ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, Δεκέμβριος 2018

Header-Tomearxis-Paidias-Ereunas-kai-Thriskeumaton
xmas card 2-01

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Χρόνια πολλά, καλή και δημιουργική χρονιά! Σας αποστέλλω το παρόν ενημερωτικό δελτίο, με σημεία της δράσης μου κατά το μήνα Δεκέμβριο 2018, εντός και εκτός Βουλής, καθώς και μία σύντομη ανασκόπηση των σημαντικότερων δράσεων της χρονιάς που πέρασε. Πατώντας πάνω στους ενεργούς (μπλε) συνδέσμους, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για κάθε θεματική. Όπως πάντα, ευπρόσδεκτα τα σχόλιά σας.

***

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2018 ...

▪ Παρουσιάσαμε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία ▪ Αναδείξαμε με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα την πρωτοφανή ανοχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην παραβατικότητα στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ▪ Καυτηριάσαμε τους διαρκείς πειραματισμούς στην Παιδεία και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ▪ Καταδείξαμε την απαξίωση του Υπ. Παιδείας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ▪ Διατυπώσαμε αναλυτικές αντιρρήσεις και ζητήσαμε, ως Νέα Δημοκρατία, την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου απορρύθμισης και υποβάθμισης των δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου ▪ Χαρακτηρίσαμε ώριμο το αίτημα αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να δοθεί δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων ▪ Προτείναμε λύσεις για την αναντιστοιχία μεταξύ αναγκών της αγοράς εργασίας και γνώσεων και δεξιοτήτων αποφοίτων σπουδών ▪ Στηρίξαμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

***
kp2019nk

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

"Προϋπολογισμός 2019: ο πλέον αντι-αναπτυξιακός" Ο νέος προϋπολογισμός, "στολισμένος" με την προεκλογική παροχολογία μιας αποτυχημένης κυβέρνησης σε αποδρομή, δεν έχει στρατηγική, πνοή, ούτε και όραμα για το μέλλον. Στον, δε, τομέα της Παιδείας, αν και έχουν εξαγγελθεί μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση, και μάλιστα από το 2019, δεν έχει εγγραφεί σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό. Άλλη μία εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα. Εδώ η ομιλία μου επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019.

image

"Ώριμο αίτημα η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος" Κατά την ομιλία μου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ως ειδικής εισηγήτριας της Νέας Δημοκρατίας για τα άρθρα που αφορούν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, επικεντρώθηκα στην αδήριτη ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

diethnespanepistimio-thumb-large

Η επερχόμενη υποβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο στην ανώτατη εκπαίδευση. Με περισσή υποκρισία ο Πρωθυπουργός μιλά για επιδίωξη εξωστρέφειας μέσω της δημιουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων, ενώ με τον νόμο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας μπήκαν σε εποχή περίκλειστης και φοβικής εσωστρέφειας. Εδώ η πλήρης δήλωσή μου.

panellinies 31 0

"Κόκκινες" σχολές και "πράσσειν άλογα" Σχολές "κατόπιν εξετάσεων" και σχολές "ελεύθερης πρόσβασης". Σχολές υψηλής και σχολές χαμηλής ζήτησης. Σχολές "κόκκινες" και σχολές "πράσινες". Όσο ευφάνταστα και να ονομάζει η Κυβέρνηση τις Σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν παύει να τις διαχωρίζει σε υψηλού κύρους και σε αυτές που οδηγούνται σε απαξίωση. Εδώ περισσότερασχετικά με τις νέες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων το 2020.

***

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

14.12

12ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας: #Ελλάδα_μπορούμε! Το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου της ΝΔ ήταν ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στη χώρα, με συγκεκριμένα, κοστολογημένα μέτρα πολιτικής και με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή. Σχετικές δηλώσεις μου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ εν όψει του Συνεδρίου.

16.12

Ο σχολικός εκφοβισμός, θεματική συζήτησης στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ Ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του και ένας στους δύο γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών. Μιλώντας για το οξύ κοινωνικό πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, που έθεσε στο επίκεντρο την οικογένεια και τους νέους. Εδώ το πλήρες βίντεο της συζήτησης.

10.12

Οι θετικές επιστήμες και η πληροφορική κοντά στους νέους Στα εγκαίνια του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας "Athena" του Ιδρύματος Ευγενίδου, κατά το σύντομο χαιρετισμό μου εξήρα την αξιέπαινη πρωτοβουλία που φέρνει τις επιστήμες και την πληροφορική πιο κοντά στους νέους.

4.12

"Σπάμε τα ταμπού" της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν το θέμα της ιδιαίτερα ζωντανής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, μιλήσαμε για τα αυτονόητα, που όμως προϋποθέτουν τόλμη και αποφασιστικότητα, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στα τριτοβάθμια ιδρύματα.

3.12

3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Τις εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ επισκεφθήκαμε με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και θαυμάσαμε την εξαιρετική δουλειά εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους και τις υποστηρικτικές δομές, εξασφαλίζοντάς τους ποιοτική διαβίωση και ουσιαστική δυνατότητα ένταξης. Εδώ βίντεο από την επίσκεψη.

17.12

Ίδρυμα Θεοτόκος - Εργασία: Μητέρα Τεχνών Με ιδιαίτερη συγκίνηση, συμμετείχα σε ημερίδα στο Ίδρυμα "H Θεοτόκος", το οποίο αποσκοπεί στην προστασία και αποκατάσταση παιδιών με νοητική υστέρηση. Η επί σχεδόν τρεις δεκαετίες εθελόντρια Πρόεδρος, Δομινή Σαρρή, που αφιέρωσε τη ζωή της στην υποστήριξη ατόμων με αναπηρία και ευπαθών ομάδων, είχα τη μεγάλη τιμή να είναι γιαγιά μου. Εδώ ο χαιρετισμός μου κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα την αξία της εργασίας για τα άτομα με αναπηρία.

18.12

Χατζηπατέρειο Ίδρυμα Κατά την έναρξη της χριστουγεννιάτικης γιορτής στο Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας - Χατζηπατέρειο Κ.Α.Σ.Π., το οποίο εξυπηρετεί παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, είχα τη χαρά να απευθύνω ένα σύντομο καλωσόρισμα. Οφείλουμε ως Πολιτεία να σταθούμε δίπλα, με πράξεις, στα άτομα με αναπηρία και τους γονείς τους, αλλά και σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και λειτουργούς που τους στηρίζουν.

9.12

Μάστιγα η βία κατά γυναικών και παιδιών Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της, ενώ οι μισές από τις γυναίκες-θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο. Για την αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά γυναικών και παιδιών συζητήσαμε, με συνομιλητές το Γιώργο Βλάχο και τη Βάσω Κόλλια, στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Εδώ η ομιλία μου.

7.12

Ευρώπη, το σπίτι μας Στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Σπιτιού της Ευρώπης, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην πρώην Υπουργό Παιδείας, κα. Μαριέττα Γιαννάκου, για το έργο της.

10.12

Άμεση η ανάγκη μεταρρυθμίσεων Στην εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;», τεκμηριώθηκε από τους ομιλητές Κυριάκο Μητσοτάκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Παύλο Τσίμα και Σωτήρη Ντάλη η επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Καλοτάξιδο!

***

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

13.12

Αγία Παρασκευή Στην Αγία Παρασκευή αναπτύξαμε πτυχές του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων της περιοχής. Άλλη μία εποικοδομητική συνάντηση που διοργάνωσε επιτυχώς η ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγίας Παρασκευής.

2.12

Χαλάνδρι Συζήτηση, με συνομιλητές τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και την Ιωάννα Καλαντζάκου, για τις σύγχρονες προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Χαλανδρίου. Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε η κοινή πεποίθηση ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει άμεσα σελίδα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση, θέτοντας την Ελλάδα ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά.

3.12

Κηφισιά Ο ρόλος της Παιδείας και των ΜΜΕ στο σήμερα και το αύριο μας απασχόλησε στη ζωηρή συζήτηση, που διοργάνωσε η ΔΗΜ.Τ.Ο. Κηφισιάς, στην οποία συμμετείχα με το δημοσιογράφο Φώτη Καρύδα.

8.12

Νέο Ηράκλειο Ανταλλαγή σκέψεων, προβληματισμών και ευχών στην ετήσια χριστουγεννιάτικη συνεστίαση που διοργάνωσε η ΔΗΜ.Τ.Ο Νέου Ηρακλείου.

***

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ

1. Σε ενημερωτικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές

1

ΑΝΤ1 - εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" με τον Γιώργο Παπαδάκη - 5/12

 
image

Νέο Κανάλι - "Αποκαλυπτικό Δελτίο" με τον Γιάννη Παπαγιάννη - 11/12

 
1

ΑΝΤ1 - εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" με τον Γιώργο Παπαδάκη - 24/12

 
hqdefault

Πρακτορείο FM 104,9 - εκπομπή "Την ίδια ώρα" με τους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδόπουλου - 28/12

2. Στον Τύπο

   26 2018-12-09

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "Υπάρχουν καλές και κακές καταλήψεις;" Στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αντιπαραθέσαμε επιχειρήματα με τον τέως Υπ. Παιδείας, Νίκο Φίλη.

niki-k-erameos-synenteyxi eleytheros-typos s10 2018-12-01-253x300

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Μιλώντας για θέματα Παιδείας στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και την Ελπίδα Οικονομίδη, σε συνέντευξη με τίτλο: "Πιστοποιητικό ξένης γλώσσας και πληροφορικής εντός του σχολείου".

--- --- 18 2018-12-02

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Συνέντευξή μου στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ και τη Δήμητρα Κρουστάλλη, σχετικά με το Πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία.

theloume eleythera sxoleia kai panepistimia fileleytheros s13 2018-12-31

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και τον Ανδρέα Ζαμπούκα, για θέματα Παιδείας και επικαιρότητας.

niki kerameos synenteyxi  makedonia kyriakis

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και η δημοσιογράφος Έλενα Αποστολίδου δημοσίευσαν συνέντευξή μου με τίτλο: "Η Κυβέρνηση επιδεικνύει σκανδαλώδη ανοχή στην παραβατικότητα στα πανεπιστήμια".

niki kerameos synenteyxi  free sunday  s4 2018-12-30

FREE SUNDAY Συνέντευξη που παραχώρησα στην εφημερίδα Free Sunday και τη δημοσιογράφο Αφροδίτη Παπακαλού, με τίτλο: "Η προσφυγή στις κάλπες είναι απολύτως αναγκαία".

***

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

00155 copy

Ερωτήσεις που έχω καταθέσει ή συνυποβάλει με συναδέλφους Βουλευτές κατά το μήνα Δεκέμβριο προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο για πράξεις ή παραλείψεις της Κυβέρνησης: - Σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικοί λόγω ελλιπούς συντήρησης των σχολικών κτιρίωνΣχετικά με το ψηφιακό σχολείο και τη ψηφιοποίηση των προγραμμάτων σπουδώνΑνάγκη άμεσης και αποτελεσματικής επίλυσης των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων των ΔΙΕΚΕφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με ΑναπηρίεςΆγνωστη η εξέλιξη του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, ενώ αυξάνεται η φτώχειαΑπαξίωση των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας της χώρας

***