Ομιλία στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής κατά τη συζήτηση του Τρίτου Μνημονίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

    Αύγουστος 13, 2015
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Θα ξεκινήσω από τα θετικά.

    Είναι σαφώς θετικό ότι επετεύχθη εν τέλει συμφωνία, σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο, και ελπίζουμε και στην πολιτική επικύρωση αυτής από το Eurogroup και τα κοινοβούλια των δανειστών. Και είναι θετικό διότι η εναλλακτική, στην οποία δυστυχώς φτάσαμε πάρα πολύ κοντά με ευθύνη της Κυβέρνησης, ήταν η άτακτη χρεωκοπία της χώρας μας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη, εν ολίγοις μία εθνική καταστροφή.

    Είναι επίσης θετικό ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο εν συνόλω είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είτε μιλάμε για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τη βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου κ.ο.κ.

    Όμως, κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, είναι προκλητικό να παρουσιάζετε το μνημόνιο αυτό ως επιτυχία. Είναι προκλητικό να το παρουσιάζετε ως «ήπια προσαρμογή». Και είναι προκλητικό, μετά από τις πλασματικές υποσχέσεις σας για κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο, μετά από τις υποσχέσεις σας για έναν άλλο, εναλλακτικό, ρόδινο δρόμο στον οποίο θα έβρεχε 12 δις παροχές, είναι προκλητικό, ακόμη και σήμερα, να εξακολουθείτε να παραπλανείτε τον ελληνικό λαό. Θα σας πω 7 παραδείγματα:

    • Είναι προκλητικό να μιλάτε για επιτυχία, όταν η συμφωνία που διαπραγματευτήκατε:
    • επιβαρύνει τους πολίτες με 2,4 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης ΦΠΑ,
    • περικόπτει τις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ,
    • αυξάνει τον φόρο στις επιχειρήσεις από 26 σε 29% αντί να τον μειώνει, και λέω αντί να τον μειώνει, γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και χάρη στον οποίο ο δημόσιος τομέας μπόρεσε να επιβιώσει, και λέω αντί να τον μειώνει, γιατί αν θέλουμε κάποτε να δούμε ανάπτυξη σε αυτήν τη χώρα χρειαζόμαστε τις επιχειρήσεις,
    • προβλέπει προκαταβολή φόρου μέχρι 100% για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες,
    • αυξάνει την εισφορά αλληλεγγύης,
    • μειώνει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης,
    • τριπλασιάζει τις εισφορές για τους αγρότες.

     

    • Είναι προκλητικό να μιλάτε για επιτυχία, επειδή οι δανειστές συμφώνησαν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Γιατί συμφώνησαν στα χαμηλότερα αυτά πλεονάσματα; Μα γιατί έχετε οδηγήσει την οικονομία τους τελευταίους έξι μήνες σε πραγματική καταστροφή και δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχει η χώρα το οποιοδήποτε σημαντικό πλεόνασμα. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για καμία επιτυχία. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα αποτυπώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τη σημερινή δεινή οικονομική πραγματικότητα.

     

    • Είναι προκλητικό να περηφανεύεστε για το ύψος 86 δις του πακέτου, γιατί ο μόνος λόγος που χρειαζόμαστε τόσα πολλά δανεικά λεφτά, που προστίθενται στο χρέος μας, είναι γιατί εσείς οδηγήσατε την οικονομία σε πρωτόγνωρη ασφυξία, γιατί μόνο το κλείσιμο των τραπεζών κόστισε 25 δις, γιατί «φύγανε» 46 δις από τις τράπεζες, γιατί μόνο τις 3 πρώτες μέρες που ξανάνοιξε το ΧΑΑ χάθηκε το 6% του ΑΕΠ, γιατί το τελευταίο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 52% οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, γιατί αντί για 2,5% ανάπτυξη που προέβλεπε η Κομισιόν, τώρα προβλέπει ύφεση 2-4%, γιατί τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση, γιατί η ανεργία αυξήθηκε κατά 4%. Και για να είμαι απολύτως σαφής: όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία που παρέθεσα είναι του τελευταίου εξαμήνου. Προφανώς, λοιπόν, η χώρα χρειάζεται τεράστιο πακέτο δανεικών. Αυτό, όμως, είναι παταγώδης αποτυχία, όχι επιτυχία.

     

    • Είναι προκλητικό να ισχυρίζεστε ότι με το μνημόνιο αυτό είμαστε εξασφαλισμένοι για 3 χρόνια. Σας διαβάζω από τη σελ. 298 του Σχεδίου Νόμου «Οι όροι θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, λαμβανομένης υπόψη της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις κατά το προηγούμενο τρίμηνο». Πρόκειται λοιπόν για συμφωνία πλαίσιο. Άνα τρίμηνο θα εξετάζεται η πρόοδος και θα διαπραγματεύονται οι νέοι όροι.

     

    • Είναι προκλητικό να περηφανεύεστε για μία συμφωνία, η οποία για πρώτη φορά στα χρονικά προβλέπει προληπτική συντηρητική κατάσχεση περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, και μάλιστα, υπό την εποπτεία των δανειστών. Και θυμίζω ότι μας είχε ζητηθεί και στο παρελθόν και ουδέποτε έγινε δεκτό.

     

    • Είναι προκλητικό να παρουσιάζετε ως επιτυχία τη μη εφαρμογή του αγγλικού δικαίου. Καταρχήν πρέπει να εξηγήσουμε γιατί δεν εφαρμόζεται το Αγγλικό δίκαιο, όπως στο προηγούμενο δάνειο. Το προηγούμενο δάνειο είχε συναφθεί με το EFSF, μία εταιρεία που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Τώρα τον EFSF διαδέχτηκε ο ESM. O ESM δεν είναι εταιρεία αγγλικού δικαίου. Είναι διεθνής οργανισμός και διαφορές που προκύπτουν στο πλαίσιο της συνθήκης του διέπονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Άρα, 1) ο λόγος που δεν εφαρμόζεται το αγγλικό και εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό – το ενωσιακό δίκαιο, όπως είναι ο σωστός νομικός όρος, – είναι γιατί απλούστατα είναι άλλος ο αντισυμβαλλόμενός μας, ο δανειστής μας. 2) Το ότι εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν είναι διόλου ευνοϊκότερο για τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί, για παράδειγμα, σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουμε τις υποχρεώσεις μας, οι δανειστές θα μπορούν να μας παρακρατούν κονδύλια ΕΣΠΑ και ΚΑΠ, τα οποία δικαιωματικά μας ανήκουν. Για άλλη μια φορά λοιπόν, δεν πρόκειται επουδενί για επιτυχία.

     

    • Είναι, επίσης, προκλητικό να παρουσιάζετε ως επιτυχία τα 35 δις του αναπτυξιακού πακέτου Γιουνκέρ. Αυτά θα τα παίρναμε σε κάθε περίπτωση: Είναι τα υπάρχοντα 20 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα 15 δις αθροιστικά της ΚΑΠ για τη νέα περίοδο.

    Κλείνοντας, είναι ασφαλώς πάρα πολλά τα μελανά σημεία της συμφωνίας τα οποία θα οδηγήσουν το λαό, την κοινωνία και την οικονομία μας σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Θα ήθελα, όμως, να κλείσω, όπως ξεκίνησα, με μία θετική σκέψη. Να μετατρέψουμε την κακή αυτή συμφωνία σε ευνοϊκή για το λαό και τη χώρα. Να επικεντρώσουμε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στις ευκαιρίες για εξυγίανση που, όπως προανέφερα, σαφώς και υπάρχουν στα κείμενα της συμφωνίας. Και, κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, να εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Για να το κάνετε όμως αυτό, πρέπει πρώτα να τις πιστέψετε. Όχι άλλα να λέτε στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό. Έχετε την ιστορική ευθύνη να αξιοποιήσετε την αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, μία πλειοψηφία που είναι πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Έχετε την ιστορική ευθύνη να αξιοποιήσετε την πλειοψηφία αυτή για το καλό της χώρας.

    Σας ευχαριστώ

     

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ