Κεντρική ομιλία στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στη Ζάκυνθο

    18 Σεπτεμβρίου, 2015
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Κυρίες και κύριοι, 

    Είναι πραγματικά τιμή μου που βρίσκομαι απόψε εδώ ανάμεσά σας, για να μπορέσω να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις μου για το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής. Ορισμένες σκέψεις για το πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά κυρίως σκέψεις για την επόμενη μέρα και τον αγώνα που οφείλουμε να δώσουμε όλοι μας για την ανασύνταξη της χώρας, την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μας. 

    Αρχίζω πρώτα με το πώς φτάσαμε ως εδώ. 

    Κυρίες και κύριοι, ο ΣΥΡΙΖΑ μας πάει σε εκλογές για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από οχτώ μήνες. Τον Ιανουάριο μας πήγε σε εκλογές γιατί αρνείτο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τι είπε στον λαό τον Ιανουάριο: του έταξε λαγούς με πετραχήλια. Του είπε ότι υπάρχει ένας ρόδινος δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση. Του είπε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, ότι τέρμα τα μνημόνια και τα δανεικά, ότι θα δώσει 12 δις σε παροχές, ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, ότι θα αυξήσει το αφορολόγητο στις 12000, ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751, ότι θα δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας και άλλα πολλά. Και τι έκανε από όλα αυτά ο κ. Τσίπρας; Απολύτως τίποτα. 

    Θα μου πείτε, αφελής ήταν ο κόσμος και τον ψήφισε. Όχι, ο κόσμος ήταν απογοητευμένος, ήταν θυμωμένος από τα δύσκολα χρόνια που είχαν προηγηθεί, θυμωμένος και από τα δικά μας λάθη – και κάναμε πολλά λάθη – και ήταν κουρασμένος από την κρίση. Και ο κόσμος πίστεψε τον κ. Τσίπρα γιατί είχε ανάγκη την ελπίδα.

    Τι έκανε όμως ο κ. Τσίπρας αυτό το οχτάμηνο; 

    1) Πρώτα απ’όλα, δεν κατήργησε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως είχε υποσχεθεί. Κάθε άλλο μάλιστα. Υπέγραψε ένα βαρύτατομνημόνιο που δεσμεύει τη χώρα για 3 χρόνια. Θα μου πείτε, και γιατί το ψήφισε τότε η Νέα Δημοκρατία; Γιατί η Νέα Δημοκρατία είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κακές επιλογές. Η μία ήταν καταστροφική: και ήταν η μη υπογραφή της συμφωνίας και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η άλλη ήταν κακή, αλλά λιγότερο κακή από την έξοδο από το ευρώ: ήταν η ψήφιση μίας κακής συμφωνίας που μας κράταγε όμως μέσα στο ευρώ. Και αν σήμερα είμαστε ακόμη μέσα στο Ευρώ είναι χάρη στη Νέα Δημοκρατία που έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, που έβαλε τη σωτηρία της χώρας πάνω από όλα. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν είχε δείξει την υπεύθυνη αυτή στάση, αν η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη συμφωνία, η χώρα θα ήταν σήμερα πιθανώς εκτός ευρώ, χωρίς ΕΣΠΑ, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς επιδόματα ανεργίας. 

    Δεύτερον ακούω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι αυτή η συμφωνία που υπέγραψε είναι μεγάλη επιτυχία. Και αυτό είναι προκλητικό. Και θα σας πω γιατί. 

    • Είναι πρώτα από όλα προκλητικό γιατί 
    – επιβαρύνει τους πολίτες με 2,4 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης ΦΠΑ, 
    – περικόπτει τις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ, 
    – αυξάνει τον φόρο στις επιχειρήσεις από 26 σε 29% αντί να τον μειώνει, και λέω αντί να τον μειώνει γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και χάρη στον οποίο ο δημόσιος τομέας μπόρεσε να επιβιώσει, και λέω αντί να τον μειώνει γιατί αν θέλουμε κάποτε να δούμε ανάπτυξη σε αυτήν τη χώρα χρειαζόμαστε τις επιχειρήσεις. 
    – προβλέπει προκαταβολή φόρου μέχρι 100% για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες
    – αυξάνει την εισφορά αλληλεγγύης 
    – μειώνει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 
    – τριπλασιάζει τις εισφορές για τους αγρότες. 

    Αντί για 12 δις παροχές που είχε υποσχεθεί, μας έφερε 13 δις μέτρα. 

    • Δεύτερο ψέμα: Μετά μας λένε μα εμείς πετύχαμε συμφωνία με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Μα γιατί συμφώνησαν οι δανειστές στα χαμηλότερα αυτά πλεονάσματα; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την οικονομία τους τελευταίους εφτά μήνες σε τέτοια καταστροφή που δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχει η χώρα σημαντικό πλεόνασμα. Αντί για επιτυχία λοιπόν, τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία δραματική αποτίμηση της οικονομικής πραγματικότητας. Αντί να απολογούνται για την ύφεση, πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματά της. 
    • Τρίτο ψέμα: Μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εγώ κατάφερα και πήρα 86 δις για τη χώρα. Ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς. Τα 86 αυτά δις δεν είναι δώρο των ξένων. Είναι δανεικά που προστίθενται στο χρέος μας. Μακάρι να είχε δανειστεί λιγότερα και να είχαμε να ξεπληρώσουμε λιγότερα. Είναι σαν να θέλει κάποιος να αγοράσει ένα σπίτι και να χρειάζεται να συμπληρώσει τα λεφτά που έχει με δάνειο. Τι είναι καλύτερο να χρειάζεται να δανειστεί πολλά ή λίγα από την τράπεζα; 

    Και έπειτα γιατί χρειάστηκε να δανειστεί 86 δις; Τον Ιανουάριο η χώρα χρειαζόταν μόνο 25 δις. Αυτή η περήφανη διαπραγμάτευση που έκανε μεγάλωσε το δημοσιονομικό κενό της χώρας. Κάθε μέρα που περνούσε και δεν έκλεινε τη συμφωνία, μεγάλωνε το κενό της χώρας, η οικονομία ήταν παγωμένη, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν είχαν δουλειά, ποιος να πληρώσει φόρους; Μόνο το κλείσιμο των τραπεζών στο οποίο μας οδήγησε κόστισε 25 δις. 46 δις φύγανε από τις τράπεζες κατά την περίοδο την διακυβέρνησής του. Να γιατί αναγκάστηκε να μας φορτώσει κι άλλα 86 δις δανεικά. 

    • Τέταρτο ψέμα: Μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εγώ κατάφερα και πήρα 35 δις από το πακέτο Γιούνκερ. Και πάλι ψέμα. Τα 35 δις τα είχαμε ήδη εξασφαλίσει από το 2013. Είναι τα 20 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα 15 δις της κοινής αγροτικής πολιτικής για τη νέα περίοδο. 
    • Πέμπτο ψέμα: Μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ εξασφάλισα τη χώρα για 3 χρόνια. Πάλι ψέμα. Η συμφωνία λέει ρητά ότι θα έχουμε αξιολογήσεις ανά τρίμηνο. Ανά 3 μήνες οι δανειστές θα βλέπουν αν έχουμε κάνει αυτά που πρέπει να κάνουμε, και μόνο τότε θα μας δίνουν τα χρήματα. 

    Πρώτα από όλα λοιπόν όχι μόνο δεν κατήργησε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο – όπως είχε υποσχεθεί – αλλά έφερε άλλο βαρύτατο μνημόνιο την ώρα που είχαμε αρχίσει να σηκώνουμε κεφάλι και να βλέπουμε φως στην άκρη τούνελ. 

    2) Μετά, είχε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας. Και αντί για αυτό μόνο τον Ιούλιο, εξαιτίας των capital controls που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 17.000άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις ζήτησαν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, η ανεργία των νέων αυξήθηκε. Θα μου πείτε, και όλοι αυτοί οι άνεργοι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της ΝΔ; Ναι, υπήρχαν πολλοί άνεργοι αλλά τουλάχιστον καταφέραμε και τους μειώσαμε. Δεν λέω ότι λύσαμε το πρόβλημα αλλά το βελτιώσαμε. Και επειδή θέλω πάντοτε να μιλώ με στοιχεία, η ΝΔ παρέλαβε την ανεργία των νέων στο 56,4% το 2012 και την έριξε κατά 7,1%. Ο ΣΥΡ την ξανααύξησε κατά 4%. 

    3) Με το κλείσιμο των τραπεζών, το τραπεζικό μας σύστημα έφτασε στα όρια της πραγματικής κατάρρευσης. Και επειδή μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι φταίνε οι ξένοι που έκλεισαν οι τράπεζες, ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς. Οι τράπεζες έκλεισαν με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του κ. Τσίπρα, με υπογραφή Τσίπρα και των υπουργών του. Αν ήθελε ο κ. Τσίπρας να είναι ασφαλείς οι τράπεζες, δεν θα είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα την παραμονή που έληγε το πρόγραμμα μας με την Ευρώπη και που ήμασταν πλέον μόνοι, χωρίς καμία ευρωπαϊκή προστασία. Θα είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα 1 μήνα πριν. Για να μην διακινδυνεύσουν οι τράπεζες. Αλλά δεν το έκανε. Και μας πήγε σε ένα κάλπικο, ασαφές και ανύπαρκτο δίλημμα, μας πήγε στο δημοψήφισμα που και στοίχισε πολλά (25 δις μόνο και μόνοαπό το κλείσιμο των τραπεζών) και δίχασε τον ελληνικό λαό. 

    Και τώρα αφού υπέγραψε το επαχθές τρίτο μνημόνιο, το έφερε στη Βουλή προς ψήφιση και διαπίστωσε πως το κόμμα του τον έχει εγκαταλείψει, πως οι σύντροφοί του τον έβαλαν “απέναντι” και πως αν η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφιζε τα μέτρα, σήμερα θα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που έπαιξε στα ζάρια και τελικά έχασε τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη. Και τι κάνει για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας; Και πάλι δεν αναλαμβάνει το βάρος της ιστορικής του ευθύνης και για τρίτη φορά μας πηγαίνειστις κάλπες για να λύσει το εσωκομματικό του πρόβλημα. Μετατρέπει το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε αρένα εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και τη χώρα σε ένα ατέλειωτο προεκλογικό πάνελ μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.  

    Είναι πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και σε όλους εμάς, κυρίες και κύριοι. Είναι άδικο, γιατί παρά τα λάθη και τις αστοχίες της δικής μας Κυβέρνησης, η κατάσταση της οικονομίας είχε νοικοκυρευτεί. Με πολλές θυσίες όλων μας, κατορθώσαμε να έχουμε απτά αποτελέσματα. Σας θυμίζω ότι επί της δικής μας διακυβέρνησης, οδηγήσαμε τη χώρα από -8,8% ύφεση σε +0,8% ανάπτυξη. Είχαμε αρχίσει να βλέπουμε την ελπίδα. 

    Καμιά κυβέρνηση δεν έκανε τόσο κακό στον τόπο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα οσο ο ΣΥΡ. Και θα σας πω και κάτι τελευταίο για τον ΣΥΡ. Τον Ιανουάριο μας έταξε λαγούς με πετραχήλια. Δύο ερμηνείες μπορώ να δώσω στις υποσχέσεις αυτές. Η μας είπε ψέματα ή τα πίστευε αυτά που μας είπε, και τότε είχε πλήρη άγνοια ως προς το κατά πόσο οι υποσχέσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν. Και οι δύο αυτές ερμηνείες όμως είναι ξεκάθαροι λόγοι για να μην ψηφίσει κανείς τον κ. Τσίπρα. Και παρόλα αυτά ζητάει μία δεύτερη ευκαιρία. Η χώρα δεν είναι πειραματικό εργαστήρι. Δεν πρόκειται για την 2η ευκαιρία του κ. Τσίπρα, πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της χώρας. 

    Φτάνει όμως με το γιατί φτάσαμε ως εδώ. Πάμε στο μέλλον. Πάμε στην επόμενη μέρα. 

    Τι μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία σήμεραγια να βγει η χώρα ξανά στο ξέφωτο, για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε, να ανοίξουμε θέσεις εργασίας, να ξαναποκτήσουμε αισιοδοξία, και να μην αισθανόμαστε οι φτωχοί συγγενείς της Ευρώπης. Εμείς δεν κάνουμε μεγαλόσχημες υποσχέσεις. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Λέμε πολύ απλά το εξής: Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Το διακύβευμα των εκλογών ποιο είναι; Ποιο κόμμα μπορεί να εγγυηθεί μία σταθερή, υπεύθυνη, αναπτυξιακή διαχείριση της χώρας, πάντοτε εντός της ευρωζώνης. Ας είμαστε ειλικρινείς, όποιο κόμμα και να βγει πρώτο – και εμείς ελπίζουμε ότι θα είναι η ΝΔ – θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Το ερώτημα που καλούμαστε όμως να απαντήσουμε όλοι οι πολίτες την Κυριακή ποιο είναι; Ποιος μπορεί να βελτιώσει το επαχθές αυτό μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο κ. Τσίπρας αφού μας έχει πει τόσες φορές ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, άρα πώς να το βελτιώσει τώρα; Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αναδείξει ευκαιρίες μέσα από τη συμφωνία. Ποιος μπορεί να μειώσει τους φόρους; Κάποιος που το έχει ήδη κάνει, η ΝΔ. Τη διετία που κυβερνήσαμε πιάσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους που μας είχαν βάλει οι δανειστές και έτσι καταφέραμε και μειώσαμε 30% την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον ειδικό φόρο πετρελαίου, μειώσαμε το φόρο στην εστίαση, αποτρέψαμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες. 

    Άλλο ερώτημα για τους πολίτες; Ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις; Εμείς πιστεύουμε στις επενδύσεις. Και δεν πιστεύουμε από κάποιον δογματισμό. Πιστεύουμε στις επενδύσεις γιατι φέρνουν θέσεις εργασίας, δημιουργούν δουλειές για τους ανέργους μας, μεγαλώνουν την πίτα για όλους μας. Εμείς το έχουμε ήδη κάνει, φέραμε επενδύσεις (π.χ. συμμετοχή της Fairfax Holdingστην Eurobank 200 εκατομ., επένδυση DolphinCapital στην Κοιλάδα Αργολίδας 418  εκατομ., επένδυση Jeremy Street Real Estate στον Αστέρα 400 εκατομ., νέα επένδυση της LIDLστα Καλύβια 130 εκατομ., Cosco στο λιμάνι πειραιά.) Αυτοί τις διώξαν τις επενδύσεις. Σας θυμίζω ότι μία μέρα πριν παραιτηθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα μας, στις Σκουρίες; Επί 7μηνου ΣΥΡ, σταμάτησαν οι 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ, τα έργα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, η επέκταση του μετρό, η αξιοποίηση του Ελληνικού. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων – από 2,3 δισ. ευρώ πέρυσι έπεσε σε 1,1 δισ. ευρώ φέτος. 

    Και άλλο ερώτημα για τους πολίτες: ποιος μπορεί να απορροφήσει τους πόρους ΕΣΠΑ που μας είναι τόσο πολυτιμοι; Η ΝΔ παρέλαβε ένα ΕΣΠΑ κολλημένο στο 37% και το παρέδωσε το 2014 με απορροφητικότητα πάνω απο το 85%. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω τι έχει γίνει με το ΕΣΠΑ επί του 7μηνου της διακυβέρνησης ΣΥΡ. Έχουν παγώσει τα πάντα. 1214 έργα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν μπλοκάρει. Κινδυνεύουμε να χάσουμε 2,5 δις από το προηγ. πακέτο ΕΣΠΑ. Και για το επόμενο πακέτο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ ο εφαρμοστικός νόμος διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ έχει ψηφιστεί από το 2014, η τωρινή Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να εισπράξει πόρους. 

    Ποιος μπορεί να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (π.χ. έλεγχος πιστοποιητικών), στην παιδεία (αντί να βάζει ΦΠΑ στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών στα οποία πάει ο μέσος Έλληνας). Για πρώτη φορά φέτος 150 σχολεία δεν άνοιξαν εξαιτίας των κενών στα σχολεία. Μόνο στη Ζάκυνθο λείπουν περισσότεροι από 160 δάσκαλοι και καθηγητές. Αυτό θέλουμε; Να μην έχουν τα σχολεία μας δασκάλους; 

    Γιατί λοιπόν να ψηφίσετε ΝΔ; Για να αποκτήσει η χώρα μία σταθερή και υπεύθυνη Κυβέρνηση. Για να μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα που μας έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Για να μπορέσει η χώρα να γυρίσει σελίδα. Για να βάλουμε πίσω μας μια και καλή τους επικίνδυνους δρόμους στους οποίους μας έφερε τόσο κοντά ο ΣΥΡ. Για να φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Και όλα αυτά δεν θα τα κάνει μόνη της η ΝΔ. Η ΝΔ πιστεύει ότι τα προβλήματα του τόπου ξεπερνούν τα κόμματα. Είναι αλαζόνας όποιος νομίζει ότι μπορεί μόνος του να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Εμείς θα επιδιώξουμε συνεργασίες με όλα τα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ακούμε εσάς, τους πολίτες, που μας λέτε ότι βαρεθήκατε να ακούτε το ένα και το άλλο κόμμα, και ότι πρέπει όλοι μαζί να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να βάλουμε τη χώρα πάνω από όλα. Και αυτό θα κάνουμε. 

    Η ψήφος διαμαρτυρίας και η αποχή δεν είναι λύση. Πρέπει ο τόπος να κυβερνηθεί. 

    Την Κυριακή ψηφίζουμε με λογική και υπευθυνότητα, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας. Τέλος στα πειραμάτα. ΝΑΙ στη σιγουρία. Την Κυριακή στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα. Την Κυριακή ψηφίζουμε τη Νέα Δημοκρατία και πάμε μπροστά. Με ενότητα και δουλειά, πάμε μπροστά. Και επιτέλους να πάρουμε την έδρα της Ζακύνθου! Να αποκτήσει η Ζάκυνθος και πάλι φωνή! 

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ