ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα με τίτλο: «Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα για να έρθουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

    Οκτώβριος 7, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Συνέντευξη «ΒτΚ»
    Νίκη Κεραμέως: «Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα για να έρθουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

    «Eρήμην και των δύο λαών, τους οποίους αφορά άμεσα, συνήφθη η Συμφωνία των Πρεσπών», συμπεραίνει η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως στη συνέντευξή της στη «ΒτΚ», αξιολογώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η σπουδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να προχωρήσει σε μία βιαστική διαπραγμάτευση οφείλεται σε μικροπολιτικούς λόγους, ήταν αχρείαστη και αποδεικνύεται επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια. Η κ. Κεραμέως εξηγεί ότι «εάν τα Σκόπια προχωρήσουν στην αλλαγή του Συντάγματός τους στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημιουργούνται τετελεσμένα που είναι, δυστυχώς, δύσκολα αναστρέψιμα».

    Γι’ αυτό τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία επιμένει να ζητά εκλογές, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, και ξεκαθαρίζει: «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτικό μέσο που διαθέτουμε προς το σκοπό αυτό», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής. Με αφορμή τις πληροφορίες ότι οι δανειστές έδωσαν το «πράσινο» φως για τη μη περικοπή των συντάξεων, δεν αποκλείει, εάν επαληθευθούν αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας να «έδωσε το Σκοπιανό» για τη μη περικοπή των συντάξεων. Όπως δεν αποκλείει «και να θέλησαν οι δανειστές να κάνουν μία υποχώρηση ως ένδειξη “αναγνώρισης” στην πιο βολική και πρόθυμη κυβέρνηση που θα μπορούσαν να έχουν απέναντί τους». Και υπογραμμίζει: «Το να βάζει κανείς στην ίδια ζυγαριά τα δημοσιονομικά με τα εθνικά θέματα είναι αδιανόητο επί της αρχής. Πρόκειται, όμως, και για ολέθριο λάθος χειρισμού, σε κάθε περίπτωση». Σχετικά με τις νέες εξαγγελίες Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά και την Ιστορία βρίσκει σε αυτές προχειρότητα και ιδεοληψία. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αγγίζει ευαίσθητες για τους Έλληνες χορδές, όπως τα Θρησκευτικά και η Ιστορία, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα ολέθρια κυβερνητικά λάθη», επισημαίνει. Σχετικά με το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατηγορηματική ότι εφόσον έρθει στη Βουλή προς ψήφιση θα το καταψηφίσει η Ν.Δ. Στο ερώτημα αν μια κυβέρνηση Ν.Δ., αφού γίνει νόμος του κράτους, το ακυρώσει, εξηγεί: «Είμαστε επιφυλακτικοί και ως προς το χρόνο και ως προς το περιεχόμενο ενός τέτοιου νομοσχεδίου, που θα κρίνουν και τη βιωσιμότητά του –συνολική ή τμηματική– σε επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

    Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, σε σχέση με την πορεία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών;

    «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καταδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνήφθη ερήμην και των δύο λαών τους οποίους αφορά άμεσα. Το 72% των Ελλήνων προτείνει αποχώρηση από τη Συμφωνία, ενώ σχεδόν το 65% των Σκοπιανών απαξίωσε ακόμη και το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία, απέχοντας. Η σπουδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να προχωρήσει σε μία βιαστική διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει προετοιμαστεί το έδαφος σε καμία από τις δύο χώρες, χωρίς να έχει τη συναίνεση ούτε καν των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, οφείλεται σε μικροπολιτικούς λόγους, ήταν αχρείαστη και αποδεικνύεται επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια».

    Μετά το δημοψήφισμα παρακολουθούμε την κόντρα Καμμένου – Κοτζιά σε σχέση με το δημοψήφισμα. Η έριδα των δύο αντρών μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στη συγκυβέρνηση;

    «Ύψιστος στόχος και των δύο είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος, οπότε μάλλον πρόκειται για μια ακόμη θεατρική παράσταση. Μην ξεχνάμε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. στήριξαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει να συνομολογήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχοντάς της την αμέριστη εμπιστοσύνη τους και καταψηφίζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο. Είναι προφανές ότι οι ΑΝ.ΕΛ. προσπαθούν απλώς να συσπειρώσουν το κατακερματισμένο κομματικό τους ακροατήριο με θεατρικές πατριωτικές κραυγές που δεν πείθουν κανέναν. Καταδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η χώρα μας κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη πολιτικών, οι οποίοι προτάσσουν το ατομικό τους συμφέρον έναντι του εθνικού». Η Ν.Δ. ζητά εκλογές πριν τα Σκόπια προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση και δημιουργηθούν τετελεσμένα. Θα καταθέσετε πρόταση μομφής για να πετύχετε εκλογές; «Εάν τα Σκόπια προχωρήσουν στην αλλαγή του Συντάγματός τους στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημιουργούνται τετελεσμένα που είναι, δυστυχώς, δύσκολα αναστρέψιμα. Επιμένουμε, λοιπόν, να ζητάμε εκλογές, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτικό μέσο που διαθέτουμε προς το σκοπό αυτό».

    Εάν, τελικά, δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές για τη μη περικοπή των συντάξεων πιστεύετε ότι έτσι επαληθεύεται η υπόνοια ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έδωσε» το Σκοπιανό με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων;

    «Το να βάζει κανείς στη ίδια ζυγαριά τα δημοσιονομικά με τα εθνικά θέματα είναι αδιανόητο επί της αρχής. Πρόκειται, όμως, και για ολέθριο λάθος χειρισμού, σε κάθε περίπτωση. Δεν αποκλείω να συνέβη, όπως δεν αποκλείω και να θέλησαν οι δανειστές να κάνουν μία υποχώρηση ως ένδειξη «αναγνώρισης» στην πιο βολική και πρόθυμη κυβέρνηση που θα μπορούσαν να έχουν απέναντί τους. Μια κυβέρνηση η οποία δέχτηκε να πάρει 14 δισ. ευρώ αχρείαστα μέτρα, να νομοθετήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, να εκχωρήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο υπό τον έλεγχο των δανειστών, πλήττοντας καίρια και το ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες».

    Ο κ. Γαβρόγλου έχει εξαγγείλει ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν αυτό ψηφισθεί από την παρούσα Βουλή, εσείς θα το ακυρώσετε αν έλθετε στην εξουσία;

    «Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας γίνονται συχνά χωρίς αντίκρισμα. Έχουμε δηλώσει ότι εφόσον το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έρθει στη Βουλή προς ψήφιση όπως εξαγγέλθηκε, θα το καταψηφίσουμε. Εν τω μεταξύ, είμαστε επιφυλακτικοί και ως προς το χρόνο και ως προς το περιεχόμενο ενός τέτοιου νομοσχεδίου, που θα κρίνουν και τη βιωσιμότητά του –συνολική ή τμηματική– σε επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

    Δεδομένου ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019, οι μαθητές που βρίσκονται στη Β’ Λυκείου με τι σύστημα θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

    «Δυστυχώς, η ανερμάτιστη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθείται και στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. Οι μαθητές που βρίσκονται σήμερα στη Β’ Λυκείου, ενδεικτικά, δεν γνωρίζουν αν θα εξεταστούν του χρόνου στο μάθημα των Λατινικών ή της Κοινωνιολογίας και, εφ’ όσον εξεταστούν στο δεύτερο, σε ποια ύλη, επομένως δεν μπορούν και να προετοιμαστούν. Τα πάντα ρει. Είναι αδιανόητη η επιπολαιότητα με την οποία οι ιθύνοντες διαχειρίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα αναστατώνοντας σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και επηρεάζοντας χιλιάδες οικογένειες».

    Πώς σχολιάζετε την αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Γαβρόγλου και της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για τα Θρησκευτικά;

    «Όσο και αν προσπαθεί ο υπουργός να παρουσιάσει την επικράτηση μίας διευρυμένης συναίνεσης επί των προτεινόμενων αλλαγών της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, μετά λύπης διαπιστώνουμε διαρκείς συγκρούσεις και όξυνση των αντιπαραθέσεων. Η ύλη και η φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έχουν κριθεί ως αντίθετα προς το Σύνταγμα και τους νόμους, με τις αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούν τη συμμόρφωση του υπουργείου με τις δικαστικές αποφάσεις, κάτι που δεν φαίνεται να πραγματοποιείται προς το παρόν. Θεωρώ ότι η πολύπαθη εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μόνο ζημιωμένη βγαίνει από απειλές και αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους των κυβερνώντων».

    Η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση για την Παιδεία. Ποια θα είναι τα νέα στοιχεία σε αυτή την πρόταση πέρα από ό,τι έχετε ήδη ανακοινώσει;

    «Η πρότασή μας για την Παιδεία εκκινεί από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, που είναι η ηλικία 0-6. Τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη μετέπειτα εξέλιξη και μαθησιακή επίδοση του μαθητή. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, προτάσσοντας το τρίπτυχο αριστεία – αξιοκρατία – αξιολόγηση. Περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων εβδομάδων, οπότε και θα ανακοινωθεί».

    Είσαστε ευχαριστημένη με τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια Εκπαίδευση στη χώρα; Τι θα αλλάζατε;

    «Η δημόσια Εκπαίδευση στη χώρα, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού της, λειτουργεί όσο καλύτερα θα μπορούσε, δεδομένων των συνθηκών και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Θα ξεκινούσαμε τις μεταρρυθμίσεις από την τροποποίηση του ασφυκτικού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να παρασχεθεί μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στη σχολική μονάδα και στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε σχολεία και πανεπιστήμια που να μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αυτενεργούν. Τα προβλήματα, ειδικά στην Παιδεία, πρέπει να λύνονται με διάλογο και με σεβασμό προς τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων».

    Είναι και τα μη κρατικά πανεπιστήμια στα σχέδιά σας;

    «Ασφαλώς. Πρώτο μέλημά μας στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Παράλληλα, όμως, αποσκοπούμε στο να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Μη κρατικά πανεπιστήμια που θα έχουν διττό στόχο: αφενός να εισαχθεί ένας υγιής ανταγωνισμός με τα δημόσια πανεπιστήμια, ο οποίος θα ωθεί όλους σε βελτίωση, αφετέρου να ενισχύσει την προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο».

    «Κωμικό να θεωρηθεί επιτυχία της κυβέρνησης η μη περικοπή των συντάξεων»

    Εάν δεν γίνουν οι περικοπές των συντάξεων θα είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης που θα σηματοδοτεί και το τέλος των δημοσιονομικών μέτρων;

    «Η περικοπή αυτή των συντάξεων ήταν αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και, συνεπώς, αχρείαστη. Την ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση του Τρίτου Μνημονίου. Αντιθέτως, η Ν.Δ. κατέθεσε τροπολογία το καλοκαίρι για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμη και να συζητήσει. Είναι, βεβαίως, ευχή όλων μας να μην εφαρμοστούν εν τέλει οι περικοπές. Ωστόσο, είναι και κωμικό να ομιλούμε για οποιαδήποτε επιτυχία της κυβέρνησης, δεδομένου ότι έχουμε περιέλθει στην κατάσταση αυτή εξαιτίας ακριβώς της ανερμάτιστης πολιτικής της. Εάν, πράγματι, δεν πραγματοποιηθεί η περικοπή των συντάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτό θα συνιστά μία έμπρακτη αναγνώριση των αχρείαστων θυσιών που υπέστησαν οι Έλληνες τα τελευταία 3,5 χρόνια».

    «Ιδεοληψία και προχειρότητα στις εξαγγελίες Γαβρόγλου»

    Πώς σχολιάζετε την πρόθεση του κ. Γαβρόγλου να κάνει αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας;

    «Ως άλλη μία εξαγγελία χωρίς πρότερο σχεδιασμό και με εμφανή ιδεοληπτικά στοιχεία. Ακόμη, όμως, και ως αντιπερισπασμό από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, της Συμφωνίας των Πρεσπών, του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Πάντα σε τέτοιες στιγμές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αγγίζει ευαίσθητες για τους Έλληνες χορδές, όπως τα Θρησκευτικά και η Ιστορία, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα ολέθρια κυβερνητικά λάθη. Αναμένουμε και πάλι τη συγκεκριμένη του πρόταση, ώστε να τοποθετηθούμε επ’ αυτής».

    Εδώ η ηλεκτρονική δημοσίευση της συνέντευξης.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ