ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, Ιούνιος 2017

    Ιούλιος 4, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
    Σας αποστέλλω το παρόν ενημερωτικό δελτίο με σημεία της δράσης μου κατά το μήνα Ιούνιο 2017, εντός και εκτός Βουλής.
    Πατώντας πάνω στους ενεργούς (μπλε) συνδέσμους, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για κάθε θεματική.
    Θα χαρώ να λάβω τα σχόλιά σας.

    ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ

    19260299 1904191493155986 1418456673042019632 n

    Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα χαρακτηρίζεται από τρεις λέξεις: συγκεντρωτισμός, εσωστρέφεια, οπισθοδρόμηση. Σηματοδοτεί την ολική επαναφορά σε ένα παρωχημένο και περιχαρακωμένο εκπαιδευτικό πρότυπο που αναιρεί την αναπτυξιακή προοπτική των Ιδρυμάτων. Το θέμα αναδείξαμε ευρέως και παντοιοτρόπως στο δημόσιο διάλογο, καθώς αντιστρατεύεται πλήρως το όραμά μας για αυτόνομα και εξωστρεφή Ιδρύματα, με αποτελεσματικές δομές και διαδικασίες, με εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, που θα συναγωνίζονται επάξια τα καλύτερα διεθνώς. Εδώ η πρώτη δήλωση σχετικά με το νομοσχέδιο. Ακολούθησε η εποικοδομητική κοινή συνεδρίαση των Ομάδων Εργασίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας-Καινοτομίας του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, όπου συζητήθηκε αναλυτικά το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Το θέμα προβάλαμε εκτενώς και στα ΜΜΕ, ενδεικτικά σε: ειδική εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3 fm με τον Άρη Πορτοσάλτε, δύο παρεμβάσεις στον Alpha 98,9συνέντευξη στην εφημερίδα Free Sunday και άρθρο στο Liberal.gr.

    ***

    Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    IMG 8022

    Συνάντηση με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων
    Τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων κατά τη συνάντησή μας, ενώ εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση και οπισθοδρόμηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ως εκ τούτου θα πρέπει να αποσυρθεί εξ ολοκλήρου.

    dim7809-1497527075

    Συνάντηση με το Προεδρείο της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ
    Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούνστην οργάνωση των μεταπτυχιακών, στη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την αγορά, στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Έρευνα, καθώς και ειδικά ζητήματα, όπως η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

    EEE

    Συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών
    Αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών συναντήσαμε με την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Παιδείας, κα. Μαρία Αντωνίου, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα. Αφού συζητήσαμε τα δομικά προβλήματα του νομοσχεδίου, εκφράσαμε, από μέρους της Νέας Δημοκρατίας, τη θέση μας για την ανάγκη αποτελεσματικότερης διασύνδεσης μεταξύ Ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, καθώς και αναβάθμισης του ρόλου της έρευνας και καινοτομίας εν γένει.

    19248109 1902315653343570 6223209367394800873 n

    Ομιλία για την ιδιωτική εκπαίδευση
    Κατά την ομιλία μου στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, τόνισα ότι οι πολιτικές εξισωτισμού προς τα κάτω που προωθεί η Κυβέρνηση στην Παιδεία δεν περιορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση. Στο στόχαστρο είναι και η ιδιωτική εκπαίδευση, με πληθώρα παρεμβάσεων που καταδεικνύουν την έντονη καχυποψία και ιδεοληπτική εμμονή της Κυβέρνησης απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Για τη Νέα Δημοκρατία, είναι απόλυτη προτεραιότητα η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού έργου, βασισμένου στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατίας και της αριστείας. Αρχές που θα διέπουν τόσο τη δημόσια, όσο και την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως αμφότερες προστατεύονται από το Σύνταγμα.

    19437361 1906794606229008 6717403430976285465 n

    Ενημερωτική συνάντηση για την παιδεία στον Άγιο Στέφανο
    Κατά την εισήγησή μου στην επιτυχημένη και άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση διαλόγου με θέμα την παιδεία, που συνδιοργάνωσαν οι Δημ.Τ.Ο. και ΟΝΝΕΔ Διονύσου, άσκησα κριτική στην εκπαιδευτική πολιτική και στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης. Συζητήσαμε για το πώς η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από τη δυσμενή θέση της, στηριζόμενη στην παιδεία ως μοχλό ανάπτυξης και σταθερότητας, και για το πώς μπορεί να καταστεί Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης.

    ***

    Β. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    lykeio

    Για τις φερόμενες αλλαγές στο Λύκειο
    Εν μέσω θέρους, και ενώ ακόμη ένας διάλογος για την Παιδεία παραμένει εκκρεμής, ενώ δεν έχει προηγηθεί κανενός είδους δημόσια διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε ριζικές αλλαγές στο Λύκειο. Απαιτήσαμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα απέναντι σε ένα τόσο καίριο ζήτημα. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους, εντός επαρκούς χρονικού πλαισίου, και όχι με επείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    ceb1cebdceb1cf81cf84ceb7cf83ceb7-2014-04-06-ceb1cebdceb1cf80cebbceaccf83ceb5ceb9cf82-cf80cf81cebfceb1cf85cebbceafcf89cebd

    Για την υλοποίηση του νόμου περί επιλογής διευθυντών
    Αιχμάλωτο στις ιδεοληψίες του, το Υπουργείο Παιδείας κινείται εκ νέου στα όρια της νομιμότητας. Δήλωση σχετικά με την Υπουργική Απόφαση και την εφαρμοστική εγκύκλιο, που αφορούν στην επιλογή των υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εργαστηριακών κέντρων, με τις οποίες εγείρονται πλείστα πρακτικά ζητήματα, αλλά και ερωτηματικά σχετικά με τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

    exams

    Για την προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας
    Το Υπουργείο Παιδείας για άλλη μία φορά προκάλεσε αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς -λόγω απουσίας προγραμματισμού και διαχειριστικής ανεπάρκειας- συνέπεσαν οι ημερομηνίες συνεδρίασης των Συλλόγων Διδασκόντων στα σχολεία, με αφενός τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ, αφετέρου τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια. Εδώ η δήλωση για την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

    ***

    ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ

    1. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

    Untitled

    START TV Κέρκυρας – Δελτίο Ειδήσεων – 5/6

    action

    ACTION 24 – “Action θέμα” – 8/6

    skai

    ΣΚΑΪ – “Πρώτη Γραμμή” – 12/6

    ktb

    ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – “Πρωινή Ανάγνωση” – 14/6

    ert1

    ΕΡΤ1 – Πρωινή Ζώνη – 16/6

    ert2

    ΕΡΤ1 – Πρωινή Ζώνη – 29/6

    ***

    2. ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

    247

    NEWS247 88,6 fm – με τον Κώστα Αρβανίτη – 2/6

    image

    ΣΚΑΪ 100,3 fm – εκπομπή για την Παιδεία με τον Άρη Πορτοσάλτε – 6/6

    hqdefault

    Πρακτορείο 104,9 fm – “Την ίδια ώρα” με τους Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη – 7/6

    alpha

    Alpha 98,9 – με τους Χρύσανθο Κοσέλογλου και Ελένη Σπυρίδη – 8/6

    alpha

    Alpha 989 Radio – με τη Γιάννα Παπαδάκου – 14/6

    ***

    3. ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

    fs

    Συνέντευξη, εφημερίδα Free Sunday: «Η κυβέρνηση επαναφέρει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο»

    Συνέντευξη στην εφημερίδα Free Sunday και την Αφροδίτη Παπακαλού για θέματα Παιδείας, με τίτλο: “Η κυβέρνηση επαναφέρει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο”.

    19420693 1906161892958946 1542944582674434021 n

    Συνέντευξη, εφημερίδα ΑΞΙΑ: “Η πλειοδοσία του λαϊκισμού δεν οδηγεί πουθενά”

    Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Κώστα Μορφίρη και την εφημερίδα ΑΞΙΑ, με τίτλο: “Η πλειοδοσία του λαϊκισμού δεν οδηγεί πουθενά”.

    liberal

    Άρθρο, ιστοσελίδα liberal.gr: “Μια ακόμη κυβερνητική πρωτοβουλία… που ενισχύει το brain drain”

    Άρθρο στην ιστοσελίδα liberal.gr με τίτλο: “Μια ακόμη κυβερνητική πρωτοβουλία… που ενισχύει το brain drain”

    ***
    image

    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

    Ερωτήσεις και Επίκαιρες Επερωτήσεις που έχω καταθέσει ή συνυποβάλει με συναδέλφους Βουλευτές κατά το μήνα Ιούνιο προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο για πράξεις ή παραλείψεις της Κυβέρνησης:
    – Αποκλεισμός αποφοίτων εαρινών εξαμήνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από τους οριστικούς πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ
    – Σχετικά με τις ενέργειες της Κυβέρνησης για τις δράσεις e-skills (ψηφιακές δεξιότητες)
    – Προβλήματα από την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις εγγραφές του επομένου έτους στα ΕΠΑΛ
    – Δυσλειτουργίες στον συμψηφισμό προκαταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών με τις ασφαλιστικές οφειλές των δικηγόρων από τον ΕΦΚΑ
    – Αναγκαία η άμεση επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου στην Κεφαλονιά
    – Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις για το ΙΓΜΕ
    – Αντιθεσμική παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ποινική υπόθεση, με όρους παρακρατικής συμπεριφοράς
    – Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί τη χρεωκοπία της ΔΕΗ
    – Στην κατάψυξη το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

    ***

    ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ TOY IOYNIOY

    Untitled
    ***
    site

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    για το έργο μας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.
    Τηλέφωνα: 210 3640375, 210 3640846,
    210 3640858, Fax: 210 3640487, e-mail: info@nikikerameus.gr

    Συνεχίζουμε επίσης να επικοινωνούμε μέσω της σελίδας μας στο Facebook.

    Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις μας, παρακαλούμε να επιλέξετε την παρακάτω ένδειξη “Κατάργηση συνδρομής”.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ