15.04.21 «Κεντρική προτεραιότητα η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας» – η Υπoυργός Παιδείας στην παρουσίαση του νέου Αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
Όλους τους συντελεστές της ίδρυσης του Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεχάρη από καρδιάς κατά το χαιρετισμό της στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Η Υπουργός δήλωσε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων της χώρας μας αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα για το ΥΠΑΙΘ και την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία υπηρετείται συστηματικά από την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
«Το πρώτο βήμα», είπε η κα Κεραμέως, «ήταν η απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών», ενώ εξέφρασε τη χαρά της που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αξιοποίησε το νέο, απελευθερωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, στοχεύοντας στην προσέλκυση φοιτητών από όλο τον κόσμο.
Παράλληλο βήμα, το διάπλατο άνοιγμα των θυρών μας ώστε τα εξαιρετικά μας Πανεπιστήμια να μπορέσουν να συνεργαστούν με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ήδη, 7 από τα Πανεπιστήμιά μας έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μέλη της Ivy League όπως το Harvard, το Princeton και το Columbia. Αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήσαμε και μεταξύ Ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει εκδηλώσει το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας μας καθώς και 61 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ των οποίων και δέκα μέλη του Russell Group, όπως το Imperial College London και το Durham University. Προχωράμε, επίσης, σε συνεργασίες με κινεζικά Πανεπιστήμια.
«Κοινή συνισταμένη όλων αυτών είναι η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας. Πεποίθησή μας είναι ότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολλά να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες, ανταλλαγές φοιτητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, διπλά και κοινά προγράμματα σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.» ανέφερε η Υπουργός. «Έχουμε εξαιρετικά Πανεπιστήμια, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, και μπορούμε να διεκδικήσουμε τη θέση που αξίζει στα Πανεπιστήμιά μας στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Σε αυτή την προσπάθεια η Κυβέρνηση θα είναι αρωγός, συμβάλλοντας με όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου η χώρα μας να διεκδικήσει μία ακόμη πιο περίοπτη θέση στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη και να αποτελέσει ένα φάρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο».
Στην παρουσίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης, καθηγητές, καθηγήτριες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: