ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, Οκτώβριος 2018

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σας αποστέλλω το παρόν ενημερωτικό δελτίο, με σημεία της δράσης μου κατά το μήνα Οκτώβριο 2018, εντός και εκτός Βουλής.
Πατώντας πάνω στους ενεργούς (μπλε) συνδέσμους, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για κάθε θεματική.
Όπως πάντα, ευπρόσδεκτα τα σχόλιά σας.

***

ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει τη Βουλή και τους Πολίτες για πράξεις και παραλείψεις της, απαντώντας στα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκούν οι Βουλευτές, η ανταπόκριση του Υπουργείου Παιδείας σε αυτή τη στοιχειώδη δημοκρατική του υποχρέωση αποδεικνύεται ελλιπέστατη. Εδώ σχετικό δημοσίευμα. Το γράφημα είναι αποκαλυπτικό:

new-piktochart- 33253999

Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Στο παρόν μηνιαίο δελτίο μας, μπορείτε να διαβάσετε μεταξύ άλλων:
– τις αντιδράσεις μας απέναντι στη συνεχιζόμενη παραβατικότητα στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
– τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
– την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
– την κοινοβουλευτική ερώτηση για την αδιαφάνεια στη διαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό και την αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

***

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

image

Έξαρση ανομίας στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Συνάντηση με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής πραγματοποιήσαμε με τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, με αφορμή την κατάληψη αίθουσας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών από τον Ρουβίκωνα, αλλά και σειρά άλλων περιστατικών βίας και ανομίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έξαρση της παραβατικότητας εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων καθώς και στους τρόπους καταπολέμησής της. Λίγες ημέρες αργότερα, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέχεια της προειδοποίησής της, ανέστειλε συμβολικά την ακαδημαϊκή λειτουργία των προπτυχιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο. Η Κυβέρνηση αδιαφόρησε και πάλι, πυροδοτώντας την αντίδρασή μας. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με πρωτοφανή προκλητικότητα ο Υπουργός Παιδείας μετακυλίει ακόμη μία φορά την ευθύνη της Κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της νομιμότητας στα τριτοβάθμια Ιδρύματα, στους ίδιους τους φοιτητές, αναρωτώμενος “Πού είναι το φοιτητικό κίνημα, πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη;» Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί το καθεστώς φόβου και ανομίας που έχει επιβληθεί στα ακαδημαϊκά Ιδρύματα.

tei

Μικροπολιτικά παζάρια στην ανώτατη εκπαίδευση
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αποκάλυψε ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον ίδιο και υποσχόταν αύξηση των τμημάτων του ΤΕΙ από 10 σε 14, κατά την επικείμενη διαδικασία συγχώνευσης των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιοχής. Οι αποκαλύψεις αυτές δυστυχώς επιβεβαιώνουν πλήρως τη θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι η δήθεν αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας δεν είναι τίποτε άλλο από μικροπολιτικά παζάρια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Η εκκωφαντική σιωπή του Υπουργού απέναντι στις αποκαλύψεις και παρά την κατάθεση σχετικής ερώτησής μας, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση θυσιάζει την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας στον βωμό της ψηφοθηρίας.

image

Ράβε-ξήλωνε, εν μέσω σχολικής χρονιάς
Με ενημερωτικό έγγραφο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Γενικά Λύκεια της χώρας, το Υπουργείο Παιδείας ανατρέπει και πάλι τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών στο Λύκειο. Το «ράβε-ξήλωνε» στην Παιδεία δεν έχει τέλος. Για ακόμη μία φορά, ο Υπουργός Παιδείας αναστατώνει την εκπαιδευτική κοινότητα με νέες αλλαγές, για ορισμένες από τις οποίες, μάλιστα, η εκπαιδευτική κοινότητα θα ενημερωθεί σε άγνωστο χρόνο με νέο Προεδρικό Διάταγμα. Και όλα αυτά εν μέσω σχολικής χρονιάς. Εδώ περισσότερα.

***

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

29.10 3

Οκτώβριος, μήνας κατά του #ΚαρκίνουΤουΜαστού
Ο Οκτώβριος έχει οριστεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο, είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ και να απευθύνω μία σύντομη παρέμβαση στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Β3 ΝΟΔΕ, όπου παρουσιάστηκαν ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και στην εξίσου επιτυχημένη εκδήλωση της Β4 ΝΟΔΕ, όπου διακεκριμένοι ειδικοί μας ενημέρωσαν για τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις και τη σημασία της πρόληψης. Πρωτοβουλίες που αξίζουν τη στήριξη όλων μας.

23.10

Προκλήσεις και προοπτικές στην Ανώτατη Παιδεία
Στην ομότιτλη εκδήλωση με ομιλητή τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με λειτουργούς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη χώρα, εν όψει της παρουσίασης του προγράμματός μας για την Παιδεία. Το επόμενο πρωί, σχολιάσαμε αποσπάσματα της ομιλίας του Προέδρου με τον Άρη Πορτοσάλτε, στο ραδιοφωνικό αέρα του ΣΚΑΪ 100,3.

19.10

Προσομοίωση εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
Στην κατάμεστη αίθουσα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών – Deutsche Schule Athen, ξεκίνησε ένα ακόμη ταξίδι στη γνώση: η προσομοίωση εργασιών των Ηνωμένων Εθνών – Model UN – για 21η φορά. Στο σύντομο χαιρετισμό μου, συνεχάρην τους συντελεστές, που δίνουν σε μαθητές από πολλές χώρες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη διεθνή πολιτική και διπλωματία.

29.10

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία
Σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με πολιτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, συζητώντας για τις προκλήσεις και τις προοπτικές μίας περιοχής με αξιοζήλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες. Εδώ φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις συναντήσεις.

16.10

Ελληνο-ουγγρικός διάλογος, με επίκεντρο την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση
Με τον Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας, κ. István Hiller, κατά την επίσκεψή του στη Βουλή, συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, θέματα συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, αλλά και τη στάση της χώρας του απέναντι στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Εδώ η σύντομη παρέμβασή μου, ως εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

7.10

Μιλώντας για θέματα παιδείας στην Παιανία
Μια εξαιρετική συζήτηση για τις σύγχρονες προκλήσεις στην παιδεία, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, διοργάνωσε η ΔΗΜΤΟ Παιανίας-Γλυκών Νερών.

30.10

Παιδεία-καινοτομία-επιχειρηματικότητα
Για την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία και τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας συζητήσαμε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Β3 ΝΟΔΕ με την αρωγή της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φιλοθέης-Ψυχικού. Ζητήματα που απασχολούν τους νέους και όχι μόνο, τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

5.10

Μνημείο Έλληνα Δασκάλου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσαν εκδήλωση στο «Μνημείο του Έλληνα Δασκάλου». Οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς μας ευγνωμοσύνη, εμπιστοσύνη και αναγνώριση. Εδώ ο σύντομος χαιρετισμός μου.

3.10

Εκδήλωση γυναικών στο Μαρούσι
Σε μία ανοιχτή συζήτηση με κατοίκους του Αμαρουσίου,που διοργάνωσε το γυναικείο τμήμα ΔΗΜ.Τ.Ο. Αμαρουσίου και η τοπική ΟΝΝΕΔ, αναφερθήκαμε σε επίκαιρα ζητήματα που μας απασχολούν όλους. Ζωηρή η συμμετοχή των παρευρισκόμενων, οι οποίοι εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

***

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ

1. Σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές

2.10

 

Kontra Channel – εκπομπή «Χώρα εν καμίνω» με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο – 2/10

  1

 

ΑΝΤ1, εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με το Γιώργο Παπαδάκη – 4/10

  image

 

Kontra Channel – κεντρικό δελτίο ειδήσεων Kontra News με το Γιώργο Μελιγγώνη – 17/10

image

 

Νέο Κανάλι – εκπομπή «Αποκαλυπτικό Δελτίο» με τους Γιάννη Παπαγιάννη και Ανδριάννα Ζαρακέλη – 18/10

  image

 

Star Κεντρικής Ελλάδας – «Μεσημβρινά Γεγονότα» με τη Θώμη Παληού – 18/10

  image

 

Kontra Channel – εκπομπή KONTRA 24 με τον Αιμίλιο Λιάτσο – 22/10

2. Στο ραδιοφωνικό αέρα

x fm

 

X FM 94,3 – εκπομπή «Καλντερίμι» με το Νίκο Σακελλαρόπουλο – 3/10

  hqdefault

 

Πρακτορείο FM 104,9 – εκπομπή «Την ίδια ώρα» με τους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου – 5/10

  image

 

ΘΕΜΑ Radio 104,6 – εκπομπή «Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη» με τους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο – 16/10

  image

 

ΘΕΜΑ Radio 104,6 fm – στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με το Βασίλη Αδαμόπουλο – 22/10

image

 

ΣΚΑΪ100,3 fm με τον Άρη Πορτοσάλτε – 24/10

  12.3

 

ΑΘΗΝΑ 984 – εκπομπή «Στάση των Δύο» με τον Άρη Τόλιο – 24/10

  hqdefault

 

Πρακτορείο FM 104,9 – εκπομπή «Την ίδια ώρα» με τους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου – 29/10

  image

 

ΘΕΜΑ Radio 104.6 – εκπομπή «Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη» με τους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο – 29/10

3. Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

image

ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα με τίτλο: «Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα για να έρθουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

1

ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μιλώντας για οικονομία, σκοπιανό, συνταγματική αναθεώρηση και άλλα πολλά, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Ευτυχία Αδηλίνη. σε συνέντευξη με τίτλο: «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκρως προβληματική».

reader

READER.GR
Στον απόηχο των εξελίξεων του κεκλεισμένων των θυρών Υπουργικού Συμβουλίου, η ενημερωτική ιστοσελίδα Reader.gr φιλοξένησε συνέντευξή μου στο δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.

FS2

FREE SUNDAY
Συνέντευξη στην Αφροδίτη Παπακαλού με τίτλο: «Η προσφυγή στις κάλπες είναι απολύτως αναγκαία».

2

ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων τονίζω σε συνέντευξή μου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Νίκο Αρμένη.

image

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Συνέντευξη που παραχώρησα στην εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Αιτωλοακαρνανίας και το δημοσιογράφο Νίκο Αγγελόπουλο, με αφορμή την επίσκεψή μου στο Μεσολόγγι στο πλαίσιο περιοδείας μου στην Αιτωλοακαρνανία.

image

MESSOLONGHINEWS.GR
Συνέντευξη που παραχώρησα στο MessolonghiNews.gr και το δημοσιογράφο Δημήτρη Μαλαβέτα, με αφορμή την επίσκεψή μου στο Μεσολόγγι στο πλαίσιο περιοδείας μου στην Αιτωλοακαρνανία.

***

00155 copy

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ερωτήσεις, επίκαιρες επερωτήσεις, αίτηση κατάθεσης εγγράφων και αναφορές που έχω καταθέσει ή συνυποβάλει με συναδέλφους Βουλευτές κατά το μήνα Οκτώβριο προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο για πράξεις ή παραλείψεις της Κυβέρνησης:
– Κραυγή αγωνίας φοιτητών για το στεγαστικό επίδομα
– Αναξιοκρατικές και βαθιά κομματικές οι επιλογές Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου – επίκαιρη ερώτηση
– Υποβάθμιση των μουσικών σπουδών στα σχολεία
– Προστασία ζώων: η Κυβέρνηση εδώ και μήνες «κυνηγάει την ουρά της»
– Ώρα μηδέν για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
– Πλήρης αδιαφάνεια και αδυναμία διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Μεταναστευτικό
– Σοβαρά προβλήματα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
– Σε απελπιστική κατάσταση το 4ο νηπιαγωγείο Καλαμάτας
– Αποκλεισμός των υπηρετούντων ως Υπευθύνων Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων από την επιλογή των Προϊσταμένων ΚΕΣΥ
– Σε άμεσο κίνδυνο η λειτουργία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
– Άμεση αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ώστε να το λάβουν περισσότεροι
– Αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των Επαγγελματικών Λυκείων λόγω της διαδικασίας ηλεκτρονικής εγγραφής
– Τι προβλέπει τελικά η πρόταση για τη διδασκαλία της ιστορίας;
– Στα λόγια το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
– Επείγουσα Ανάγκη Πάταξης της Εγκληματικότητας και της Ανομίας

***

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

2.10

 

Σε εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Λυκόβρυσης – Πεύκης – 2/10

  4.10

 

Στην επετειακή εκδήλωση για τα 44 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας – 4/10

  11.10

 

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ στην τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών της Α.Ε. του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Frank-Walter Steinmeier – 11/10

15.10

 

Στη φθινοπωρινή συνάντηση που διοργάνωσε η ΔΗΜ.Τ.Ο. Χαλανδρίου – 15/10

  31.10

 

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ στην παρουσίαση του έργου «Δήμητρος εγκώμιον» – τιμητικό αφιέρωμα στον καθηγητή Ανδρέα Καραμάνο – 31/10