Μεγάλη συνέντευξη στη «Σ» – Επίσκεψη με ενδιαφέρον την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στην περιοχή
Για την τεταμένη περίοδο που διανύει το τελευταίο διάστημα η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, τα όσα συμβαίνουν εντός των ιδρυμάτων, το Άσυλο καθώς και τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο νομού για το ΤΕΙ Μεσολογγίου και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σ» η Βουλευτής Επικρατείας, Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την επίσκεψή της στην Αιτωλοακαρνανία, αύριο Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.
Σε ότι αφορά τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι στα νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ υπάρχουν ρυθμίσεις αποσπασματικές, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς αντικειμενικότητα, με στόχευση πρωτίστως μικροπολιτική.
Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Κεραμέως:
Ερ.- Ομολογουμένως διανύουμε μία τεταμένη περίοδο στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει διά του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη το αίτημα για πλήρη κατάργηση του Ασύλου. Θεωρείτε ότι είναι ένα από τα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν ως προς την κατεύθυνση επίλυσης των όσων έκνομων καταστάσεων διαδραματίζονται στα Πανεπιστήμια;
Σήμερα, η έννοια του ασύλου έχει πλήρως διαστρεβλωθεί. Το ορθώς νοούμενο άσυλο αποσκοπεί στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία και της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στα τριτοβάθμια Ιδρύματα. Επ’ ουδενί δεν στοχεύει στη μετουσίωσή τους σε άβατα ανομίας. Άλλο άσυλο ιδεών, και άλλο άσυλο εγκληματιών. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται να μην διακρίνει τη διαφορά. Αφενός, ο Υπουργός Παιδείας επανέφερε μια άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέμβαση των δημόσιων δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση πλήθους παραβατικών συμπεριφορών, παρά μόνο μετά από σύγκληση και απόφαση του πολυμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου. Αφετέρου, η Κυβέρνηση επιδεικνύει σκανδαλώδη ανοχή στην παραβατικότητα και την εκτροπή, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα ασυδοσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου», το οποίο ξεκινά από την παραδοχή ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον! Έτσι, η κατάσταση παρανομίας στα τριτοβάθμια ιδρύματα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και την ίδια τη δυνατότητα συνέχισης του ακαδημαϊκού έργου.
Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο, με τη σημερινή του εκτρωματική μορφή. H πάταξη της άνευ προηγουμένου ανομίας στα πανεπιστήμια, με τη συνακόλουθη ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας εντός ασφαλών ακαδημαϊκών χώρων, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για εμάς. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και -θεωρούμε- αυτονόητη: αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, δεν φτάνει να ψηφιστεί μία διάταξη για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εκπέμψει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια.
Ερ.- Η παραβατικότητα εντός των ιδρυμάτων επιλύεται μόνο με αστυνομικά μέτρα ή υπάρχει και ευθύνη της φοιτητικής κοινότητας;
Ο Υπουργός Παιδείας προ ημερών, ερωτώμενος για την κατάληψη χώρου της Φιλοσοφικής Σχολής από το Ρουβίκωνα, αναρωτήθηκε: «Πού είναι το φοιτητικό κίνημα, πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη;». Με πρωτοφανή προκλητικότητα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποπειράθηκε ακόμη μία φορά να μετακυλήσει την ευθύνη της ανικανότητάς της να διαφυλάξει τη νομιμότητα στα τριτοβάθμια Ιδρύματα, στην απουσία ενός «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος». Είναι αδιανόητο, αντί ο αρμόδιος Υπουργός να αναλαμβάνει την ευθύνη του για την έκρυθμη παραβατικότητα, να κατηγορεί τους φοιτητές που δεν διεκδικούν τους χώρους τους.
Αποστολή των φοιτητών είναι να σπουδάζουν, να ερευνούν, να κοινωνικοποιούνται στο ακαδημαϊκό χώρο της επιστήμης τους, να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους να αστυνομεύουν τις Σχολές! Δεν μπορούν -πολλώ δε μάλλον δεν οφείλουν- να αυτοδικούν, είναι, δε, άκρως παράλογο να το απαιτεί από αυτούς η πολιτική ηγεσία της χώρας.
Να μιλήσουμε με ένα παράδειγμα. Στις 24 Οκτωβρίου, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε συμβολικά την αναστολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας των προπτυχιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο.
Τι θα πρότεινε ο Υπουργός να κάνουν οι φοιτητές σε αυτήν την περίπτωση; Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους; Να αναμετρηθούν με διακινητές ναρκωτικών; Τη στιγμή που η Πανεπιστημιακή κοινότητα βιώνει έναν πρωτόγνωρο αναβρασμό, την ώρα που το ένα μετά το άλλο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους εξ αιτίας της ανομίας που κυριαρχεί στους χώρους τους και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγιεινή φοιτητών και εργαζομένων, ο αρμόδιος Υπουργός αποποιείται με περισσή ευκολία τις ευθύνες του. Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί το καθεστώς φόβου και ανομίας που έχει επιβληθεί στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το Κράτος θα εγγυηθεί ότι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα αισθάνονται επιτέλους ασφαλείς.
Ερ- Την Δευτέρα θα βρεθείτε στην Αιτωλοακαρνανία, όπου το τοπίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε επίπεδο νομού (Μεσολόγγι – Αγρίνιο) παραμένει θολό, μετέωρο και αβέβαιο εδώ και αρκετά χρόνια. Ποιες είναι οι προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Πάτρας που εδρεύουν στο Αγρίνιο και το ΤΕΙ Μεσολογγίου; Πως σκοπεύετε να κινηθείτε σε περίπτωση που είστε η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας;
Στη Νέα Δημοκρατία, κατ’ αρχήν, τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης και των ΑΤΕΙ. Η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και η αναστροφή του εκθετικά αυξανόμενου brain drain, αποτελούν εθνικούς στόχους, και θεωρούμε ότι η ενδυνάμωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης συνιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την επίτευξή τους. Δυστυχώς όμως, ο τρόπος υλοποίησης που επέλεξε η Κυβέρνηση είναι εν πολλοίς λανθασμένος, καθώς στα νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ υπάρχουν ρυθμίσεις αποσπασματικές, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς αντικειμενικότητα, με στόχευση πρωτίστως μικροπολιτική. Απουσιάζουν οι διαφανείς διαδικασίες, η μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, τα ξεκάθαρα ακαδημαϊκά κριτήρια για την επιλογή των ιδρυμάτων και τις συγχωνεύσεις τμημάτων. Απουσιάζει επίσης, το κυριότερο, ένας συνολικός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο αύριο, με συγκεκριμένους στόχους, οικονομική αποτίμηση και χρονικό προγραμματισμό. Οι καίριες παρεμβάσεις για τον ανασχηματισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας πραγματοποιούνται από την Κυβέρνηση με προχειρότητα, γι’ αυτό και -όπως λέτε- το τοπίο παραμένει θολό και μετέωρο, και για την Αιτωλοακαρνανία. Όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα εξετάσουμε τα δεδομένα που θα μας παραδοθούν, καθώς δεν πιστεύουμε στη λογική του «ράβε-ξήλωνε». Αν έχουν υλοποιηθεί οι συγχωνεύσεις, δεν θα αντιστρέψουμε την πρωτοβουλία αυτή, ως ελάχιστο δείγμα σοβαρότητας, συνέχειας του κράτους και σεβασμού σε φοιτητές και εργαζομένους, που δεν μπορούν να μετατρέπονται σε πειραματόζωα με κάθε αλλαγή Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, θα εργαστούμε άοκνα ώστε τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας να γίνουν αυτόνομα και εξωστρεφή, με αποτελεσματικές δομές και διαδικασίες, με εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, που θα συναγωνίζονται επάξια τα καλύτερα διεθνώς. Οραματιζόμαστε την Ελλάδα ένα περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης της Νίκης Κεραμέως στην Αιτωλοακαρνανία, έχει ως εξής:
Θα συναντηθεί με τους Δημάρχους Μεσολογγίου και Αγρινίου, ενώ θα επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις των Σχολών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι και του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο. Θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους επικεφαλής των Τμημάτων, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα της περιοχής.
Στη συνέχεια, θα συναντήσει εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που απασχολούν το χώρο τους.
10:00 Δημαρχείο Μεσολογγίου
10:30 ΤΕΙ Μεσολογγίου
12:00 Δημαρχείο Αγρινίου
12:30 Πανεπιστήμιο Αγρινίου
13:30 Συνάντηση με Α/ΒΑΘΜΙΑ και Β/ΘΜΙΑ στα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγρινίου
Στον Νίκο Αγγελόπουλο για την εφημερίδα «Συνείδηση».