Χαιρετισμός στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο ΟΣΕΠ-ΤΕΙ με τίτλο: «Υλοποίηση του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας»

    Μάρτιος 2, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Πρυτάνεις,  Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι,

    Κυρίες και κύριοι,

    Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω την έναρξη του 4ου επιστημονικού συνεδρίου της ΟΣΕΠ – ΤΕΙ με θέμα την υλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.

    Κυρίες και κύριοι, για τη Νέα Δημοκρατία, η ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού της προγράμματος για την Παιδεία. Απώτερος στόχος, η τεχνολογική εκπαίδευση να καταστεί μια συνειδητή επιλογή, και όχι μια λύση ανάγκης για τους νέους. Για εμάς,  η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, η οποία σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ποσοστά κοντά στο 50%, και η αναστροφή του εκθετικά αυξανόμενου brain drain, αποτελούν εθνικούς στόχους, και βλέπουμε την ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης ως κεντρικής σημασίας μέσο για την επίτευξη των στόχων αυτών.

    Περαιτέρω, ανταποκρινόμενοι στις επιταγές του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, θεωρούμε ότι ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας πρέπει να αναμορφωθεί και να αναδιαταχθεί, ώστε όχι μόνο να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, αλλά, κυρίως, να δημιουργούνται θύλακες αριστείας με αναπτυξιακό πρόσημο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Κυρίες και κύριοι, η χώρα μας πρέπει να γίνει περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης. Και μπορεί να γίνει. Με ποιο τρόπο; Με στρατηγικό προγραμματισμό, με σχέδιο, με όραμα. Και όταν μιλάμε για στρατηγικό σχεδιασμό, εννοούμε να «βάλουμε κάτω» τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, πολιτικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, και αξιοποιώντας τα πορίσματα της αξιολόγησης, να δούμε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του συστήματος και να επέμβουμε στοχευμένα, έχοντας βεβαίως κατά νου πού θέλουμε να φτάσει ο ακαδημαϊκός χάρτης.

    Πριν λίγες μέρες, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στη Βουλή ύστερα από 4 συνεδριάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.  Εμείς στηρίξαμε το εν λόγω εγχείρημα, παρά τα πολυάριθμα προβληματικά στοιχεία που ενυπάρχουν σε αυτό και τα οποία στηλιτεύσαμε μετ’ επιτάσεως στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Κάναμε την υπέρβαση και υπερψηφίσαμε το σχέδιο νόμου για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Και αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα θα το διαμηνύσουμε σε όλους τους τόνους και θα το υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κατεύθυνση στην οποία κινείται ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος. Ανώτατα ιδρύματα με προγράμματα σπουδών προσανατολισμένα στην εφαρμοσμένη έρευνα σε όλα τα γνωστικά πεδία. Ανώτατα ιδρύματα με εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, όπως είστε όλοι εσείς.

    Θέλω να ξέρετε ότι είμαι στη διάθεσή σας για κάθε σκέψη, ανησυχία, προβληματισμό.

    Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ