ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ στην εκδήλωση του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με θέμα: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Αξίες και Δικαιώματα. Η προσφορά του εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων στον άνθρωπο»

    Μάρτιος 8, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριοι Πρόεδροι, κύριε Διευθυντά, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί γονείς και παιδιά,

    Ως Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, ως ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών που ενστερνίζεται την αξία του εθελοντισμού, αλλά και έχοντας ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα της δωρεάς ιστών, οργάνων και μεταμοσχεύσεων, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ θερμά για την  πρωτοβουλία σας.

    Δέχτηκα με μεγάλη χαρά να βρίσκομαι απόψε κοντά σας για τρεις λόγους:

    Πρώτον, γιατί πιστεύω στο θεσμό των Πρότυπων Σχολείων και τον υποστηρίζω έμπρακτα, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια που συρρικνώθηκε σημαντικά σε όλη τη χώρα, αριθμητικά και ποιοτικά, με την αποψίλωση των Πρότυπων-Πειραματικών. Τα σχολεία σας συνιστούν νησίδα αριστείας, και σήμερα αποδεικνύετε στην πράξη ότι επιτελείτε πολυσχιδές έργο, όχι αμιγώς μαθησιακό αλλά βαθιά εκπαιδευτικό και μορφωτικό, εμφυσώντας στους μαθητές σας τις αξίες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, εμπλουτίζοντας τη νοοτροπία και την καθημερινότητά τους με την κινητήριο δύναμη της αλληλεγγύης και διδάσκοντας, μεταξύ άλλων, στους μαθητές, και τη στάση ζωής του ενεργού πολίτη.

    Δεύτερος λόγος, η σημαντική θεματική της δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων που επιλέξατε να προβάλλετε, σε μία χώρα που -δυστυχώς- κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στη δωρεά ιστών και οργάνων. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, στη χώρα μας υπήρξαν μόλις 30 δότες (2,7 ανά εκατομμύριο πληθυσμού) εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν 69 μεταμοσχεύσεις οργάνων. Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 20 δότες α.ε.π., ενώ χώρες όπως η Κροατία και η Πορτογαλία αξιοποιούσαν 30 δότες και η Ισπανία 33 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν εμείς είχαμε 30 συνολικά. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα το 2014 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία 72 άνθρωποι ανά εκατ. πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 50. Ενώ λοιπόν έχουμε τα περισσότερα ατυχήματα, και άρα τους περισσότερους εν δυνάμει δότες, έχουμε παρ’ όλ’ αυτά μακράν τους λιγότερους. Φανταστείτε ότι στην Ισπανία ένας νεφροπαθής μεταμοσχεύεται μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που αρχίζει αιμοκάθαρση, ενώ στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 7-8 χρόνια, με απείρως υψηλότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Έχοντας μελετήσει το καθεστώς της δωρεάς ιστών και οργάνων στην Ελλάδα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει, μεταξύ άλλων, σημαντική έλλειψη σε υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, χαμηλή χρηματοδότηση και υποστελέχωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, συχνά πρώτα των ίδιων των ιατρών. Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή αποκτούν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία, καθώς ακόμα και έναν άνθρωπο να κινητροδοτήσετε να γίνει δότης, μπορεί να σωθεί τουλάχιστον μία ζωή. Και κάθε ζωή μετράει.

    Τρίτον, με χαροποίησε ιδιαίτερα ότι σήμερα μιλάμε για τις αξίες του εθελοντισμού. Έχοντας διατελέσει ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια πλούσια ερεθίσματα και πολύτιμες εμπειρίες. Διαπίστωσα ότι εθελοντισμός ασφαλώς και υπάρχει στη χώρα μας, και είναι πάρα πολύ σημαντικός. Συχνά είναι όμως αποσπασματικός και ερασιτεχνικός, χωρίς συνέχεια και συνέπεια: ως προς το χρόνο που αφιερώνουμε στον εθελοντισμό, στην κατάταξη του διεθνούς Charities Aid Foundation για το 2016, η Ελλάδα βρίσκεται στην 129η θέση μεταξύ 140 χωρών. Δεν αρκεί, επομένως, να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, πρέπει η προσφορά αυτή να γίνεται επαγγελματικά, με συνέπεια και οργάνωση, και να γίνεται κτήμα των επόμενων γενεών. Εκεί πρέπει να εστιάσει η κάθε προσπάθεια, στην αλλαγή της νοοτροπίας, στη διδασκαλία της αλληλεγγύης. Ο σκοπός είναι ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά να γίνουν τρόπος ζωής για τις επόμενες γενεές των Ελλήνων. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και η αλλαγή ξεκινά με προσπάθειες σαν τη σημερινή.

    Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και καλή επιτυχία στους μαθητές σας.

    Σας ευχαριστώ.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ