ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, Ιούλιος 2018

penthos

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σύσσωμη η χώρα θρηνεί τα θύματα της πύρινης λαίλαπας που έπληξε την Αττική. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, δύναμη και κουράγιο στους τραυματίες και όσους έχασαν περιουσίες, τεράστια ευγνωμοσύνη για τους ήρωες πυροσβέστες και εθελοντές. Ανείπωτη η τραγωδία…
Το παρόν ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνει σημεία της δράσης μου κατά το μήνα Ιούλιο 2018, εντός και εκτός Βουλής. Πατώντας πάνω στους ενεργούς (μπλε) συνδέσμους, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για κάθε θεματική. Όπως πάντα, ευπρόσδεκτα τα σχόλιά σας.

***

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

image

«Κλεισθένης Ι» – Νομοθετείτε την ακυβερνησία που θα πλήξει ανεπανόρθωτα 
την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης.
Τον κεντρικό στόχο της Κυβέρνησης, δηλαδή την νομοθέτηση της ακυβερνησίας που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξα κατά την ομιλία μου στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι». Οι συνθήκες ακυβερνησίας σε Δήμους και Περιφέρειες εξυπηρετούν την Κυβέρνηση για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν έχει αποκτήσει ως κόμμα τα ερείσματα που θα ήθελε στην τοπική αυτοδιοίκηση, και δεύτερον, γιατί όσο υπάρχει αδυναμία ή αναποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται αναγκαστικά στην κεντρική Κυβέρνηση.

***

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

unnamed

Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής κομματικοποιημένα και ελεγχόμενα
Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το νέο πλαίσιο για την επιλογή ανώτερων στελεχών της εκπαίδευσης, επισημάναμε ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η άλωση της εκπαιδευτικής διοίκησης από κομματικά στελέχη. Με τις αποφάσεις συγκρότησης των Περιφερειακών Συμβουλίων Επιλογής, όπως αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο: τα Περιφερειακά Συμβούλια είναι, όπως αναμενόταν, κομματικοποιημενα και ελεγχόμενα. Εδώ η πλήρης δήλωσή μου.

panepisthmio

Σε παράλληλο σύμπαν και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να μας πείσει ότι όλα βαίνουν περίφημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αγνοώντας ωστόσο επιδεικτικά τη ζημία που έχει επιφέρει. Έχουν γονατίσει την εκπαίδευση με τις ιδεοληψίες τους, και βαφτίζουν την ισοπέδωση επιτυχία. Προσπαθούν να μας πείσουν για την ύπαρξη ενός (ακόμη) παράλληλου σύμπαντος, ενώ όλοι γνωρίζουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Εδώ αναλυτικά ο σχολιασμός της συνέντευξης τύπου της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

polytexneio3-768x512

Δήλωση σχετικά με το νέο περιστατικό βίας στο Πολυτεχνείο
Άλλο ένα περιστατικό βίας προστέθηκε στον μακρύ, θλιβερό κατάλογο περιστατικών βίας και ανομίας που λαμβάνουν χώρα στα πανεπιστήμια. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα: αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα. Εδώ η πλήρης δήλωση.

***

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

image

Τοποθέτηση στη Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας μείζονος ενδιαφέροντος, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία απέρχεται η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος μετά τη Μεταπολίτευση, Κυβέρνηση που έχει προκαλέσει βαθιά κρίση θεσμών και αξιών, απειλώντας τα θεμέλια της δημοκρατίας μας.

Rachel

Γερμανo-Ελληνική συνεργασία στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την έρευνα και την καινοτομία
Στην εποικοδομητική συνάντησή μας με τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, ο κ. Thomas Rachel με ενημέρωσε για το πλαίσιο της Γερμανo-Ελληνικής συνεργασίας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και την έρευνα και την καινοτομία, τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας για περαιτέρω συνεργασία με τη Γερμανική Κυβέρνηση στον τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής εν συνόλω, καθώς και τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, που στηρίζεται στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατίας, της αριστείας και της εξωστρέφειας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση.

97

Συμμετοχή σε εκδήλωση γυναικών
Στην επιτυχημένη εκδήλωση των δραστήριων γυναικών της Β5 ΝΟΔΕ, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να προγραμματίσουμε, να σχεδιάσουμε.

***

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

1

 

Κανάλι Ένα 90,4 FM Πειραιά – εκπομπή «Δύο ρεπόρτερ» με τους Πέτρο Κασιμάτη και Νίκο Μπαρδούνια

  HighTV

 

HIGH TV – εκπομπή «Χωρίς χρώμα» με το Γιώργο Βαθιώτη

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

image

ATHENS VOICE
Μία εφ’ όλης της… «εκπαιδευτικής ύλης» συνέντευξη στην ATHENS VOICE και τη δημοσιογράφο Ελένη Κυριακίδου.

1183e774-cd1f-4d75-9d95-05fcee5d64f0

ΕΓΚΥΡΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ
Συνέντευξη στην εφημερίδα Πειραιά «ΕΓΚΥΡΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ» και το Διευθυντή-Αρχισυντάκτη Στέλιο Μανουσάκη, για τα σημαντικότερα θέματα της επικαιρότητας.

***

00155 copy

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ερωτήσεις και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που έχω καταθέσει ή συνυποβάλει με συναδέλφους Βουλευτές κατά το μήνα Ιούλιο προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο για πράξεις ή παραλείψεις της Κυβέρνησης:
– Αποκλεισμός χρονίως πασχόντων από τους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών
– Ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ για την εξάμηνη παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε 5 νησιά
– Τι μέλλει γενέσθαι με τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης;
– Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης Mendi;
– Συγκρότηση Συμβουλίων Επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου
– Ανάγκες των σχολείων σε εξειδικευμένο εξοπλισμό