Συνέντευξη στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο για τη ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής, με τίτλο: “Απαραίτητη η άμεση αλλαγή σελίδας”

    Απρίλιος 24, 2016
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
     

    1. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και την αξιολόγηση. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Η κυβέρνηση δηλώνει συνεχώς ότι νέα μέτρα πάνω από τα 5,5 δις δεν θα δεχτεί. Θα κλείσει η αξιολόγηση πιστεύετε; 

    Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να δώσει μια ανάσα στην οικονομία και την κοινωνία που ασφυκτιούν. Για το καλό της χώρας, εύχομαι πραγματικά να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στις επόμενες ημέρες. Η επιτυχής αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος, προϋπόθεση για την εκταμίευση χρημάτων αλλά και για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο. «Καήκαμε», είχε πει ο κ. Τσακαλώτος, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ως τον Μάιο-Ιούνιο, και να που μας έφτασαν ξανά στην πυρά. Κάθε μέρα που περνάει δίχως να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μεγαλώνει το δημοσιονομικό κενό και κατά συνέπεια μεγαλώνει ο λογαριασμός για τους πολίτες. Φοβάμαι ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε ερασιτεχνισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα, δίχως συνεκτικό και μακρόπνοο σχεδιασμό, ενώ έχει απολέσει κάθε διαπραγματευτική ισχύ και αξιοπιστία.

     

    1. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό πρόβλημα αν πιεστεί να υπογράψει νέο πακέτο μέτρων. Σε ποιον απευθύνεται το μήνυμα αυτό; Στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ή στους θεσμούς; Θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα από τους βουλευτές του εκτιμάτε;

     

    Δεν ξέρω σε ποιον απευθύνει το μήνυμα η Κυβέρνηση· ξέρω όμως ότι είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», αφού ούτε το κομματικό ακροατήριο πείθεται πια από τις κυβερνητικές μεγαλεπήβολες κορώνες, ούτε οι θεσμοί υποκύπτουν σε απειλές και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα. Τα μέτρα είναι εξαιρετικά επώδυνα και ανακόλουθα με τη ρητορεία των βουλευτών της συμπολίτευσης, ωστόσο δεν εκπλήσσει πλέον η πολιτική κυβίστηση ούτε η αυτοαναίρεση των λεγομένων στελεχών ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία.

     

    1. Βλέπετε ότι υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο; Σας ρωτώ γιατί ο κ. Μητσοτάκης ζητάει συνεχώς εκλογές και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι οι κάλπες δεν θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας.

     

    Αν η χώρα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, που το θεωρώ πιθανό -αλλά απευκταίο- επακόλουθο της ανερμάτιστης πολιτικής μιας τυχοδιωκτικής κυβέρνησης, θα οδηγηθούμε σε εκλογές, τις οποίες πράγματι ζητάμε επίμονα τον τελευταίο καιρό. Και τις ζητάμε γιατί το όποιο κόστος απομάκρυνσης της κυβέρνησης είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος παραμονής της στην εξουσία. Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζημιώνει σημαντικά τη χώρα. Οι ιδεοληψίες, η διαχειριστική ανεπάρκεια και ο τυχοδιωκτισμός τους συντηρούν συνθήκες ασφυξίας της οικονομίας και διεθνούς απομόνωσης της Ελλάδας. Είναι απαραίτητη, συνεπώς, η άμεση αλλαγή σελίδας. Η ΝΔ αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πρόταση εξουσίας, που μπορεί να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

     

    1. Πιστεύετε ότι μπορεί αυτή η βουλή να βγάλει άλλη κυβέρνηση; Υπάρχει περίπτωση η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγούμε από το αδιέξοδο;

     

    Στην περίπτωση που ο ετερόκλητος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν διαφαίνεται, κατά τη γνώμη μου, δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

    Η ουσιαστική και σταθερή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που έχει ανάγκη ο τόπος, ιδιαίτερα στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, προϋποθέτει κοινές προγραμματικές αναφορές και κοινό κώδικα αξιών για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Προϋποθέτει, επιπλέον, αξιόπιστους εταίρους που θα είναι ικανοί και έτοιμοι να «βάλουν πλάτη» στο τιτάνιο έργο αποκατάστασης της ομαλής πορείας της χώρας. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χωρίζονται από  άβυσσο στους περισσότερους καίριους τομείς διακυβέρνησης της χώρας, ενώ απουσιάζει η όποια συναίνεση επί ενός ελάχιστου κοινού ιδεολογικού παρανομαστή, επομένως στην πράξη δεν θα λειτουργούσε ένα τέτοιο υποθετικό σχήμα. Η απλή αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο. Η μόνη λύση που απομένει είναι να αποχωρήσει.

     

    1. Με το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση πριν το Πάσχα στην Βουλή, πιστεύετε ότι θα λυθεί το πρόβλημα ή σε λίγους μήνες θα ζητηθούν και νέα μέτρα;

     

    Δεν έχουμε δει ακόμη τα τελικά νομοσχέδια φορολογικού και ασφαλιστικού, επομένως δεν μπορώ να πάρω θέση. Από προηγούμενα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα τα μέτρα δεν θα αποδώσουν. Δυσβάσταχτοι φόροι είναι αδύνατον να εισπραχθούν από πολίτες με μηδενική πλέον φοροδοτική ικανότητα. Η κυβέρνηση όφειλε να εστιάσει στη μείωση των φόρων και την μείωση δημοσίων δαπανών.

     

    1. Αν γίνουν εκλογές και η ΝΔ τις κερδίσει θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πολύ δύσκολο πακέτο μέτρων μέχρι το 2018. Δεν είναι καλυτέρα να παραμείνει ο κ. Τσίπρας να ολοκληρώσει τον κύκλο αυτού του μνημονίου;

     

    Στο δίλημμα Κόμμα ή Ελλάδα, ως Νέα Δημοκρατία και εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουμε ασυζητητί την Ελλάδα. Το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή επιτάσσει την άμεση απομάκρυνση μιας παντελώς ανίκανης κυβέρνησης, που έχει προκαλέσει τεράστια ζημία στη χώρα. Η πολιτική φθορά που ενδέχεται να προκαλέσει η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων δεν πτοεί τη ΝΔ. Αφ’ ενός, μέρος αυτών των μέτρων συνιστούν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας και οι οποίες είχαν ήδη δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά διεκόπησαν βιαίως από την «πρώτη φορά αριστερά». Αφ’ ετέρου, οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επέβαλε το τρίτο, επαχθέστατο μνημόνιο, και θα της αποδώσουν τις ευθύνες που της αναλογούν.

     

    1. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν; Σας ρωτώ γιατί είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και ζητεί εκλογές όπως έκανε ο κ. Τσίπρας.

     

    Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με πρώτιστο στόχο τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά και την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας, όπως αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, δεν είχε καμία στρατηγική ολοκλήρωσης της τότε αξιολόγησης που θα έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο, κανένα σχεδιασμό για τη διακυβέρνηση, αλλά επεδίωκε απλώς την κατάληψη της εξουσίας, με τα δραματικά αποτελέσματα που ζούμε σήμερα σε όλα τα –ανεξέλεγκτα- πεδία πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε σε πολύ σύντομο διάστημα να συνθέσει την αξιόπιστη πρόταση εξουσίας απευθυνόμενη σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τη μοναδική ορθολογική επιλογή απέναντι στον παραλογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

     

    1. Σήμερα η ΝΔ αλλάζει σελίδα με το συνέδριό της. Τι περιμένετε για την επόμενη ημέρα στην παράταξη;

     

    Προσδοκώ ένα κόμμα ακόμη πιο σύγχρονο και ανοιχτό στην κοινωνία. Με την προώθηση αλλαγών στο Καταστατικό και την εμπέδωση νέων δομών και διαδικασιών που θα επιτρέψουν στη ΝΔ να γίνει πιο συμμετοχική, αποτελεσματική και ευέλικτη. Γίνεται ήδη, εκτιμώ, σοβαρή προσπάθεια στο τομέα της τεκμηρίωσης και παραγωγής πολιτικής, ώστε να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της επόμενης διακυβέρνησης. Το 10ο συνέδριο που διενεργείται αυτές τις ημέρες είναι μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να συστηματοποιήσουμε την προσπάθεια αυτή.

     

    1. Με το καλημέρα ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει την τακτική των διαγραφών. Με τελευταία αυτή του κ. Παπαμιμίκου. Πιστεύετε ότι αυτή η τακτική είναι η καταλληλότερη; Θα οδηγήσει στο ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του κόμματος ή θα μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στις τάσεις του κόμματος;

     

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει εμπράκτως, με τις επιλογές του σε θέσεις ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας, ότι είναι ενωτικός και δεν επιδιώκει να απομακρύνει τις ενδεχόμενες «τάσεις», οι οποίες ενυπάρχουν στο εσωτερικό της και εμπλουτίζουν τη σύγχρονη ΝΔ: μία μεγάλη, πολυσυλλεκτική, κεντροδεξιά παράταξη. Ωστόσο, με την αποφασιστικότητα και την πυγμή που επέδειξε μετά τα γεγονότα της ΟΝΝΕΔ, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα πορευθεί έχοντας εγκαταλείψει διαβρωτικές νοοτροπίες και πρακτικές μικροκομματισμού, παθογένειες του παρελθόντος, μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και διανομής προνομίων. Αυτό απαιτούν η κοινωνία και η λογική.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ