«Αναγκαιότητα καθολικού εμβολιασμού του μαθητικού πληθυσμού» – ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας

    September 25, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως απηύθυνε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας, σχετικά με την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού του μαθητικού πληθυσμού.

    Για το θέμα αυτό η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ανυπόστατες αντιεπιστημονικές παραδοχές και απουσία ενημερωτικών δράσεων εκ μέρους των Υπουργείων προκαλούν σύγχυση στους γονείς και πυροδοτούν την αμφισβήτηση της αναγκαιότητας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Το ίδιο το κράτος, έτσι, καλλιεργεί πρόσφορο έδαφος για πάσης φύσεως επικίνδυνες αντιεμβολιαστικές θεωρίες, υποσκάπτοντας επίπονες διεθνείς προσπάθειες δεκαετιών για περιορισμό και εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

    Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οφείλουν συνεργαζόμενα να στηρίξουν εν τοις πράγμασι την καθιέρωση του καθολικού εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων, ενημερώνοντας ευρέως τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού και τους κινδύνους της έλλειψής του.»

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τους Υπουργούς
    – Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
    – Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

    Θέμα: «Αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός του μαθητικού πληθυσμού»

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018

    Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων λοιμωδών νόσων, όπως η ιλαρά, σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, καθίσταται πρόδηλη η ανάγκη εμβολιασμού των μαθητών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.

    Η διόγκωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, με τη συνακόλουθη ανεπαρκή ανοσολογική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Το εν λόγω κίνημα αντιτίθεται στις διεθνείς ιατρικές παραδοχές και τα στατιστικά δεδομένα, π.χ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), περί ασφάλειας, αναγκαιότητας των εμβολιασμών και επιδημιολογικών κινδύνων.

    Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οφείλουν συνεργαζόμενα να στηρίξουν εν τοις πράγμασι την καθιέρωση του καθολικού εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων, ενημερώνοντας ευρέως τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού και τους κινδύνους της έλλειψής του.

    Αντιθέτως, στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 204776Φ1/15-12-2015 απάντησή του σε Αναφορά, το Υπουργείο Παιδείας αποδέχεται ότι, γονείς που δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους για λόγους όπως «προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες», μπορούν να τα εγγράφουν σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, προσκομίζοντας βεβαίωση «ιατρικής αντένδειξης». Το δε Υπουργείο Υγείας, δεν καθιστά σαφή την ανεπιφύλακτη σύστασή του για εμβολιασμό, δια της απουσίας καμπάνιας ενημέρωσης, π.χ. σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που αντιμετωπίζουν έξαρση των επιδημιών.

    Οι επικίνδυνες, αντιεπιστημονικές παραδοχές περί «πιθανών παρενεργειών» και η κυβερνητική αδράνεια ως προς την κρούση του κώδωνα κινδύνου, προκαλούν σύγχυση στους γονείς και πυροδοτούν την αμφισβήτηση της αναγκαιότητας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Το ίδιο το κράτος, έτσι, καλλιεργεί πρόσφορο έδαφος για πάσης φύσεως ανυπόστατες αντιεμβολιαστικές θεωρίες, υποσκάπτοντας επίπονες διεθνείς προσπάθειες δεκαετιών για περιορισμό και εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

    Ερωτάσθε:
    1. Ποια η θέση των Υπουργείων σας έναντι της αναγκαιότητας πληροφόρησης για τα οφέλη του εμβολιασμού του μαθητικού πληθυσμού;
    2. Ποια η θέση των Υπουργείων σας έναντι της από 15-12-2015 απάντησης του Υπουργείου Παιδείας σε Αναφορά; Συνιστά «ιατρική αντένδειξη» η απόφαση των γονέων για μη εμβολιασμό των παιδιών τους; Ασπάζεστε την άποψη ότι τα εμβόλια που περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, εγκεκριμένο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενέχουν «πιθανές παρενέργειες»; Αν όχι, σκοπεύετε να ανακαλέσετε;
    3. Σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να αναδείξει την αναγκαιότητα καθολικού εμβολιασμού, έστω στοιχειωδώς, π.χ. με έναν ενημερωτικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του;
    4. Τι απαντάτε στην από 17/9/2018 αγωνιώδη έκκληση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων για την ανάγκη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών αλλά και του γενικότερου πληθυσμού της χώρας;

    Η ερωτώσα Βουλευτής

    Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ