ΑΠΟΨΗ εφημερίδα, άρθρο με τίτλο: “Παιδεία, αναγκαία συνθήκη επιβίωσης της χώρας”

  Δεκέμβριος 9, 2017
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Η ζημία που επιφέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν σταματά στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους καίριους τομείς του δημόσιου βίου. Η Παιδεία βάλλεται, η Υγεία ολοένα εξασθενεί, η Δημόσια Τάξη και η Ασφάλεια υποβαθμίζονται καθημερινά. Πληθαίνουν τα φαινόμενα αυταρχισμού από μια ανερμάτιστη, ευκαιριακή κυβερνητική συμμαχία, η οποία έχει μοναδικό στόχο την αγκίστρωση και παραμονή της στη διακυβέρνηση της χώρας το μέγιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

  Ειδικότερα στην Παιδεία, από την οποία εξαρτάται το μέλλον της χώρας και η συνακόλουθη δυνατότητά της να εξέλθει από την πολυεπίπεδη κρίση, η Κυβέρνηση επιφέρει πολλαπλά, κρίσιμα πλήγματα, αποθεώνοντας την ήσσονα προσπάθεια, την τύχη και τη φυγοπονία, εξοβελίζοντας την αριστεία, δαιμονοποιώντας την αξιολόγηση. Ενδεικτικά: κατήργησε εν τοις πράγμασι τα πρότυπα σχολεία της χώρας, που προσέφεραν υψηλής ποιότητας, πρωτοποριακή, δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, αντί να τα ενισχύσει και να τα επεκτείνει, απαξίωσε την αρχαία ελληνική γραμματεία, αφαιρώντας από τη διδακτέα ύλη εμβληματικά της κείμενα και μειώνοντας τις ώρες διδασκαλίας, υποβάθμισε το ολοήμερο σχολείο, επηρεάζοντας σημαντικά μαθητές και τους εργαζόμενους γονείς τους, κατήργησε το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου στα Δημοτικά Σχολεία, εισάγοντας αντ’ αυτού την κλήρωση ως τρόπο επιλογής, θέσπισε αντισυνταγματικό νομικό πλαίσιο για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, υπονόμευσε συστηματικά την ιδιωτική εκπαίδευση, απορρύθμισε την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, υποβάθμισε σημαντικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναφέροντας τους «αιώνιους» φοιτητές, το ακαδημαϊκό άσυλο με τη στρεβλή του έννοια, εισάγοντας ένα υπέρμετρα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα  κ.ά.

  Απέναντι στην ιδεοληπτική οπισθοδρόμηση της παρούσας Κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία αντιπαραβάλλει μία διαφορετική πρόταση για την Παιδεία του αύριο, μία άλλη οπτική, θεμελιωμένη στις αρχές: αυτονομία-αξιολόγηση-αριστεία. Η δική μας επιλογή συνοψίζεται στο δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο» – «αυτόνομο Πανεπιστήμιο». Σε αυτό το πλαίσιο, η αναστροφή του κλίματος της εκπαιδευτικής καθίζησης που επέφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης συνιστά ύψιστη προτεραιότητα, ενώ προκρίνεται η αναβάθμιση της χώρας μας σε περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, ένας φάρος γνώσης στη νότια Ευρώπη που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο.

  Ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένες από τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας.

  Προσχολική αγωγή και φροντίδα-πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια εκπαίδευση: ουσιαστική ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και φροντίδας, με στόχο να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού και παράλληλη ενίσχυση των νηπιαγωγείων, άμεση επαναφορά των πρότυπων – πειραματικών σχολείων ως νησίδων αριστείας, ενίσχυση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης ξεκινώντας από τη σύνδεσή της με την αγορά της εργασίας, δημιουργία πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, τα οποία θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση του ψηφιακού σχολείου, ενδυνάμωση της αυτονομίας στα σχολεία για θέματα όπως η πρόσκληση ειδικών επιστημόνων, η διαχείριση πλεοναζουσών διδακτικών ωρών των εκπαιδευτικών ή η δυνατότητα διενέργειας μίας σχολικής εκδρομής, εμπλουτισμός διδασκόμενων γνωστικών αντικειμένων, αναβάθμιση και ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

  Τριτοβάθμια εκπαίδευση: ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, καλύτερη αξιοποίηση, αλλά και διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, ενίσχυση της εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και των συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού, αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενίσχυση της ανώτατης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

  Στη Νέα Δημοκρατία δεν θεωρούμε την Παιδεία απλώς πολιτική προτεραιότητα. Την θεωρούμε αναγκαία συνθήκη επιβίωσης της χώρας. Και για αυτό θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ