-Πως αποφασίσατε να μπείτε στην πολιτική και μάλιστα την εποχή που αυτή έχει απαξιωθεί από τους πολίτες;
Επέλεξα να ασχοληθώ με την πολιτική για τρεις βασικούς λόγους:
1) Διότι πιστεύω ότι και η νέα γενιά οφείλει να αναλάβει ευθύνες και να μην στέκεται παθητικά απέναντι στις εξελίξεις.
2) Διότι με προβλημάτιζε πολύ η αίσθηση απαξίωσης της πολιτικής που επικρατεί σε κάποιο βαθμό στην κοινωνία. Είναι η εύκολη λύση να πει κανείς ότι δεν ασχολείται με τα κοινά επειδή η πολιτική φαίνεται διεφθαρμένη, και η νοοτροπία αυτή πρέπει κάποτε να αλλάξει.
3) Διότι διακυβεύονταν θυσίες ετών των Ελλήνων πολιτών και θέλησα να προσπαθήσω να συνδράμω στην προστασία τους στο έπακρο και στη διασφάλιση της πορείας της χώρας στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Η πολιτική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επιτάσσει συστράτευση.
-Ως τομεάρχης της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας, και με την Κυβέρνηση να δείχνει να οπισθοδρομεί στον συγκεκριμένο τομέα, ποιος είναι ο «οδικός» χάρτης για την ανάκαμψη του χώρου;
Οι προτάσεις της ΝΔ, που θα παρουσιάσουμε σύντομα αναλυτικά, θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού προϊόντος, βασισμένου στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατίας και της αριστείας. Εντός αυτού του αξιακού πλαισίου, θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, προκρίνουμε την επέκταση και την προσβασιμότητα όλων στην προσχολική αγωγή, την αποκέντρωση των αποφάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό της διδακτέας ύλης και των διδακτικών μέσων, την αναβάθμιση του λυκείου και αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, την ενίσχυση της αυτονομίας και της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τις συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την ανάπτυξη ξενόγλωσσων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
-Τις προάλλες «χάθηκε» ένα δεκάχρονο παιδάκι στο Μενίδι από «αδέσποτη» σφαίρα. Είναι δυνατόν στις μέρες μας να υπάρχουν άβατα ανομίας;
Είναι πολύ λυπηρό που πρέπει να δοθεί μία τέτοια τραγική αφορμή ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για ένα ομολογουμένως διαχρονικό πρόβλημα. Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να εξακολουθούν να υπάρχουν άβατα ανομίας και δυστυχώς κάθε άλλο παρά τα εξαλείφει η σημερινή Κυβέρνηση. Ο νόμος Παρασκευόπουλου ήταν ο πρώτος που εισήγαγαν στη Βουλή και υπερψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ανοίγοντας τις πόρτες των φυλακών και δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα ανοχής στην ανομία. Η Νέα Δημοκρατία έχει αναδείξει επανειλημμένως την έξαρση της εγκληματικότητας και τις ευθύνες της Κυβέρνησης. Ο σεβασμός στο Νόμο και την Τάξη, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
-Η ΝΔ παρά την παρουσία ενός μεταρρυθμιστή αρχηγού διατηρεί ορισμένα «κατάλοιπα» συντηρητισμού. Είναι δύσκολο να εκφράζετε πάντα τις προοδευτικές απόψεις σας;
Αλίμονο αν σε μία σύγχρονη, πολυσυλλεκτική, μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη εξουσίας, όπως η Νέα Δημοκρατία, δεν διατυπώνονταν ποικίλες απόψεις, προκειμένου να διαμορφώσουμε κάθε φορά την ενιαία μας θέση σε κρίσιμα ζητήματα. Ποτέ δεν έχω διστάσει να εκφράσω τις όποιες απόψεις μου, άλλωστε ο Πρόεδρος έχει αποδείξει εμπράκτως, μεταξύ άλλων με τον εσωτερικό διάλογο για τη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος και την ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας, αλλά και με τις επιλογές του σε θέσεις ευθύνης, ότι είναι ενωτικός και επιδιώκει το συγκερασμό απόψεων, χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Δεν συμμερίζομαι τη θέση περί «καταλοίπων συντηρητισμού». Ακόμη και αν κάποιοι εκφράζουν μία προσήλωση σε παραδοσιακές αρχές και αξίες, αυτές συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Νέας Δημοκρατίας και συμπληρώνουν τις πιο προοδευτικές ιδέες, σε μία βέλτιστη ισορροπία.
-Πόσο δύσκολο είναι σε μια χώρα που έχει συνηθίσει στο «πελατειακό» σύστημα, αλλά και στην ισχυρή συνδικαλιστική παρουσία, να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις;
Αν και, όπως αναφέρετε, το πελατειακό σύστημα είναι κατεστημένο δεκαετιών, θεωρώ ότι η κοινωνία είναι πιο έτοιμη να δεχθεί μεταρρυθμίσεις από ό,τι στο παρελθόν, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών έχει κατανοήσει ότι το μοντέλο των «εξυπηρετήσεων» και της αναξιοκρατίας δεν είναι πλέον βιώσιμο. Και ότι η πλειοδοσία λαϊκισμού, με δημαγωγικές, αναληθείς υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όχι απλώς δεν οδηγεί πουθενά, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα του Κράτους. Η Νέα Δημοκρατία είχε ξεκινήσει την υλοποίηση αναγκαίων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ανέτρεψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά την εκλογή της τον Ιανουάριο του 2015.
-Πως κρίνετε την διαπραγματευτική πολιτική της Κυβέρνησης;
Μετά από δύο χρόνια σαφούς επιδείνωσης όλων των δεικτών της οικονομίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι εμφανές ότι η διαπραγματευτική πολιτική της Κυβέρνησης δεν αποδίδει, ούτε μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο. Το κόστος της διαχειριστικής αδυναμίας και ολιγωρίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετακυλίεται στους πολίτες, η Κυβέρνηση δεν προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις. Η Κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται μόνο για να παρατείνεται ο χρόνος παραμονής της στην εξουσία, αναγκάζοντας τη χώρα κάθε φορά να αποδεχθεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, η διαπραγματευτική ανικανότητα της Κυβέρνησης αποδείχτηκε περίτρανα: δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε ελάφρυνση χρέους, ούτε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ούτε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, ούτε αναγνώριση βιωσιμότητας του χρέους. Δεν κατάφερε δηλαδή να εξασφαλίσει κανένα από τα ανταλλάγματα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί για να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα νέα, επώδυνα και αχρείαστα 5,1 δις πρόσθετα μέτρα.
-Τι θα συμβουλεύατε τους σημερινούς εικοσάχρονους που βλέπουν μπροστά τους ένα δυσοίωνο μέλλον;
Να επιδιώξουν την αριστεία, την αξιοκρατία, την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση. Να μη χάνουν τις αξίες και την ελπίδα τους. Είναι αλήθεια ότι η αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα είναι αναγκαία για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την έμφαση στην ολοκληρωμένη Παιδεία, ώστε οι νέοι να έχουν κίνητρο να μείνουν στην Ελλάδα, για να μορφωθούν και να εργαστούν. Χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αξιοκρατία και διαφάνεια, οι νέοι μας θα συνεχίσουν να αναζητούν εκτός της χώρας ένα καλύτερο μέλλον.
-Κυβερνήσεις συνεργασίας ή αυτοδυναμίας; Βλέπετε σύντομα εκλογές;
Αυτοδύναμες κυβερνήσεις με συνεργασίες. Η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές στοχεύει στην αυτοδυναμία, και οι ως τώρα δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι μπορούμε να την επιτύχουμε. Ευρύτερος στόχος, πάντως, είναι μία ισχυρή κυβέρνηση με όλες τις δυνατές συνέργειες, που θα επαναφέρει την κανονικότητα και θα οδηγήσει τη χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά. Όσο για τις εκλογές, παρ’ ότι τις ζητάμε επίμονα για να απαλλαγεί η χώρα από τη λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε, επομένως κάθε πρόβλεψη θα ήταν αυθαίρετη. Ο κυβερνητικός σχηματισμός εμφανίζει αντοχές, καθώς τα μέλη του ψηφίζουν ασυζητητί όποια νομοθετήματα και αν τους ζητηθεί, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία.
-Χρειαζόμαστε περισσότερη ή μια διαφορετική Ευρώπη;
Χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο συνειδητοποιημένη Ευρώπη. Να ξέρει πού οδεύει, ποιοι είναι οι στόχοι και οι στρατηγικές της, πώς θα επιτύχει τη σύγκλιση διαφορετικών νοοτροπιών και συμφερόντων. Οφείλουμε και οι πολίτες της ΕΕ να συνειδητοποιήσουμε τα μέγιστα οφέλη που έχουμε αποκομίσει από την -πρωτοφανή στην ιστορία- ειρηνική συμβίωση και συνεργασία δεκαετιών αλλά και τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή των Κρατών-Μελών στην ΕΕ.
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: