Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2016
Θέμα: Εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου.
Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.
Παράλληλα, μπορούν να έχουν και ταμειακά οφέλη, συντελώντας στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και, τελικά, στη μείωση του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α’ 94, 14.08.2015), και αναφορικά με το σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μνημόνιο, «οι αρχές θα εγκρίνουν το Σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (ADP) που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30/7/2015. Το ADP επισυνάπτεται στο παρόν Μνημόνιο ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Το ADP θα επικαιροποιείται σε εξαμηνιαία βάση και θα εγκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργικό Συμβούλιο ή το ΚΥΣΟΙΠ θα εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο». Προσθέτοντας ότι «οι αρχές θα ολοκληρώσουν περίπου 20 επιλεγείσες δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα». Παράλληλα, «η Κυβέρνηση δεσμεύεται να διευκολύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες κρατικές δράσεις που θα επιτρέπουν την επιτυχή ολοκλήρωση των διαγωνισμών υποβολής προσφορών. Ως προς αυτό, θα ολοκληρώσει όλες τις δράσεις που απαιτούνται βάσει των συμφωνηθέντων σε τριμηνιαία βάση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, των θεσμών και της κυβέρνησης. Ο κατάλογος κρατικών δράσεων σε εκκρεμότητα έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και επισυνάπτεται στο παρόν Μνημόνιο ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας».
Ενώ, όπως αποτυπώνεται και στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι επί χρόνια υποστήριζε, αναφέρεται στα «πολλαπλά οφέλη» των αποκρατικοποιήσεων για την Ελληνική οικονομία, με πρώτο μάλιστα στην καταγραφή, «την άμεση μείωση του δημοσίου χρέους» (σελ. 141).
Ενώ σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, προβλέπεται, μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2016, να δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Δυστυχώς, όμως, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις όποιες προσπάθειες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι πενιχρά.
Η Κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο, είναι «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στις ιδεοληψίες της, στις αντιφάσεις της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που η ίδια προκάλεσε.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 υστέρησαν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015:
σε εκατ. ευρώ | 2014 | 2015 | ||
Πραγματοποίηση | Πραγματοποίηση | Εκτίμηση (Προϋπολογισμός 2016) | Εκτίμηση (Προϋπολογισμός 2015) | |
Έσοδα αποκρατικοποιήσεων | 384 | 254 | 268 | 577 |
Από τα ανωτέρω, είναι προφανές ότι η Κυβερνητική αμφισημία, αβελτηρία και πολυγλωσσία επί του θέματος έχουν επηρεάσει αρνητικά την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.
Παράλληλα, παρά τη σαφήνεια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, τόσο στο 3ο Μνημόνιο όσο και στον Προϋπολογισμό του 2016, εγείρονται ερωτήματα από τις συνεχείς, δημόσιες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις Υπουργών της Κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ, από εμπόδια που θέτουν και αντιφατικές δηλώσεις που κάνουν Υπουργοί της Κυβέρνησης αλλά και από δημόσιες τοποθετήσεις διοικήσεων εταιρειών οι οποίες βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.
Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται:
Κατόπιν αυτών,
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. Υπουργός:
1ον. Γιατί δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016;
2ον. Σε ποιά κατάσταση και φάση υλοποίησης βρίσκονται οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, άρα σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ήταν σε εξέλιξη:
3ον. Ειδικά στην περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά την ανειλημμένη δέσμευσή της για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του;
4ον. Ειδικά στην περίπτωση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ποιός είναι τελικά ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης; Είναι στον «αέρα» η αναφορά του Προϋπολογισμού 2016 ότι «τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ δεν περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό έτους 2016, λόγω της επικείμενης αποκρατικοποίησής της»; Αν η εταιρεία δεν ιδιωτικοποιείται, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, πόσο επηρεάζεται η διαμόρφωση του ισοζυγίου των ΔΕΚΟ και συνεπακόλουθα το ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού το 2016;
5ον. Εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2017; Ποιός είναι ο ακριβής σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο έτος; Από που θα προκύψουν αυτά τα έσοδα;
6ον. Ποιά είναι η πρόταση της Κυβέρνησης για το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας; Ποιά περιουσιακά στοιχεία προτείνει η Κυβέρνηση να ενταχθούν στο νέο ταμείο;
Οι Επερωτώντες Βουλευτές
1. Χρήστος Σταϊκούρας |
2. Χρίστος Δήμας |
3. Κωστής Χατζηδάκης 4. Όλγα Κεφαλογιάννη 5. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής |
6. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη 7. Ιωάννης Βρούτσης |
8. Δημήτριος Σταμάτης |
9. Νίκη Κεραμέως |
10. Απόστολος Βεσυρόπουλος 11. Βασίλειος Κικίλιας 12. Έλενα Ράπτη 13. Κωνσταντίνος Βλάσης 14. Κωνσταντίνος Καραγκούνης 15. Ελευθέριος Αυγενάκης 16. Μαρία Αντωνίου 17. Κωνσταντίνος Σκρέκας 18. Χρήστος Κέλλας 19. Σοφία Βούλτεψη 20. Ιωάννης Αντωνιάδης 21. Ιωάννης Κεφαλογιάννης 22. Χρήστος Μπουκώρος 23. Άννα Καραμανλή 24. Μάξιμος Χαρακόπουλος 25. Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου 26. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος 27. Αθανάσιος Δαβάκης 28. Ευάγγελος Μπασιάκος 29. Γεώργιος Γεωργαντάς 30. Αθανάσιος Μπούρας 31. Στέργιος Γιαννάκης 32. Φωτεινή Αραμπατζή 33. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου 34. Κωνσταντίνος Τσιάρας 35. Γεώργιος Κουμουτσάκος 36. Σταύρος Καλαφάτης 37. Θεόδωρος Καραόγλου 38. Γεώργιος Κασαπίδης 39. Σάββας Αναστασιάδης 40. Χαράλαμπος Αθανασίου 41. Αικατερίνη Σιδηροπούλου – Παπακώστα 42. Δημήτριος Κυριαζίδης 43. Βασίλειος Γιόγακας 44. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης 45. Ιωάννης Τραγάκης 46. Βασίλειος Οικονόμου 47. Εμμανουήλ Κόνσολας |
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: