Ερώτηση για το πολύπλοκο, χρονοβόρο και αποθαρρυντικό πλαίσιο υιοθεσίας στην Ελλάδα προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας

    Μάρτιος 2, 2016
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    «Πολύπλοκο, χρονοβόρο και αποθαρρυντικό το πλαίσιο υιοθεσίας στην Ελλάδα»

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2016

    Το πολύπλοκο, χρονοβόρο και αποθαρρυντικό πλαίσιο υιοθεσίας στην Ελλάδα ζητά να επανεξεταστεί η Νίκη Κ. Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νικόλαο Παρασκευόπουλο και Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

    Η οικονομική κρίση έχει εντείνει το φαινόμενο εγκατάλειψης βρεφών στις νεογνολογικές κλινικές, ενώ οι πολυετείς καθυστερήσεις και περιπλοκότητες των διαδικασιών υιοθεσίας εμμέσως ευνοούν τις παράνομες πρακτικές. Η κα.Κεραμέως ζήτησε πληροφορίες ως προς τον αριθμό των εγκαταλελειμμένων αυτών παιδιών, των εκκρεμών αιτημάτων υιοθεσίας, καθώς και σχετικά με την πρόθεση των Υπουργείων να αναθεωρήσουν το νομικό πλαίσιο, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και το συμφέρον του υιοθετούμενου.

    «Χρειάζεται να επανεξεταστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες υιοθεσίας ή έστω, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, να διευκολυνθούν και να επισπευσθούν, ώστε να κινητοποιούνται άμεσα, να είναι ευέλικτες, ελεγχόμενες, ταχείες και σύννομες και να εξασφαλίζουν στο υιοθετούμενο τέκνο το μέγιστο συμφέρον», δήλωσε η βουλευτής.

    Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Προς τους Υπουργούς
    • Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο
    • Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό
    Θέμα: «Πολύπλοκο, χρονοβόρο και αποθαρρυντικό το πλαίσιο υιοθεσίας στην Ελλάδα»

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2016

    Η οικονομική κρίση έχει εντείνει το φαινόμενο εγκατάλειψης βρεφών στις νεογνολογικές κλινικές, οι οποίες λόγω έλλειψης ανθρώπινων και υλικών πόρων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, ενώ τα βρέφη συνωστίζονται και διαβιούν σε χώρους ακατάλληλους για τα μετέπειτα αναπτυξιακά στάδια της ζωής τους.

    Οι διαδικασίες υιοθεσίας στην Ελλάδα είναι χρονοβόρες, πολύπλοκες και αποθαρρυντικές για οικογένειες που επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι ενός παιδιού, επιφέρουν, δε, πολυετείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση μίας υιοθεσίας. Ταυτόχρονα αυξάνονται παράνομες πρακτικές υιοθεσίας και εμπορίου βρεφών, από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Χρειάζεται να επανεξεταστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες υιοθεσίας ή έστω, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, να διευκολυνθούν και να επισπευσθούν, ώστε να κινητοποιούνται άμεσα, να είναι ευέλικτες, ελεγχόμενες, ταχείες και σύννομες και να εξασφαλίζουν στο υιοθετούμενο τέκνο το μέγιστο συμφέρον.

    Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
    1. Πόσα παιδιά σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα σε νεογνολογικές κλινικές, σε μαιευτήρια και σε ιδρύματα ανά την Επικράτεια;
    2. Πόσες αιτήσεις υιοθεσίας εκκρεμούν;
    3. Σκοπεύετε να επανεξετάσετε το πλαίσιο υιοθεσίας και αν ναι, πότε;
    4. Σκοπεύετε να επισπεύσετε τις διαδικασίες εν μέσω οικονομικής και μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης, ώστε να βρουν στέγη ασυνόδευτα και εγκαταλελειμμένα ανήλικα τέκνα;

    Η ερωτώσα βουλευτής
    Νίκη Κ. Κεραμέως

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ