“Σταθεροποιητικός παράγοντας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης”
Πρέπει να μπορέσει. Έχει εθνικό χρέος να μπορέσει. Παρά τις σημαντικές κοινοβουλευτικές απώλειες στο κυβερνών κόμμα, την εθνική αυτή προσπάθεια για ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους μας στηρίζει μία πρωτοφανής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θεμέλιο στοιχείο της οποίας είναι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός έχει μία ιστορική ευθύνη να αξιοποιήσει την πλειοψηφία αυτή, να πιστέψει επιτέλους και ο ίδιος και οι Υπουργοί του στη συμφωνία και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου η χώρα να επανέλθει σε μία κανονικότητα. Δεν υπάρχει δυστυχώς καμία άλλη επιλογή για τη χώρα διότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η χώρα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεωκοπία.
Παρότι με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης και με το μετέπειτα πρόγραμμα-γέφυρα που συμφωνήθηκε η χώρα μας πήρε μία ανάσα από την καταστροφική πορεία που ακολουθούσε μέχρι τότε εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί. Τα μέτρα τα οποία η Βουλή ψήφισε τις δύο αυτές εβδομάδες δεν είναι τα μέτρα του τρίτου μνημονίου· είναι μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα από τους εταίρους μας προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που είχε διαραγεί εξαιτίας των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015 και προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές και η χώρα να περιέλθει υπό την προστασία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, ο κίνδυνος του Grexit θα παραμονεύει.
Οποιαδήποτε πρωτοβουλία συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή συνεργασίας ανήκει στον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έχει απευθύνει πρόσκληση στη Νέα Δημοκρατία, αλλά επιπλέον έχει ρητά αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι πάντως γεγονός ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Ούτε μπορούν να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες: μία για τα επώδυνα μέτρα με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και μία για το «αριστερό πρόγραμμα», όπως π.χ. τα νομοσχέδια Μπαλτά για την παιδεία, με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οφείλει ο Πρωθυπουργός να βρει μία κοινοβουλευτική λύση πλειοψηφίας εντός της παρούσης Βουλής και να αποφύγει πάση θυσία τις εκλογές, που – την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία – θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας έκανε τη στροφή που αναφέρετε, έχοντας όμως φτάσει προηγουμένως την κατάσταση στο απροχώρητο και προφανώς αντικρύζοντας τον γκρεμό στον οποίο οδηγούσε ολοταχώς τη χώρα. Η πεντάμηνη διακυβέρνησή του επέφερε ήδη στη χώρα μας 4% ή 12,6 δις ευρώ συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2015, 60.000 επιχειρήσεις που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος, 26 δις ευρώ αύξηση των δανειακών αναγκών μετά το κλείσιμο των τραπεζών, αύξηση δημοσίου χρέους στο 200% του ΑΕΠ ως το 2017, 44 δις εκροή καταθέσεων και αμέτρητα άλλα πλήγματα. Η κυβέρνηση αυτή είναι από μόνη της ένα καταστροφικό ατύχημα για τη χώρα. Το ατύχημα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο σε περίπτωση Grexit, και πρέπει συνεπώς η Κυβέρνηση να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους και κυρίως στην εφαρμογή της.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνονταν στα δύο ψηφισθέντα νομοσχέδια ήταν πολύ σκληρά και ασφαλώς δε θα έπρεπε να είχαμε φτάσει στο σημείο να απαιτούνται τέτοια μέτρα. Τα μέτρα που καλούμαστε ως χώρα να πάρουμε είναι άμεσα συνυφασμένα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Τον Ιανούαριο 2015 οι απαιτήσεις των δανειστών ήταν περίπου 1,5 δις ευρώ ενώ τώρα με την οικονομική καταστροφή που έχει επέλθει με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το δημοσιονομικό κενό έχει μεγαλώσει σημαντικά και αντίστοιχα έχουν πολλαπλασιαστεί τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για καλύψουμε το κενό αυτό. Εφόσον όμως η επιλογή που μας δόθηκε ήταν ανάμεσα σε μία κακή συμφωνία ή την απόλυτη καταστροφή, δεν μπορούσαμε παρά να επιλέξουμε την πρώτη. Οι ενστάσεις μου επί των μέτρων επικεντρώνονται στον υφεσιακό χαρακτήρα των περισσοτέρων εξ’αυτών, όπως για παράδειγμα η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις, έναντι του αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα όφειλαν να έχουν. Υπήρξαν όμως και διαρθρωτικά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που, παρά τα τρωτά του σημεία, επιχειρεί μία τομή στη μεγάλη παθογένεια της βραδύτητας απονομής δικαιοσύνης. Η μεγάλη πρόκληση με την οποία είμαστε σαν χώρα αντιμέτωποι είναι να μετατρέψουμε μία κακή συμφωνία, σε ευκαιρία για την Ελλάδα, σε ευκαιρία για πρόοδο, για εξυγίανση, για ανέλιξη.
Είναι πρώιμο να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε μέτρα που δεν έχουμε ακόμη δει. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν, αλλά αξιολογούμε κατά περίπτωση τα προς ψήφιση νομοσχέδια. Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η στήριξη που παρέχει η Νέα Δημοκρατία είναι συγκεκριμένη και αφορά αποκλειστικά την προσπάθεια για διατήρηση της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει εν γένει τον Πρωθυπουργό ή την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι εκλογές, τη στιγμή που η χώρα διανύει τη μεγαλύτερη κρίση της από τη Μεταπολίτευση, θα ήταν καταστροφικές, αχρείαστες και ανούσιες, και θα οδηγούσαν την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ζημία. Ποιο θα ήταν το διακύβευμα; Ο Πρωθυπουργός έλαβε μία ισχυρή εντολή μόλις τον Ιανουάριο και μία επίσης ισχυρή λαϊκή έκφραση αποδοχής στο πρόσωπό του στις 5 Ιουλίου. Η εντολή που έχει είναι συγκεκριμένη: να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους εταίρους διαφυλάσσοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.
Πιστεύω ότι προέχει η διάσωση της χώρας, πόσω μάλλον όταν ο κίνδυνος του Grexit παραμονεύει ακόμη. Στις 22 Ιουλίου συμφωνήσαμε εγγράφως οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αιτηθούμε τη μη δρομολόγηση της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας ενόσω οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας συνεχίζονται. Στην παρούσα συγκυρία προέχει η Νέα Δημοκρατία να είναι απερίσπαστη στην αποτελεσματική διεκπεραίωση της θεσμικής και πολιτικής αποστολής της.
Ο κ. Μεϊμαράκης επιτελεί τα καθήκοντά του σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, με ενωτικό λόγο, κατευναστικό πνεύμα, συναινετική διάθεση, χαίροντας της απόλυτης αποδοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας και κεφαλαιοποιώντας στο μέγιστο τη μακρόχρονη πολιτική γνώση και εμπειρία του. Θεωρώ ότι συνιστά ένα σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα και ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του Προέδρου του κόμματος ενόσω η χώρα μας διέρχεται από την κρίσιμη αυτή καμπή. Ασφαλώς όμως και πρέπει απαρεγκλίτως να ακολουθηθούν οι καταστατικά προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου όταν οι κίνδυνοι έχουν απομακρυνθεί και η χώρα επανέλθει στην ομαλότητα.
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: