ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη

    Ιούνιος 13, 2019
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται 500.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2023. Η ΝΔ πόσες δεσμεύεται να δημιουργήσει;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε ποτέ να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίες προϋποθέτει στρατηγικό σχεδιασμό για προσέλκυση επενδύσεων, νέες υποδομές, ελάφρυνση των φορολογικών και διοικητικών βαρών στις επιχειρήσεις, στοχευμένες και συνεκτικές δράσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της διακυβέρνησής του. Είτε από ιδεοληψία, είτε από διαχειριστική ανεπάρκεια Στο κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για τις νέες υποδομές στην Ελλάδα με τίτλο «Ανάπτυξη και νέες δουλειές» περιλαμβάνονται επενδύσεις που έχουν ήδη κοστολογηθεί σε 10-12 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, γεγονός που θα αποφέρει έως 2% πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως, αλλά κυρίως θα δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας εντός της επόμενης τετραετίας. Προσδοκία μας δεν είναι η ανακατανομή της φτώχιας. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, ώστε να μεγαλώσει η πίτα για όλους τους Έλληνες.

    Ποιος είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Να πάρετε μεγαλύτερο ποσοστό από τις ευρωεκλογές; Απλά η νίκη; Η αυτοδυναμία πάση θυσία;

    Οι πολίτες στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου έστειλαν ένα δυνατό, διττό, μήνυμα πολιτικής αλλαγής και ελπίδας. Εργαζόμαστε σκληρά, χωρίς να εφησυχάζουμε, προκειμένου στις 7 Ιουλίου το μήνυμα αυτό να μετουσιωθεί σε αλλαγή διακυβέρνησης. Η αυτοδυναμία είναι, βεβαίως, ευκταία, γιατί θα επιτρέψει τη δημιουργία της πλέον σταθερής και με προοπτική κυβέρνησης που θα υλοποιήσει χωρίς εκπτώσεις το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

    Είστε τομεάρχης παιδείας της ΝΔ. Έχετε εξαγγείλει ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

    Η μεταρρυθμιστική μας πρόταση για την παιδεία εκκινεί από τη βάση της ηλικιακής πυραμίδας και εξελίσσεται σταδιακά προς τα πάνω. Τα χρόνια 0-6 έχει αποδειχθεί βάσει επιστημονικών μελετών ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική και κοινωνική μετέπειτα πορεία του παιδιού. Γι’ αυτό προτάσσουμε το αυτονόητο δικαίωμα κάθε παιδιού να έχει πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να το εξαργυρώσει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων.

    Θα καταργήσετε ως κυβέρνηση το πανεπιστημιακό άσυλο; Δηλαδή θα πέφτει για παράδειγμα ξύλο μέσα στο πανεπιστήμιο και θα μπορεί να μπαίνει κατευθείαν η αστυνομία, χωρίς να πάρει άδεια από κανένα;

    Σας ρωτώ ευθέως. Ενώ είστε σε ένα καφέ ή σε ένα πάρκο γίνεστε μάρτυρας ενός ξυλοδαρμού. Δεν θα καλούσατε την αστυνομία; Εικάζω πως ναι. Αν αυτή η σκηνή λάβει χώρα εντός ενός Ανώτατου Ιδρύματος, για ποιο λόγο πρέπει να συμπεριφερθούμε διαφορετικά και να την ανεχθούμε; Είμαστε ξεκάθαροι, το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας θα καταργηθεί. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη. Η πολιτική βούληση υπάρχει. 

    Έχετε σπουδάσει και εργαστεί στις ΗΠΑ. Τι θα μπορούσε να αντιγράψει η Ελλάδα από το μοντέλο λειτουργίας του αμερικανικού κράτους;

    Προφανώς οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι χαώδεις. Άλλα μεγέθη, άλλη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, άλλη ιστορία, παράδοση και νοοτροπία, ακόμη και διαφορετικό πολίτευμα. Αυτό που, ωστόσο, εκτιμώ ότι θα μπορούσαμε να μιμηθούμε θα ήταν το ευνοϊκό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, οι ανοικτοί θεσμοί και η ανοικτή οικονομία και η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Κάνατε δύο παιδιά, ενώ ήσασταν βουλευτής. Υπάρχει άδεια λοχείας για τις βουλευτίνες; Πόσο δύσκολος είναι ο συνδυασμός του ρόλου της μητέρας και αυτού της βουλευτού;

    Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν, ως προς αυτό τουλάχιστον, παραγωγική για μένα. Όλες οι γυναίκες καλούνται συχνά να συνδυάσουν παράλληλους και απαιτητικούς ρόλους. Βάζεις τον καλύτερό σου εαυτό και παλεύεις για το καλύτερο αποτέλεσμα – έτσι νομίζω κάνουμε όλες μας. Στην περίπτωσή μου,  ήταν και η δικηγορία που ασκούσα παράλληλα που περιέπλεκε περισσότερο τα πράγματα. Όσο για τη Βουλή, πράγματι, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη στον Κανονισμό ούτε για άδεια εγκυμοσύνης, ούτε για άδεια λοχείας. Μέχρι λίγες ημέρες πριν γεννήσω, ήμουν στη Βουλή μέχρι αργά για συνεδριάσεις. Την ημέρα που “έσπασαν τα νερά μου”, ήμουν καθ’ οδόν για τηλεοπτική εκπομπή. 7 ημέρες αφού γέννησα, κλήθηκα σε συνεδρίαση στη Βουλή και λίγες ημέρες αργότερα, κλήθηκα να είμαι εισηγήτρια σε νομοσχέδιο. Ευτυχώς, με την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προβλέφθηκε η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για να μπορεί μία γυναίκα βουλευτής να γεννήσει χωρίς να χάνει επί της ουσίας το δικαίωμα της ψήφου.

    Ο σύζυγός σας παραπονιέται που λείπετε όλη μέρα λόγω δουλειάς; Έχει περάσει ποτέ κρίση η σχέση σας;

    Δεν παραπονιέται. Η αλήθεια είναι ότι, χωρίς τη στήριξή του, δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στους παράλληλους ρόλους και στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μου. Καμιά φορά βέβαια αναφέρει, χαριτολογώντας, ότι ήξερε εξαρχής πού έμπλεκε και με ποια είχε να κάνει και ότι δεν έτρεφε αυταπάτες. Δεν ανησυχώ όμως. Άλλωστε, είναι και αυτός πολύ συνεπής με τη δουλειά του. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε περάσει μεγάλη κρίση, αλλά στα 12 χρόνια σχέσης μας συναντήσαμε και δυσκολίες.

    Έχεις κάποιο χόμπι για να ξεχνιέσαι;

    Μου αρέσει να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέα μέρη. Και να ασχολούμαι με τη φωτογραφία. Και οι δύο αυτές δραστηριότητες με αποφορτίζουν.

    Υπάρχει κάποια εμπειρία που να σε έχει χαράξει από τη κοινωφελή δράση σου στο ΜΚΟ Δεσμός;

    Ναι υπάρχει. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Δεσμού είχαμε οργανώσει μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για ορφανά παιδιά, μοιράζοντας δώρα. Συμβολικά δώρα, μικρής σχετικά αξίας. Κάποια στιγμή, έδωσα κι εγώ από το σάκο του Δεσμού μία πλαστική κασετίνα, που δεν πρέπει να κόστιζε πάνω από 1,5 ευρώ, σε ένα μικρό ορφανό παιδάκι. Αφού το περιεργάστηκε, με ρώτησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «αυτό είναι που θα πει δώρο;». Κλονίστηκα. Από τη σκληρή υπενθύμιση ότι δεν έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες στη ζωή και ότι τίποτα τελικά δεν είναι δεδομένο.

    Έχεις κάποια σπεσιαλιτέ στο μαγείρεμα;

    Δεν είναι το μεγάλο μου ατού, αλλά αν διάλεγα κάτι, θα ήταν κοτόπουλο με λαχανικά στο wok. Θα ήθελα να είχα το χρόνο και τη διάθεση να δοκιμάζω και να εξελίσσω νέες συνταγές. Είναι ωραίος τρόπος, το μαγείρεμα, να ευχαριστείς τους ανθρώπους που αγαπάς. Και δημιουργικός.

    Που οφείλεται η ανανεωμένη εικόνα σου; Έχασες όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης;   

    Δεν πήρα κιλά αυτή τη φορά. Εμφάνισα διαβήτη κύησης, κι έτσι έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτική και να ακολουθώ αυστηρή διατροφή. Μάλλον σε αυτό οφείλεται η «ανανεωμένη» εικόνα. Τυχερή στην ατυχία. Κατά τα λοιπά, είμαι νομίζω ανεβασμένη ψυχολογικά από τη γέννηση του δεύτερου γιου μου και την συγκινητική «υποδοχή» του από τον μεγαλύτερό μου γιο, και αυτό μου δίνει πρόσθετη ενέργεια.

    Έχεις πολύ ωραίο στυλ και φοράς πάντα πολύ ωραία αξεσουάρ. Ασχολείσαι εσύ με την εμφάνισή σου; 

    Σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Ναι, ασχολούμαι εγώ με το ντύσιμό μου, αλλά δεν μου αρέσει να ξοδεύω και πολύ χρόνο στα μαγαζιά, συχνά ψωνίζω και μέσω διαδικτύου. Εάν βρω κάτι που μου αρέσει, είμαι ικανή να το αγοράσω σε 2-3 αποχρώσεις για την ευκολία μου. Τα περισσότερα αξεσουάρ είναι δώρα του άντρα μου. Είχαμε σχέση από απόσταση για λίγα χρόνια στην αρχή, και συνήθιζε να μου φέρνει δώρο σε κάθε ταξίδι. Ευτυχώς, κράτησε τη συνήθεια και αργότερα.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ