Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό, παρέμβαση κατά τον προγραμματισμό του έργου της Επιτροπής

    Ιούλιος 12, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    «Η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά αν δεν δράσουμε για το δημογραφικό πρόβλημα, όσο αυτό είναι ακόμα αναστρέψιμο»

    Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, κατά την παρέμβασή της στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό Πρόβλημα, υπογράμμισε αφ’ ενός ότι το δημογραφικό συνιστά μείζον ζήτημα, αφ’ ετέρου τη μεγάλη ευθύνη πρωτίστως των πολιτικών για δράση, αλλά και όσων έχουν δημόσιο λόγο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, για έναν επιπρόσθετο λόγο: σε λίγα χρόνια η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

    Η κυρία Κεραμέως πρότεινε η Πολιτεία, πέραν των φορολογικών και οικονομικών επιδομάτων, ελαφρύνσεων και κινήτρων προς τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες, στο πλαίσιο των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων της, να κινηθεί και στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

    ▪ Πρώτον, την προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς.
    ▪ Δεύτερον, την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, που όχι μόνο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα παιδιά, αλλά θα έχουν και ευέλικτες ώρες εργασίας, προκειμένου να εξυπηρετούν τους νέους εργαζόμενους γονείς.
    ▪ Τρίτον, τη στήριξη και διεύρυνση και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως σύλλογοι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που συνδράμουν και ορισμένες φορές υποκαθιστούν το έργο της Πολιτείας.
    ▪ Τέταρτον, το συνυπολογισμό των συνεπειών της διαρροής υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού («brain drain»).
    ▪ Πέμπτον, την επικέντρωση στην πρόληψη πρόωρων θανάτων, που οδηγούν στη μείωση του ενεργού πληθυσμού και έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνοι, αναπνευστικά προβλήματα και τροχαία δυστυχήματα.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

    Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι, όταν παρακολουθεί κανείς τα στοιχεία τα συγκεκριμένα, που αφορούν στο δημογραφικό, συνειδητοποιεί ότι όλα όσα κάνουμε στο Κοινοβούλιο, είναι σχεδόν μάταια. Όταν κανείς βλέπει ότι ο πληθυσμός της χώρας το 2050, ενδεχομένως, θα έχει κατέβει στα 8 εκατ. και το 2100 θα έχει κατεβεί πολύ πιο χαμηλά απ’ αυτό το νούμερο, τι νόημα έχουν όλ’ αυτά, τα οποία συζητάμε για την παιδεία, την οικονομία κ.λπ., όταν η χώρα μας είναι υπό εξαφάνιση;

    Είναι, λοιπόν, ένα μείζον ζήτημα και η ευθύνη όλων μας, πρωτίστως των πολιτικών, αλλά και όσων έχουν δημόσιο λόγο, είναι πάρα πολύ σημαντική για έναν επιπρόσθετο λόγο. Σε λίγα χρόνια το πρόβλημα δεν θα μπορεί να επιλυθεί, θα είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Φαντάζομαι ότι οι ειδικοί θα μας το εξηγήσουν ακόμη περισσότερο, αλλά βάσει μιας πρόσφατης μελέτης που διάβασα, δυστυχώς, έχουμε ένα περιθώριο κάποιων χρόνων, εφτά ή οχτώ χρόνων, προκειμένου ως Πολιτεία να πάρουμε δραστικές λύσεις, προκειμένου να μπορέσει η κατάσταση ν’ αναστραφεί. Πέρα απ’ αυτό το παράθυρο της επταετίας ή οκταετίας η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Εξ ου και η πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη όλων όσων έχουν δημόσιο λόγο στο ζήτημα αυτό.

    Εν συντομία συμφωνώ, κυρία Πρόεδρε, με τις προτάσεις σας. Θεωρώ ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συμβάλλει σε μέγιστο βαθμό στις εργασίες της Επιτροπής. Θεωρώ ότι η Επιτροπή μας θα πρέπει να οδηγηθεί και σε διαπιστώσεις και σε προτάσεις. Στο κομμάτι των διαπιστώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική και η ενημέρωση του κοινού, του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για το θέμα αυτό και στο κομμάτι των προτάσεων, θα ήθελα να κάνω κάποιες σκέψεις εν συντομία.

    Η πρώτη και αυτονόητη είναι ότι, φυσικά, στο βαθμό που η χώρα μας είναι σε ανάπτυξη, που έρχονται επενδύσεις, υπάρχουν θέσεις εργασίας, προφανώς, οι νέοι αυτοί, οι οποίοι είναι σε ηλικία τεκνοποίησης, θα ωθηθούν, προφανώς, στο να τεκνοποιήσουν πολύ ευκολότερα, απ’ όταν είναι άνεργοι.

    Φυσικά, πρωτίστως, το δημογραφικό μπορεί, να λυθεί με οικονομικά κριτήρια, με επιδόματα, με φορολογικά κίνητρα, οικονομικά κίνητρα κ.λπ.. Επειδή, όμως, ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολα χρόνια κι επειδή πρέπει να δούμε και πέρα από τις αυτονόητες λύσεις τις οικονομικές, τις δημοσιονομικές, θα ήθελα να θέσω στην Επιτροπή πέντε σκέψεις για άλλου είδους λύσεις προς επεξεργασία.

    Πρώτον, η προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς. Τα Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, να λύσει το δημογραφικό ή τουλάχιστον να περιορίσει τη ζημιά του δημογραφικού χάρη σε ευέλικτες μορφές εργασίας, που έχει δώσει σε νέες γυναίκες και σε νέους γονείς, οι οποίοι παρακινήθηκαν στο να τεκνοποιήσουν, επειδή, ακριβώς, μπορούσαν να δουλεύουν απ’ το σπίτι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κ.λπ. Αλλά, μια πρώτη σκέψη είναι η προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας.

    Δεύτερη σκέψη είναι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που όχι μόνο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα παιδιά, αλλά θα έχουν και ευέλικτες ώρες εργασίας, προκειμένου να εξυπηρετούν τους νέους εργαζόμενους γονείς.

    Τρίτη σκέψη είναι, να στηρίξουμε και να διευρύνουμε και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, καθώς μπορεί, να συμπληρώσει και να υποκαταστήσει σ’ ένα βαθμό τον κρατικό μηχανισμό. Για παράδειγμα σύλλογοι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που προσφέρουν βοήθεια σε άγαμες μητέρες, υποστήριξη και προστασία του αγέννητου παιδιού, ενίσχυση μονογονεϊκών οικογενειών, σωματεία τριτέκνων, πολυτέκνων κ.λπ.

    Τέταρτη σκέψη, που αναφέρθηκε και προηγουμένως, πρέπει, να λάβουμε υπόψη μας και να υπολογίσουμε τις συνέπειες της διαρροής υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, του λεγόμενου «brain drain». Πάνω από 500.000 νέοι έχουν φύγει από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης, οι οποίοι πιθανό είναι, να ζήσουν και να δημιουργήσουν οικογένειες στο εξωτερικό με αμφίβολη την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσο δεν αλλάζουν οι συνθήκες.

    Πέμπτη σκέψη είναι, να δούμε το πρόβλημα από το τέλος. Δηλαδή, να εστιάσουμε στην πρόληψη πρόωρων θανάτων, που οδηγούν στη μείωση του ενεργού πληθυσμού κι έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι βασικές αιτίες θανάτου πέραν του φυσικού θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι καρκίνοι και, κυρίως, οι καρκίνοι του πνεύμονα και του στήθους, τα αναπνευστικά προβλήματα και τα τροχαία δυστυχήματα. Θεωρώ ότι πρέπει στο εύρος των εργασιών της Επιτροπής μας, να σκεφτούμε και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης γι’ αποφυγή ή έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών μέσω τακτικού προληπτικού ιατρικού ελέγχου, για τη βελτίωση διατροφικών συνηθειών, για τη διακοπή του καπνίσματος και αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσής του στους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, για την ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής με στόχο την καταπολέμηση της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας 120.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τροχαία δυστυχήματα. 350.000 άνθρωποι έχουν υπάρξει σοβαρά τραυματίες από τροχαία και τα τροχαία αυτή τη στιγμή αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου νέων από 15 έως 29 ετών. Κάθε νέος άνθρωπος που χάνεται, οδηγεί, δυστυχώς, σε απώλεια του ίδιου και των απογόνων του με πολλαπλασιαστικό κόστος για τη χώρα.

    Κυρίες και κύριοι, θεωρώ, πραγματικά, ότι αυτή η Επιτροπή, της οποίας τη σύσταση φυσικά χαιρετίζω, έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο και πιστεύω, πραγματικά, ότι η ιστορία θα μας κρίνει όλους πάρα πολύ αυστηρά, εάν στο παράθυρο αυτό της επταετίας-οκταετίας δεν δράσουμε καταλυτικά, αψηφώντας και το πολιτικό κόστος.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ