Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com
Ως εθνική καταστροφή με κόστος για τη χώρα μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ χαρακτηρίζει το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναφερόμενη στο γιατί το κόμμα της κατέθεσε αίτηση για εξεταστική επιτροπή, η βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως.
Παράλληλα παρουσιάζει πολιτικές προϋποθέσεις για πιθανές συνεργασίες της ΝΔ με άλλα κόμματα. «Η υλοποίηση θαρραλέων μεταρρυθμίσεων, με το εύρος και την ένταση που απαιτείται για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη οικονομική και θεσμική κρίση, προϋποθέτει πολιτικές συναινέσεις και ευρείες κοινωνικές συμμαχίες», τονίζει και προσθέτει πως η ΝΔ είναι πρόθυμη σε συνέργειες προσώπων, κομμάτων και πολιτικών φορέων που τάσσονται σταθερά «υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της Ελλάδας, της ισότητας των ευκαιριών, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενός πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους».
Η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο απορρίφθηκε. Ζητάτε ευθύνες για ένα μνημόνιο που και εσείς ψηφίσατε;
Ζητάμε ευθύνες για την τεράστια ζημιά που υπέστη η χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η πολιτική ιδεοληψία και η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης οδήγησε σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και στη συνακόλουθη οικονομική ασφυξία αλλά και σε απώλεια της αξιοπιστίας μας διεθνώς. Οι δυσμενείς επιπτώσεις της φρενήρους αυτής πορείας είναι πλέον εμφανείς: ύφεση, λουκέτα, φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ανεργία, φοροεπιδρομή, απώλεια κρατικής περιουσίας και μειωμένες συντάξεις. Κάθε νοικοκυριό επιβαρύνθηκε με επιπλέον 5.000 ευρώ και το κράτος με ασύλληπτο κόστος ύψους 86 έως 100 δισ. Πιστεύουμε ως υπεύθυνη αντιπολίτευση ότι πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες της εθνικής αυτής καταστροφής. Χάρη στη Νέα Δημοκρατία και το γεγονός ότι έβαλε πλάτη με κομματικό κόστος, ψηφίζοντας το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο ως τη λιγότερο επώδυνη επιλογή, κατάφερε η χώρα να μην καταρρεύσει, βγαίνοντας από την Ευρωζώνη ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στο εσωτερικό της ΝΔ για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ. Είστε υπέρ της άμεσης εκλογής ή πρέπει να παραμείνει ως έχει;
Το ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία είναι να μη διακυβεύεται η κυβερνησιμότητα της χώρας από ενδεχόμενη αποτυχία της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν ολίγοις να αποσυνδεθεί η εκλογή του από τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Επεξεργαζόμαστε εδώ και καιρό τις προτάσεις μας και θα εξειδικεύσουμε τη θέση μας και στο επιμέρους αυτό ζήτημα με τρόπο θεσμικό, κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Όχι στο προαύλιο της Βουλής και με όρους κομματικής φιέστας για την εξυπηρέτηση ευκαιριακών τακτικισμών.
Η ΝΔ εξακολουθεί να ζητά εκλογές. Προβλέπετε πολιτικές εξελίξεις;
Πράγματι η ΝΔ ζητεί εκλογές, γιατί θεωρεί ότι το όποιο κόστος απομάκρυνσης της παρούσας κυβέρνησης από την εξουσία είναι σαφώς μικρότερο από το ανυπολόγιστο κόστος παραμονής της στη διακυβέρνηση της χώρας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική ζημία αλλά και στη συνεχή υποβάθμιση των θεσμών και του κράτους δικαίου. Υποβάθμιση της παιδείας, της δικαιοσύνης, του πλουραλισμού και άλλων εκφάνσεων της κοινοβουλευτικής και εν γένει πολιτικής διαδικασίας, επικίνδυνη όξυνση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας. Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα γίνουν εκλογές ούτε βεβαίως μπορούμε να τις επιβάλουμε. Ωστόσο βρισκόμαστε σε εκλογική ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση, ενώ ταυτόχρονα δημοσιοποιούμε ολοένα και περισσότερες πτυχές του κυβερνητικού μας προγράμματος. Πρόκειται για συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές προτάσεις για κάθε τομέα, τις οποίες θα αξιοποιήσουμε πλέον ως αξιόπιστη, σταθερή κυβέρνηση που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της επιστροφής της χώρας στην αναπτυξιακή τροχιά και στην κανονικότητα.
Η μη ψήφιση του εκλογικού νόμου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι μπορεί να σηματοδοτεί μία συνεργασία με τη ΝΔ πριν ή μετά τις επόμενες εκλογές;
Η υλοποίηση θαρραλέων μεταρρυθμίσεων, με το εύρος και την ένταση που απαιτείται για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη οικονομική και θεσμική κρίση, προϋποθέτει πολιτικές συναινέσεις και ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Τη συνεργασία κάθε προσώπου, κόμματος, πολιτικού και παραγωγικού φορέα που τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της Ελλάδας, της ισότητας των ευκαιριών, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενός πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους. Τέτοιου είδους συνέργειες ήμασταν και παραμένουμε πρόθυμοι να υπηρετήσουμε.
Η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη δείχνει πως η ΝΔ κλείνει τα εσωκομματικά μέτωπά της;
Στη Νέα Δημοκρατία δεν υφίστανται εσωκομματικά μέτωπα. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί μία σύγχρονη, πολυσυλλεκτική, μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, στην οποία τυχόν διαφορετικές απόψεις εμπλουτίζουν το κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιτύχει εντυπωσιακά ποσοστά συσπείρωσης μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, έχοντας αποδείξει εμπράκτως, με τις επιλογές του σε θέσεις ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας, ότι είναι ενωτικός και επιδιώκει να συμπεριλάβει όποιον θέλει να εργαστεί υπέρ του κόμματος και κυρίως της χώρας. Είναι τιμητικό για τη Νέα Δημοκρατία ότι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συνυπάρχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί και τέσσερις διατελέσαντες αρχηγοί κόμματος, με τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άριστη συνεργασία.