«Νομοθετείτε την ακυβερνησία που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης»

    Ιανουάριος 22, 2019
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

    Κυρίες και κύριοι, δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και να υπηρετούνται στα χρηστά εκλογικά συστήματα, αφενός η αντιπροσωπευτικότητα, δηλαδή η κατά το δυνατόν ίση συμβολή της ψήφου στο αποτέλεσμα, αφετέρου η κυβερνησιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα διακυβέρνησης μετά τις εκλογές. Τι κάνετε εσείς εδώ; Στον βωμό μιας απόλυτης απλής αναλογικής, θυσιάζετε την δυνατότητα διακυβέρνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί όπως αποδεικνύεται περίτρανα και με αυτό το νομοθέτημα, δεν σας ενδιαφέρει να μπορεί να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν σας ενδιαφέρει η απόκριση στις ανάγκες των πολιτών.

    Προκρίνετε την απλή και άδολη, όπως την χαρακτηρίζετε, αναλογική που δεν είναι άλλο από την δόλια μεθόδευση αλλοίωσης της ψήφου, και άρα της βούλησης, των πολιτών. Γιατί; Μα γιατί ακόμη και για ήσσονος σημασίας ζητήματαο κάθε δήμαρχος και ο κάθε περιφερειάρχης θα είναι υποχρεωμένος να επιζητεί την έγκριση της μειοψηφίας. Ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε περιφερειάρχης θα καθίσταται έρμαιοσυμφερόντων, έρμαιο μειοψηφιών που θα τον εμποδίζουν από το να εκτελέσει το έργο του και τελικά έρμαιοσυναλλαγής και διαπλοκής. Και θα οδηγούμαστε συνεπώς διαρκώς σε πραγματική αδυναμία λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων. Με απλά λόγια, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, νομοθετείτε την ακυβερνησία που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης.

    Και αυτό βεβαίως σας βολεύει. Και σας βολεύει να δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας σε Δήμους και Περιφέρειες για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν έχετε αποκτήσει ως κόμμα τα ερείσματα που θα θέλατε στην τοπική αυτοδιοίκηση για να κατέχετε τις πλειοψηφίες, και δεύτερον, γιατί όσο υπάρχει αυτή η ακυβερνησία, αναγκαστικά αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από κάποιον κρατικό αξιωματούχο. Κατά συνέπεια, η κατανομή των κονδυλίων αλλά και οι τοπικές πολιτικές, δεν θα αποφασίζονται σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και σύμφωνα με το πρόγραμμα των αιρετών που έχουν επιλέξει οι δημότες, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κόμματος! Όσες περισσότερες εξουσίες πάνω σας, τόσο το καλύτερο!

    Ως προς την κατάτμηση της β’ περιφέρειας της Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής, προσωπικά θεωρώ ότι είναι μία επιβεβλημένη κίνηση και πρέπει να γίνει για την πιο σωστή λειτουργία του αντιπροσωπευτικού μας πολιτεύματος. Και μάλιστα υποστηρίζεται διαχρονικά από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μιλήσει για την ανάγκη της κατάτμησης ήδη από το 2004, όταν ήταν νέος βουλευτής. Αυτό σημαίνει υπεύθυνη πολιτική δύναμη, κύριοι: Να προτάσσεις το δημόσιο συμφέρον, μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και να έχεις το θάρρος να στηρίζεις μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

    Εσείς όμως, στον αντίποδα, βάζετε υπέρ πάντων το προσωπικό σας συμφέρον, την προσωπική σας πολιτική επιβίωση. Κύριοι, το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού πρέπει ή δεν πρέπει να ρυθμιστεί; Λέτε ότι πρέπει. Άρα, συμφωνούμε. Συμφωνούμε, όμως; Γιατί αν όντως συμφωνούμε, να το πούμε ρητά και να βρούμε έναν τρόπο να το ρυθμίσουμε. Εμείς έχουμε καταθέσει τρεις φορές σχετική πρόταση νόμου με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, και το 2016 και νωρίτερα φέτος και σήμερα. Πρόταση πλήρης, με όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες. Εσείς όμως 2 χρόνια τώρα δεν την έχετε φέρει καν προς συζήτηση στη Βουλή. Τόσο σας ενδιαφέρει αυτό το ύψιστο ζήτημα δημοκρατίας, δηλαδή το να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, πολλοί από τους οποίους έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, να εκφράζονται με την ψήφο τους, να έχουν λόγο για το μέλλον της χώρας. Ένα δικαίωμα το οποίο έχει αναγνωρίσει η μεγάλη πλειονότητα των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γιατί, για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, το να αποκτήσουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού το δικαίωμα ψήφου αποτελεί ύψιστο ζήτημα ισονομίας.

    Τι προβλέπει λοιπόν η πρότασή μας; Η πρότασή μας δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα κατά τόπους προξενεία και στις πρεσβείες της χώρας μας. Και για να μην υπάρχει καμία τεχνική δυσκολία, προτείνουμε να ψηφίζουν μόνο το ψηφοδέλτιο του Κόμματος -δηλαδή όχι βουλευτές- και να προστίθενται οι ψήφοι τους στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων στην Επικράτεια. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη, ρεαλιστική και δεν χρειάζεται περισσότερο από 1,5 μήνα προετοιμασίας. Άρα, δεν υπάρχει καμία τεχνική δυσκολία στην εφαρμογή της.

    Δυσκολία έχετε μόνον εσείς, συλλήβδην ως Κυβέρνηση, καθώς φοβόσαστε ότι τα έργα και οι ημέρες σας θα κριθούν από τους Έλληνες που έφυγαν από την χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Κυρίες και κύριοι, οι όποιοι ισχυρισμοί για πάσης φύσεως δυσκολίες είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Και οι δικές σας αμαρτίεςείναι πολλές και δεν ξεπλένονται, όσες θεσμικές παρεμβάσεις και αν επιχειρήσετε.

    Σας ευχαριστώ.

     

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    «Νομοθετείτε την ακυβερνησία που θα πλήξει ανεπανόρθωτα
    την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης»
    Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου
    του Υπ. Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»

    Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε ότι κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει την ακυβερνησία που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    «Προκρίνετε την απλή και «άδολη» αναλογική που δεν είναι άλλο από την δόλια μεθόδευση αλλοίωσης της ψήφου, και άρα της βούλησης, των πολιτών. Γιατί; Μα γιατί ακόμη και για ήσσονος σημασίας ζητήματα, ο κάθε δήμαρχος και περιφερειάρχης θα είναι υποχρεωμένος να επιζητεί την έγκριση της μειοψηφίας. Ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε περιφερειάρχης θα καθίσταται έρμαιο συμφερόντων, έρμαιο μειοψηφιών που θα τον εμποδίζουν από το να εκτελέσει το έργο του, και τελικά έρμαιο συναλλαγής και διαπλοκής. Και θα οδηγούμαστε συνεπώς σε πραγματική αδυναμία λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων. Με απλά λόγια, νομοθετείτε την ακυβερνησία που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά.

    Και βεβαίως το να επικρατήσουν συνθήκες ακυβερνησίας σε Δήμους και Περιφέρειες εξυπηρετεί την Κυβέρνηση για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν έχει αποκτήσει ως κόμμα τα ερείσματα που θα ήθελε στην τοπική αυτοδιοίκηση, και δεύτερον, γιατί όσο υπάρχει αυτή η ακυβερνησία, αναγκαστικά οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από την κεντρική Κυβέρνηση, «σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κόμματος! Όσες περισσότερες εξουσίες πάνω σας, τόσο το καλύτερο!».

    Ως προς την κατάτμηση της β’ περιφέρειας της Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής, τόνισε ότι τη θεωρεί μία επιβεβλημένη κίνηση και πρέπει να γίνει για την πιο σωστή λειτουργία του αντιπροσωπευτικού μας πολιτεύματος. Υπενθύμισε, δε, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μιλήσει για την ανάγκη της κατάτμησης ήδη από το 2004, όταν ήταν νέος βουλευτής. Αυτό σημαίνει υπεύθυνη πολιτική δύναμη, κύριοι: να προτάσσεις το δημόσιο συμφέρον, μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και να έχεις το θάρρος να στηρίξεις μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

    Στον αντίποδα, στην Κυβέρνηση βάζουν υπέρ πάντων το προσωπικό τους συμφέρον, την προσωπική τους πολιτική επιβίωση. Εν προκειμένω στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού, το οποίο αρνούνται να συζητήσουν, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τρεις φορές σχετική πρόταση νόμου με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, και το 2016 και νωρίτερα φέτος και σήμερα. «Τόσο σας ενδιαφέρει αυτό το ύψιστο ζήτημα δημοκρατίας, δηλαδή το να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, πολλοί από τους οποίους έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, να εκφράζονται με την ψήφο τους, να έχουν λόγο για το μέλλον της χώρας. Ένα δικαίωμα το οποίο έχει αναγνωρίσει η μεγάλη πλειονότητα των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γιατί, για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, το να αποκτήσουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού το δικαίωμα ψήφου αποτελεί ύψιστο ζήτημα ισονομίας», υπογράμμισε.

    Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένη, ρεαλιστική και δεν χρειάζεται περισσότερο από 1,5 μήνα προετοιμασίας. Άρα, δεν υπάρχει καμία τεχνική δυσκολία στην εφαρμογή της.

    «Δυσκολία έχετε μόνον εσείς, συλλήβδην ως Κυβέρνηση, καθώς φοβόσαστε ότι τα έργα και οι ημέρες σας θα κριθούν από τους Έλληνες που έφυγαν από την χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Κυρίες και κύριοι, οι όποιοι ισχυρισμοί για πάσης φύσεως δυσκολίες είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Και οι δικές σας αμαρτίες είναι πολλές και δεν ξεπλένονται, όσες θεσμικές παρεμβάσεις και αν επιχειρήσετε.»

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ