«Ερωτηματικά σχετικά με το σύστημα διενέργειας μετεγγραφών» – ερώτηση του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ΝΔ

    23 Φεβρουαρίου, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    «Ερωτηματικά σχετικά με το σύστημα διενέργειας μετεγγραφών»

    Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κ. Κεραμέως, σχετικά με τις φερόμενες ως παράτυπες μετεγγραφές στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η πολύ συχνή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, σε πολλές περιπτώσεις εντελώς αποσπασματικά, καθιστά το σύστημα των μετεγγραφών ανοιχτό σε διαφορετικές ερμηνείες, δυσλειτουργικό και εν δυνάμει ευάλωτο σε πολιτικές παρεμβάσεις.

    Οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων καταλήγουν να ασχολούνται με τις εξαιρέσεις και όχι με τον κανόνα. Και το κυριότερο, αυτές οι παρεμβάσεις σε πολλές περιπτώσεις στερούν τη δυνατότητα μετεγγραφής από φοιτητές που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να απαντήσει αν τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος κατά τη διενέργεια των συγκεκριμένων μετεγγραφών. Αλλά και με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η αμεροληψία και η ευθυκρισία της Επιτροπής Ενστάσεων, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

    Ερώτηση

    Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2017

    Κύριε Υπουργέ,

    Με αφορμή καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις φερόμενες ως παράτυπες μετεγγραφές στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατόπιν “εντολής” του Υπουργείου, ανακύπτει ως μείζον το ζήτημα της διενέργειας των μετεγγραφών φοιτητών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

    Η πολύ συχνή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, σε πολλές περιπτώσεις εντελώς αποσπασματικά, καθιστά το σύστημα των μετεγγραφών ανοιχτό σε διαφορετικές ερμηνείες, δυσλειτουργικό και εν δυνάμει ευάλωτο σε πολιτικές παρεμβάσεις. Οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων καταλήγουν να ασχολούνται με τις εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα. Το δε πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αοριστία, χωρίς την εξέταση συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα αυθαιρεσίας που φτάνουν στα όρια της ανομίας.

    Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

    1. Σε σχέση με τις συγκεκριμένες καταγγελίες, τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος κατά τη διενέργεια των μετεγγραφών;
    2. Οι εν λόγω μετεγγραφές αφορούν περιπτώσεις ενστάσεων ή περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών;
    3. Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η αμεροληψία και η ευθυκρισία της Επιτροπής Ενστάσεων που συστήθηκε δυνάμει του άρθρου 6 της Υπουργικής Απόφασης 158978/Ζ1, ΦΕΚ Β’, 3153/30.09.2016, και αποτελείται αποκλειστικά από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων;

    Οι Ερωτώντες Βουλευτές

    1. Νίκη Κ. Κεραμέως Επικρατείας
    2. Ιωάννης Ανδριανός Αργολίδος
    3. Μαρία Αντωνίου Καστοριάς
    4. Χρήστος Κέλλας Λαρίσης

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ