Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση ιδεοληπτική”

    Σεπτέμβριος 11, 2016
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Η Ν. Κεραμέως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση ιδεοληπτική

    «Η κρίση βαθαίνει», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Αρμένη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.

    Σημειώνει ότι στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποπειραθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα και επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ ζητάει σταθερά εκλογές «γιατί θεωρεί ότι το όποιο κόστος από την προσφυγή στις κάλπες θα είναι σαφώς μικρότερο από το τεράστιο κόστος παραμονής της παρούσας κυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας».

    Για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα, η κα Κεραμέως λέει πως ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση.

    «Η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ αφορά σε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής: με περιορισμό των δαπανών και παράλληλη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων», προσθέτει μεταξύ άλλων, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση για το νόμο που αφορά στις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.

    Η Νίκη Κεραμέως κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή «που μέχρι σήμερα ανερυθρίαστα εξακολουθεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει» και ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ «θα επαναφέρει τη νομιμότητα, ακυρώνοντας το “νόμο Παππά” και επιστρέφοντας τις αδειοδοτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    Ερ: Θα ξεκινήσω από τα ζητήματα της οικονομίας. Αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη ΔΕΘ. Τι μπορούμε να περιμένουμε δεδομένου ότι στην κυβέρνηση θεωρούν πως έχουν μπει οι βάσεις για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης;

    Απ: Τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε από μία Κυβέρνηση αναποτελεσματική και ιδεοληπτική που επιμένει σε λάθος μίγμα πολιτικής. Η ανάπτυξη προϋποθέτει αξιοπιστία και σοβαρότητα, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις με προοπτική – προϋποθέσεις που δυστυχώς δεν συντρέχουν σήμερα. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποπειραθεί, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα. Σας θυμίζω το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» ή το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ΔΕΘ· δημαγωγικές και φρούδες, υποσχέσεις, μεταξύ άλλων, περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητου στις 12.000 και κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, υποσχέσεις που αποτελούν σήμερα μνημεία πολιτικής εξαπάτησης. Δεν υπάρχει όμως κανείς που να συμμερίζεται την άποψη της Κυβέρνησης για τον τρόπο υπέρβασης της κρίσης, γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε και στη διάχυτη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την κυβερνητική πολιτική που αγγίζει πλέον το δυσθεώρητο 85,5%. Συγκλίνοντα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά καταδεικνύουν ότι η κρίση βαθαίνει. Χάριν συντομίας, θα αναφερθώ μόνο σε τρία σχετικά στοιχεία από την αγορά, πέρα από την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών: (α) σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, για πρώτη χρονιά διαγράφηκαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν, (β) εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις επιχειρήσεων για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό, και (γ) σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, για πρώτη φορά οι θέσεις προσωρινής/ευκαιριακής απασχόλησης ξεπέρασαν τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Καταγράφεται μια σαφής επιδείνωση πολλών οικονομικών δεικτών σε σχέση με το τέλος 2014, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση καθυστερεί και πάλι την εφαρμογή των μέτρων-ορόσημων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

    Ερ: Είμαστε πάντως μπροστά σε μια κρίσιμη για την οικονομία καμπή. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι συνεχής. Πόσο βοηθάει η αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκει μόνο αρνητικά σημεία και τίποτα θετικό στους κυβερνητικούς χειρισμούς;

    Απ: Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι ασκεί υπεύθυνη, σοβαρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση, αντίθετα με την τακτική του «όχι σε όλα» που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στη θέση μας στο πρόσφατο παρελθόν. Έχουμε στηρίξει θετικές πρωτοβουλίες και αναπτυξιακά μέτρα που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, όπως για παράδειγμα την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη θωράκιση των εισπρακτικών μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης και των ΝΠΔΔ, την απελευθέρωση του φυσικού αερίου, την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ κ.αλ. Το κυριότερο: υπερψηφίσαμε το καλοκαίρι του 2015 το επαχθέστερο τρίτο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, το μέγα «επίτευγμα» της καταστροφικής του διακυβέρνησης το πρώτο 9μηνο του 2015, προκειμένου να διαφυλάξουμε την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αψηφώντας το πολιτικό κόστος για την παράταξή μας. ‘Αλλο παράδειγμα: ο Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Μητσοτάκης, τήρησε εθνική στάση στο προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο και ανέδειξε ως Ευρωπαϊκό ζήτημα σε όλους τους τόνους, παρά τις βαριές ευθύνες που καταλογίζουμε στην Κυβέρνηση για τη διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει και σε αυτό τον τομέα. Η ΝΔ σαφώς και θα συνεχίσει να στηλιτεύει αμείλικτα τις – συνεχείς, επαναλαμβανόμενες και με βαρύτατες επιπτώσεις για τη χώρα και τους πολίτες – εσφαλμένες πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ώστε να την αφυπνίσει και να την στρέψει σε μία πιο ορθολογική πορεία, αλλά και να εκπροσωπήσει τους πολίτες που περιμένουν από εμάς να αναδείξουμε στη Βουλή ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Εμείς δεν υποσκάπτουμε την εθνική προσπάθεια, δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Αρνούμαστε όμως κατηγορηματικά να συμπράξουμε σε υφεσιακές πολιτικές, που στοχεύουν στην κάλυψη του σημαντικού ελλείμματος που δημιουργήθηκε από τις καταστροφικές ενέργειες της Κυβέρνησης.

    ΕΡ: Και ενώ διανύουμε αυτή την κρίσιμη περίοδο, επιμένετε στο αίτημα για πρόωρες εκλογές;

    Απ: Θα ήταν μία εύκολη λύση να περιμένουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να φθαρεί από τις αναξιόπιστες, φοροεπιδρομικές, καταστροφικές της πολιτικές, ή και από τις εσωτερικές της συγκρούσεις και ανισορροπίες, να επιλέγαμε εν ολίγοις τη λεγόμενη τακτική του «ώριμου φρούτου». Με ρωτούν συνάδελφοί σας σε συνεντεύξεις γιατί θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» και δεν αφήνει την παρούσα Κυβέρνηση να εφαρμόσει το τρίτο, επαχθέστατο Μνημόνιο που η ίδια επέβαλε στη χώρα. Η ΝΔ ζητεί σταθερά εκλογές, γιατί θεωρεί ότι το όποιο κόστος από την προσφυγή στις κάλπες θα είναι σαφώς μικρότερο από το τεράστιο κόστος παραμονής της παρούσας κυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας. Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πρόσφατα ότι αισθάνεται εθνική ευθύνη να βάλει τέλος στον κατήφορο της χώρας. Οφείλει η Παράταξή μας, ως υπεύθυνη δύναμη εξουσίας, να διακόψει την ξέφρενη πορεία της Ελλάδας προς τον γκρεμό, στην οποία μας έφερε η ανικανότητα και αναξιοπιστία των τελευταίων 20 μηνών. Οι πολίτες δεν βιώνουν πλέον μόνο τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην οικονομία, αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, όπως η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια και η δημόσια υγεία, παράλληλα με τη συνεχή υποβάθμιση των θεσμών και του κράτους δικαίου. Η χώρα δεν αντέχει άλλο. Η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τιτάνιο έργο για την αποκατάσταση της χώρας, το οποίο μεγαλώνει και δυσχεραίνει με την παραμονή τους στην εξουσία. Η ΝΔ προετοιμάζει με συνέπεια εδώ και καιρό την κυβερνητική της πρόταση που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

    Ερ: Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ. Τι να περιμένουμε;

    ΑΠ: Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, τον οποίον θα συνθέτουν αξιόπιστες, κοστολογημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την οικονομία και για κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, με γνώμονα την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Το μεγάλο διακύβευμα είναι η διαμόρφωση μιας γνήσιας μεταρρυθμιστικής πρότασης για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, με τεκμηρίωση και μακρόπνοο σχεδιασμό, σε αντίθεση με την προχειρότητα, τον τυχοδιωκτισμό, την ιδεοληψία και τη διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει συστηματικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά σε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής: με περιορισμό των δαπανών και παράλληλη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, στήριξη και φοροδοτική ελάφρυνση της επιχειρηματικότητας για την αναζωογόνηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, προτεραιοποίηση και αποφασιστικότητα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μείωση του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία που συντηρεί την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και τις πελατειακές σχέσεις, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, με διαφάνεια και λογοδοσία, θεσμικές εγγυήσεις για την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου. Με τέτοιες πρωτοβουλίες πιστεύουμε ότι είναι δυνατή η ανάταξη της οικονομίας και η σταθερά αναπτυξιακή της τροχιά.

    ΕΡ: Να έρθω στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι εσκεμμένα δεν συναινέσατε στη σύσταση του ΕΣΡ και τώρα υποκριτικά επικαλείστε την αναγκαιότητα της ανεξάρτητης αρχής. Πώς απαντάτε;

    Απ: Η Νέα Δημοκρατία το δήλωσε εξ αρχής στην Κυβέρνηση, ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές: επιστρέψτε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και εμείς θα συναινέσουμε στη συγκρότησή του. Η Κυβέρνηση όμως επέλεξε να αποσύρει τον έλεγχο από μία Ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ, και να τη μεταβιβάσει στον Υπουργό Επικρατείας, διαπλέκοντας τις εξουσίες κατά τρόπο πρωτοφανή για μία ευνομούμενη, δημοκρατική χώρα. Σε κάθε περίπτωση, το Σύνταγμα δίνει διέξοδο, προβλέποντας ρητά την ανανέωση της θητείας των μελών του ΔΣ του ΕΣΡ σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησής του, επομένως δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για την θεσμική εκτροπή που μέχρι σήμερα ανερυθρίαστα εξακολουθεί η Κυβέρνηση να υποστηρίζει. Η τακτική της Κυβέρνησης έχει ίδιον όφελος: αφενός τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και αφ’ ετέρου τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τον έντονα εμφανή οικονομικό-κοινωνικό μαρασμό που η ίδια έχει επιφέρει.

    Ερ: Λέτε ότι θα αλλάξετε τον ψηφισμένο νόμο και θα ακυρώσετε επί της ουσίας τον διαγωνισμό που θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 250 εκατ. ευρώ. Πώς απαντάτε στην κριτική που δέχεστε ότι επί δεκαετίες δεν κάνατε τίποτα για να κάνετε εσείς έναν αντίστοιχο διαγωνισμό, αλλά και σε εκείνους που σας κατηγορούν ότι με τη στάση σας ταυτίζεστε με τη διαπλοκή;

    Απ: Η ΝΔ συμφωνεί να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, και πράγματι θα έπρεπε να έχει μπει νωρίτερα. Αλλά σύννομα, με γνώμονα τη διασφάλιση της πολυφωνίας και με σεβασμό στη δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές αρχές. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι διακριτή και σαφής: θα επαναφέρει τη νομιμότητα, ακυρώνοντας το “νόμο Παππά” και επιστρέφοντας τις αδειοδοτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα. Η αυθαιρεσία στην αδειοδότηση τεσσάρων μόνο καναλιών, με αποκλειστικό κριτήριο το οικονομικό, χωρίς συγκεκριμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων και η ανταπόκριση σε αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και ενιαίο τίμημα, χωρίς να έχει αποφανθεί το ΣΤΕ για τη νομιμότητα του επίμαχου νομοθετικού πλαισίου περί τηλεοπτικών αδειών, συγκροτεί τη διαπλοκή. Διαπλοκή είναι η δημιουργία χειραγωγήσιμου ολιγοπωλίου, ο έλεγχος της πληροφόρησης, ο περιορισμός του πλουραλισμού, και αυτή ακριβώς είναι η κυβερνητική επιλογή.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ