Ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), τη στιγμή που στη χώρα μας αυξάνεται η φτώχεια, ζήτησαν με ερώτησή τους οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Επικρατείας Νίκη Κ. Κεραμέως και Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, από τις αρμόδιες Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι Τομεάρχες Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντιστοίχως, υπογράμμισαν τη βαρύτητα του προγράμματος του ΤΕΒΑ, δεδομένου ότι ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρόγραμμα προβλέπει για την Ελλάδα χρηματική βοήθεια προϋπολογισμού 331 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, ενώ ως και το 2016 είχαν διανεμηθεί τρόφιμα συνολικής αξίας μικρότερης από 3,5 εκ. ευρώ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2018
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Έφη Αχτσιόγλου
Υ/ο Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας. Θεανούς Φωτίου
Θέμα: Άγνωστη η εξέλιξη του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, ενώ αυξάνεται η φτώχεια
Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι ενός στους πέντε στην ΕΕ, όπως κατέδειξαν πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Το 2017 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι το 34,8% του πληθυσμού, έναντι 28,1% το 2008.
Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη βαρύτητα για την ανακούφιση των ασθενέστερων συμπολιτών μας έχει το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, που προβλέπει για την Ελλάδα χρηματική βοήθεια προϋπολογισμού 331 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το ποσό αυτό κατανέμεται στα έτη του προγράμματος αυξανόμενο, από 44,5 εκ. το 2014 σε 50,1 εκ. ευρώ το 2020. Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν την αγορά τροφίμων αλλά και υλικών βασικής συνδρομής για απόρους, καθώς και συνοδευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των έκτακτων αναγκών των απόρων.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που ανακοίνωσε στις 2 Οκτωβρίου 2017 η διαχειριστική αρχή του προγράμματος, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), μέχρι και το 2016 συνολικά σε όλη την ελληνική επικράτεια διανεμήθηκαν 9.553,43 τόνοι τροφίμων, βασικής υλικής συνδρομής, συνολικής αξίας μόλις 3.405.165,81 ευρώ.
Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:
1. Πόσα χρήματα έχει εισπράξει η Ελλάδα κατά τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018;
2. Πόσα χρήματα έχουν απορροφηθεί κατά τα ίδια έτη;
3. Πόσοι δικαιούχοι έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα;
4. Τα χρήματα που τυχόν δεν απορροφήθηκαν, παραμένουν διαθέσιμα, μεταφερόμενα στα επόμενα έτη;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γιάννης Βρούτσης, Κυκλάδων
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: