς (μπλε) συνδέσμους, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για κάθε θεματική.
Θα χαρώ να λάβω τα σχόλιά σας.

***

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

image

Ένας ακόμη προϋπολογισμός αδιέξοδης πολιτικής
Το γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά η Κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή, ενός προϋπολογισμού αντι-αναπτυξιακού και άδικου, εμμένοντας στην υπερφορολόγηση που εξουθενώνει τη μεσαία τάξη, ανέδειξα κατά την ομιλία μου επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής. Επεσήμανα, περαιτέρω, τις τρεις βασικές ομολογίες της Κυβέρνησης που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό:
• πρώτον, αποκαλύπτεται η Κυβερνητική αποτυχία στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίχρονης καταστροφικής της διακυβέρνησης,
• δεύτερον, επιβεβαιώνεται η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών,
• τρίτον, ο προϋπολογισμός για το 2018 κρύβει νέες επιβαρύνσεις 1,9 δις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

12.12

Νομοσχέδιο για τη Σαρία
Επί της αρχής, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι διάκειται θετικά απέναντι στη ρύθμιση για τη Σαρία που εισήχθη προς επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεδομένου ιδίως ότι δημιουργεί πλέον ένα τεκμήριο υπέρ της αρμοδιότητας των ελληνικών δικαστηρίων, και συνεπώς η Σαρία εφαρμόζεται μόνο κατ’ εξαίρεση, εφόσον το επιλέξουν και οι δύο διάδικοι. Ωστόσο, κατά την εισήγησή μου στην αρμόδια Επιτροπή, ζητήσαμε τροποποιήσεις προς δύο κατευθύνσεις: πρώτον, να εισαχθούν πρόσθετες εγγυήσεις για τη διασφάλιση στο ακέραιο της ισότητας των δύο φύλων και δεύτερον, να καθορισθούν οι δικονομικοί κανόνες της άσκησης των καθηκόντων των μουφτήδων από ειδική προς τούτο επιτροπή.

***

ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

DMrBziAW0AU0v9c 1

Σύμφωνα με πρωτοφανείς δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, για την ανεξέλεγκτη βία και ανομία στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας ευθύνονται:
▪ το φοιτητικό κίνημα που δεν είναι αρκούντως ρωμαλέο,
▪ ο σύλλογος των διδασκόντων που δεν αναλαμβάνει δράση,
▪ οι φοιτητές και οι γονείς τους που δεν έχουν κατανοήσει την έννοια της παραβατικότητας,
▪ οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων που, όταν αναλαμβάνουν δράση, το κάνουν για επικοινωνιακούς λόγους,
▪ οι Πρυτάνεις που δεν κάνουν την αυτοκριτική τους.
Έως πότε θα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον αρμόδιο Υπουργό και την Κυβέρνησή του; Πότε, επιτέλους, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;
Εδώ επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλα για το μείζον αυτό ζήτημα που απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και κοινωνία εν γένει.

***

ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

17.12

Στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Το σχέδιο της ΝΔ για την παιδεία οικοδομείται πάνω σε τρεις βασικές αξίες: αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία. Οραματιζόμαστε ένα σύστημα στο οποίο οι μέτριοι θα κινητροδοτούνται για να γίνονται καλύτεροι και οι άριστοι θα επιβραβεύονται για τις επιδόσεις τους. Η δική μας επιλογή συνοψίζεται στο δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο» – «αυτόνομο Πανεπιστήμιο». Στον αντίποδα, δηλαδή, της ισοπεδωτικής λογικής της παρούσας Κυβέρνησης που ευνοεί εν τέλει τη μετριότητα και την ημιμάθεια. Τις προτεραιότητες αυτές ανέδειξα με την παρέμβασή μου στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ: εδώ το βίντεο της ομιλίας και το πλήρες κείμενο.

3.12

Στο κεντρικό συμβούλιο ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΤΕΙ
Τα προβλήματα και τις προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συζητήσαμε με τους φοιτητές στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΤΕΙ. Κοινός μας στόχος να αναβαθμίσουμε την τεχνολογική εκπαίδευση και να δημιουργήσουμε το πλαίσιο εκείνο που θα απελευθερώσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Εδώ σχετικό δημοσίευμα.

22.12

Μιλώντας στο Αιγάλεω για την επόμενη ημέρα
Η ΔΗΜ.Τ.Ο. Αιγάλεω και η ΟΝΝΕΔ Αιγάλεω συνδιοργάνωσαν εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, με κεντρικό θέμα συζήτησης «Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – η επόμενη ημέρα». Με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Αναπλ. Εκπρόσωπο Τύπου, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον Αναπλ. Γραμματέα Προγράμματος, κ. Μανώλη Γραφάκο, αναπτύξαμε τις προγραμματικές μας θέσεις και συζητήσαμε με τους συμμετέχοντες πτυχές του αυριανού Κυβερνητικού προγράμματος.

13.12

Συνάντηση με πολίτες στο Φάληρο, εν όψει του Συνεδρίου της ΝΔ
Απαντήσεις εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας σε προκλήσεις της καθημερινότητας του πολίτη‪ προσπαθήσαμε να δώσουμε στην εποικοδομητική συνάντηση της Β1 ΝΟΔΕ, μαζί με το Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

15.12

20 χρόνια Βιβλιοδρομίες
Την αξία της φιλαναγνωσίας και της ανάπτυξης γνωστικών δεξιοτήτων στους μαθητές, μέσω της μύησης στην αγάπη για το βιβλίο, ανέδειξα κατά το χαιρετισμό που απηύθυνα στην απονομή βραβείων του πετυχημένου εδώ και 20 χρόνια θεσμού των «Βιβλιοδρομιών» των εκπαιδευτηρίων Γείτονα.

***

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

image

Σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις κατά της πώλησης της ΔΕΗ – ΣΚΑΪ – εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα – 5/12

 

image

Συζητώντας για τον Προϋπολογισμό 2018 και την υπερφορολόγηση – ΕΡΤ1 – εκπομπή «Πρώτη είδηση» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαίρη Πολλάλη – 13/12

 

15.12

Επικρίνοντας τον Προϋπολογισμό φτωχοποίησης του 2018 των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – ΣΚΑΪ – εκπομπή «Σήμερα» με τους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου – 15/12

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.3

Αθήνα 98,4 – εκπομπή «Στάση των Δύο» με τον Άρη Τόλιο – 15/12

 

1

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 fm, στην εκπομπή «Φαύλος Κύκλος» με την Έλενα Καραγιάννη – 18/12

ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΟ ΤΥΠΟ

image

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με τίτλο: «Συνέδριο ΝΔ: Η Παιδεία προτεραιότητα για την ανάταξη της χώρας»

----- 10 2017-12-09-262x300

Άρθρο στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ, με τίτλο: «Παιδεία: αναγκαία συνθήκη επιβίωσης της χώρας».

-----11-- - 54 2017-12-03-1

Άρθρο στο ένθετο της εφημερίδας ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ «Ιδεογράμματα», με τίτλο: «Η Νέα Δημοκρατία μπροστά στο 11ο Συνέδριο»

image

Δήλωση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γυναικείας αντιπροσώπευσης στη Βουλή των Ελλήνων

image

Άρθρο στην εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ, με τίτλο: «2018: τι μέλλει γενέσθαι στην πολύπαθη Παιδεία της χώρας»

12

Άρθρο στο Insider.gr, με τίτλο: «11ο Συνέδριο ΝΔ: καινοτομία και συμμετοχή. Στο επίκεντρο ο πολίτης»

***

00155 copy

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Επίκαιρη ερώτηση και ερωτήσεις που έχω καταθέσει ή συνυποβάλει με συναδέλφους Βουλευτές κατά το μήνα Δεκέμβριο προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο για πράξεις ή παραλείψεις της Κυβέρνησης:
– Επίκαιρη ερώτηση για την ανεξέλεγκτη η βία και η ανομία στα τριτοβάθμια Ιδρύματα
– Η έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης απειλεί την εκπαιδευτική διαδικασία
– Ασυνόδευτοι ανήλικοι στο έλεος της θεσμικής ολιγωρίας
– Η δυσλειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καθηλώνει τη Δια Βίου Μάθηση
– Καθυστερήσεις στην υπογραφή απόφασης του ΚΥΣΔΕ για αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

***

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

.2017