liberal.gr, άρθρο με τίτλο “Περί εκλογικού νόμου και άλλων δεινών”

    Ιούλιος 21, 2016
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Περί εκλογικού νόμου και άλλων δεινών

    Της Νίκης Κ. Κεραμέως

    Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου με τις τροποποιήσεις που εισάγει, αλλά και με εκείνες που απορρίπτει ματαιώνοντας κάθε προσπάθεια συναίνεσης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση, αφενός, οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία, αφετέρου, για άλλη μια φορά, επιδίδεται σε θεσμικούς τακτικισμούς.

    Νομοθετώντας την απλή αναλογική, η Κυβέρνηση νομοθετεί την ακυβερνησία της χώρας για δύο, κυρίως, λόγους:

    – Γιατί καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολο να κυβερνηθεί η χώρα με συνεργασίες 4 ή 5 κομμάτων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κοινές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές. Αν ο παρών εκλογικός νόμος ίσχυε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μόλις 114 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου, και θα έπρεπε να συμμαχήσει με 3 ή 4 άλλα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης για να σχηματίσει πλειοψηφία. Πόσο εφικτό θα ήταν αυτό; Ρητορική η ερώτηση. Και δεν αρκεί ο σχηματισμός κυβέρνησης για να κυβερνηθεί ο τόπος. Η κυβέρνηση πρέπει και να είναι γερή για να αντέξει σε στιγμές κρίσης, να λάβει αποφάσεις τις οποίες θα μπορέσει να στηρίξει και να υλοποιήσει.

    – Γιατί ο δημοκρατικά εκλεγμένος νικητής των εκλογών χάνει κάθε προνόμιο, ενώ μικροί ευκαιριακοί πολιτικοί σχηματισμοί μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο ρυθμιστή στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης προβάλλοντας εκβιαστικές απαιτήσεις σε ένα παιχνίδι πολιτικής επιρροής.

    Εν μέσω της δραματικής οικονομικής κατάστασης, της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας είναι να μείνει ακυβέρνητη.

    Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση υποκρίνεται ότι νοιάζεται για την αναλογικότητα. Και καταλήγει να θυσιάζει την κυβερνησιμότητα του τόπου στον βωμό της δήθεν αναλογικότητας. Όμως, το μέγεθος της υποκρισίας της αποδεικνύεται από την στάση που τηρεί απέναντι στις δυο προτάσεις της ΝΔ. Γιατί αν η κυβέρνηση είχε πραγματικό ενδιαφέρον για την αναλογική εκπροσώπηση της κοινωνίας στο Κοινοβούλιο, θα συναινούσε στις δύο προτάσεις της ΝΔ, που εξ αρχής προσερχόμενη με θετική διάθεση στη σχετική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έθεσε:

    – Πρώτον, την κατάτμηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Β’ Αθηνών, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητα των ψηφοφόρων, να εξασφαλιστεί η εγγύτερη σχέση των βουλευτών με τους εκλογείς, αλλά και να περιοριστούν – ιδανικά και να εξαλειφθούν – τα φαινόμενα πολιτικής επιρροής.

    – Δεύτερον, το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, με στόχο τη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών με τη χώρα τους αλλά και τη διεύρυνση του σώματος των εκλογέων με την συμπερίληψη σε αυτό Ελλήνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα εξαιτίας της κρίσης, ήτοι περίπου 450.000 νέων.

    Ποιες είναι, τελικά, οι αληθινές προθέσεις και τα κίνητρα της Κυβέρνησης πίσω από την προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί τώρα; Τώρα, γιατί τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται σημαντικά της ΝΔ. Τώρα, γιατί τώρα οι επιλογές της Κυβέρνησης αρχίζουν και βαραίνουν με τον πλέον επώδυνο τρόπο την κοινωνία, τώρα που τα μέτρα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα βιώνουν όλοι οι Έλληνες βίαια. Τώρα, γιατί τώρα πρέπει να περισώσουν οι κυβερνώντες το πολιτικό τους μέλλον.

    Αυτές είναι οι αληθινές προθέσεις της Κυβέρνησης πίσω από τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο. Ένας εκλογικός νόμος που οδηγεί στην ακυβερνησία, διαμορφώνοντας συνθήκες βαθιάς πολιτικής αναταραχής. Ένα νομοθέτημα με χαρακτηριστικά τους θεσμικούς τακτικισμούς και τις ευκαιριακές επιλογές, αδιαφορώντας για το συμφέρον του τόπου. Με μοναδική στόχευση, την εξυπηρέτηση του ίδιου συμφέροντος, με λίγα λόγια τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τη λαίλαπα των μέτρων και, κυρίως, την με κάθε τρόπο παραμονή στην εξουσία.

    *Η κ. Νίκη Κ. Κεραμέως είναι Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας

    Εδώ η ηλεκτρονική δημοσίευση του άρθρου στο liberal.gr

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ