«Τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία αξιολόγησης και υλοποίησης δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020» – ερώτηση του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ με πρωτοβουλία Μ.Αντωνίου

    10 Μαρτίου, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

    ΠΡΟΣ: –  Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου

    –  Τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστα Φωτάκη

    ΘΕΜΑ: «Τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία αξιολόγησης και υλοποίησης δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020»

    Κύριε Υπουργέ,

    Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ερευνητικό προσωπικό στη χώρα μας, για το οποίο μάλιστα σας έχουμε ασκήσει έντονη κριτική τόσο κατά την συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προκήρυξη και υλοποίηση δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

    Αναφέρουμε ενδεικτικά τη με αρ. πρωτ. 4357/30-3-2016 Ερώτηση με θέμα ‘Καθυστέρηση στην προκήρυξη δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας του Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ αλλά και την με αρ. πρωτ. 8426/21-9-2016 Ερώτηση με θέμα ‘Ελάχιστος βαθμός υλοποίησης δράσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

    Παρόλο που σας έχουμε επισημάνει την τεράστια σημασία του ΕΠΑΝΕΚ για την έρευνα, καθώς αποτελεί στην πραγματικότητα το κύριο εργαλείο χρηματοδότησης της αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες που φέρει η αδυναμία απορρόφησης του, το μόνο που έχουμε λάβει ως απάντηση είναι αφηρημένες υποσχέσεις και ευχολόγια.

    Δυστυχώς οι ισχυρισμοί μας επιβεβαιώνονται από τον ίδιο τον ερευνητικό κόσμο της χώρας. Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών στην από 3 Μαρτίου 2017 επιστολή της σας επισημαίνει τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση των προτάσεων και την έλλειψη ενημέρωσης για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο πρώτων δράσεων που προκηρύχτηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020, στοιχεία που λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε είδος προγραμματισμού και σύναψης συνεργασιών και δημιουργούν ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας στην ερευνητική κοινότητα και κυρίως στους νέους επιστήμονες.

    Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.), του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι). Οι εργαζόμενοι στα ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα της χώρας επισημαίνουν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις σας, όλα τα μεγάλα προγράμματα του ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 (ΚΡΗΠΙΣ ΙΙ, Ερευνητικές Υποδομές, ΕΠΠΕΡΑΑ κτλ), τα οποία θα μπορούσαν να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό επιστημόνων στα ερευνητικά κέντρα, είναι κολλημένα στις διαχειριστικές αρχές, χωρίς να δίνονται εξηγήσεις για τις τραγικές καθυστερήσεις. Τα ερευνητικά κέντρα της χώρας αποψιλώνονται από το ανθρώπινο δυναμικό τους, το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων και ερευνητών στο εξωτερικό (brain drain) λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και μεγάλες ερευνητικές δράσεις κινδυνεύουν να ακυρωθούν.

    Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

    1. Για ποιους λόγους καθυστερείτε πέντε ολόκληρους μήνες την αξιολόγηση των δύο μοναδικών δράσεων που έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ 2014 – 2020 και αφορούν την Έρευνα και την Καινοτομία και στερείτε από την ερευνητική κοινότητα την απαραίτητη χρηματοδότηση που εδώ και τρία χρόνια απουσιάζει;
    2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να εξασφαλίσετε την επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης των ερευνητικών δράσεων αλλά και την επίσπευση ένταξης και χρηματοδότησης τους; (Στο νέο ΕΣΠΑ δεν υπάρχει ούτε νομική δέσμευση).
    3. Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου να απλοποιήσετε τις διαδικασίες διαχείρισης των ερευνητικών δράσεων στο πρότυπο αντίστοιχων ευρωπαϊκών, οι οποίες διακρίνονται για τη μειωμένη γραφειοκρατία, την τήρηση των όρων υλοποίησης τους και τη σταθερή χρηματορροή;

    Οι Ερωτώντες Βουλευτές

    1. Νίκη Κεραμέως
    1. Μαρία Αντωνίου
    1. Ιωάννης Ανδριανός
    1. Χρήστος Κέλλας
    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ