Σημεία Ομιλίας στην Ολομέλεια για την Κύρωση της από 27.03.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της ‘Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.’ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές»
Αθήνα, 13 Μαΐου 2015
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της ΄Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.’ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”, η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κ. Κεραμέως εξέφρασε τους προβληματισμούς της σχετικά με την αξιολόγηση της συμβατότητας της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με την ενωσιακή νομοθεσία (άρθρο 1), αλλά και το μήνυμα που θέλει να δώσει η Κυβέρνηση σε συνεπείς και ασυνεπείς φορολογούμενους (άρθρο 2).
Ακολουθούν σημεία ομιλίας της Βουλευτού Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκης Κ. Κεραμέως από το Βήμα της Βουλής:
«Την επομένη ημέρα της υπογραφής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπέβαλα ερώτηση στην Κυβέρνηση σχετικά με τη συμβατότητα της συγκεκριμένης κεφαλαιακής ενίσχυσης με την ενωσιακή νομοθεσία. Θα μπορούσα να είχα περιμένει να εκφράσω τους προβληματισμούς μου απευθείας στην Ολομέλεια. Ο στόχος μου, όμως, με την υποβολή της ερώτησης ήταν να διασφαλιστεί έγκαιρα το κύρος της Πράξης και, σε περίπτωση παραβίασης της ενωσιακής νομοθεσίας, να υπάρξει περιθώριο διόρθωσης. Και αυτό, για να αποφευχθούν ενδεχόμενες επιπλοκές και χρηματικές κυρώσεις που θα επιβάρυναν αργότερα σημαντικά τους Έλληνες φορολογούμενους και μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για το μέλλον της εταιρείας», είπε η κα. Κεραμέως και έθεσε εκ νέου τα αναπάντητα εδώ και 40 μέρες ερωτήματα προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης:
- «Έχετε μεριμνήσει για την αξιολόγηση της ρύθμισης ως προς τη συμβατότητά της με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, κατά την έννοια του άρθρου 107 παρ. 1 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
- Έχετε αξιολογήσει τη ρύθμιση υπό το πρίσμα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μαΐου 2011 (C(2011)3589) και του Μαΐου 2013 (C(2013)2655), με τις οποίες εγκρίθηκαν, υπό προϋποθέσεις, οι κρατικές ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση της ΑΤΕ; […] Στη δεύτερη μάλιστα απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η αναδιάρθρωση δεν θα περιλαμβάνει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
- Έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη στο Ν. 4152/2013 διαδικασία προηγούμενης διαβούλευσης με την αρμόδια Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Οικονομικών;»
«Θεωρώ εύλογη, κύριοι Υπουργοί, την ανησυχία σας για την προστασία των τευτλοπαραγωγών και δεν αμφιβάλλω καθόλου για τις καλές σας προθέσεις. Ούτε και για την απόφασή σας να προτεραιοποιήσετε τη στήριξη της συγκεκριμένης επιχείρησης στο πλαίσιο άσκησης βιομηχανικής πολιτικής. Ωστόσο, γνωρίζετε καλά ότι η συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων συνιστά υποχρέωσηκάθε κράτους μέλους, στο πλαίσιο τήρησης της νομιμότητας Και οι κανόνες αυτοί δεν είναι à la carte. Να τους δεχόμαστε μόνο όταν φέρνουν χρήματα και να τους αγνοούμε όταν συνοδεύονται από υποχρεώσεις. […] Γιατί διαφορετικά, μπορεί το μέτρο αυτό να γυρίσει “boomerang”, και να πρέπει όχι μόνο να επιστραφεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων αλλά επιπλέον να κληθεί ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει ανατοκισμούς και πρόστιμα. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αποτρέψουμε», τόνισε η κα. Κεραμέως.Αναφορικά με το άρθρο 2 της Πράξης, η κα Κεραμέως σημείωσε:
«Κύριοι Υπουργοί, τι μήνυμα δίνει η Κυβέρνηση στους Έλληνες φορολογούμενους, τόσο στους συνεπείς όσο και στους ασυνεπείς, με την όψιμη αυτή προσθήκη περαιτέρω απαλλαγής από πρόσθετους φόρους, τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης, σε μια ήδη ευνοϊκότατη ρύθμιση; Δεν αποτελεί η προσθήκη αυτή πρόκληση προς όλους εκείνους τους φορολογούμενους που πραγματικά πασχίζουν να είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος; Δεν αποτελεί ενθάρρυνση καισαφές κίνητρο προς όσους συστηματικά είναι ασυνεπείς ή φοροδιαφεύγουν; Με ποια λογική και για ποιον σκοπό τα ως άνω πρόσωπα, αντί να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους, αντιθέτως, επιβραβεύονται με την ως άνω ρύθμιση; Δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί για το είδος της φορολογικής συνείδησης που επιθυμεί η Κυβέρνηση να καλλιεργήσει στους πολίτες.»