Διάλυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας: ερώτησή μου προς τον Υπ. Δικαιοσύνης, ως Υπεύθυνης Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπησης των Νομών Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Κερκύρας

  Σεπτέμβριος 6, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  «Νεκρική σιγή» εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
  για την πλήρωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας

  Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2016

  Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, υπέβαλε η Βουλευτής Επικρατείας, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Υπεύθυνη Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπησης των Νομών Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Κερκύρας, κα. Νίκη Κ. Κεραμέως, σε συνεργασία με τον τ. Βουλευτή ΝΔ Κέρκυρας, κ. Στέφανο Γκίκα, σχετικά με την απαξίωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας.

  Είναι γνωστό ότι η εν λόγω Υπηρεσία παραμένει ακέφαλη από το Σεπτέμβριο του 2015, καθώς ο τότε προϊστάμενος παραιτήθηκε και εξελέγη Βουλευτής. Ωστόσο, και ενώ τις ανάγκες της Υπηρεσίας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει προσωρινά ιατροδικαστής που έχει προσφάτως τοποθετηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, πρακτική διαχρονική και πάγια σε όλη τη χώρα που μάλιστα προβλέπεται ρητά από το Ν 3772/2009, με επιστολή του ο ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής το Νοέμβριο του 2015 αποκλείει τέτοιες συνέργειες.

  Η κα. Κεραμέως ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό γιατί έχει απαξιωθεί η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας, γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης ουσιαστικά απαγορεύει στους υπαλλήλους της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας να συνεργασθούν με την ιατρό – ιατροδικαστή του Γ.Ν. Κέρκυρας και τι προτίθεται εν τέλει να πράξει ο κ. Υπουργός προκειμένου η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο

  Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2016

  Θέμα: Διάλυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας

  Η θέση του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας παραμένει κενή από τις 2 Σεπτεμβρίου 2015, ημερομηνία παραίτησης του τότε υπηρετούντα, λόγω υποψηφιότητας και μετέπειτα εκλογής του στο Βουλευτικό Αξίωμα της 20ηςΣεπτεμβρίου 2015, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.

  Τις ανάγκες της Υπηρεσίας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει προσωρινά ιατροδικαστής με τριετή θητεία που έχει προσφάτως τοποθετηθεί ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, καθώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η συνεργασία των Προϊσταμένων Ιατροδικαστών και υπαλλήλων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Κέρκυρας με τους εκάστοτε επικουρικούς ιατρούς – ιατροδικαστές του Γ.Ν. Κέρκυρας υπήρξε αδιάλειπτη και αδιατάρακτη. Την ίδια πρακτική ακολουθούν και άλλες Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες, οι οποίες συνεργάζονται με τα κατά τόπους Νοσηλευτικά Ιδρύματα, όπως του Ναυπλίου που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο Κορίνθου ή της Πάτρας, η οποία εξολοκλήρου στεγάζεται εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και χρησιμοποιεί τρία άτομα από το προσωπικό του ως νεκροτόμους.

  Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχιος Φυτράκης, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 83578/12-11-2015 έγγραφό του, ενημερώνει την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας ότι, μέχρι πληρώσεως της κενής θέσης προϊσταμένου, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας δεν δύναται να επιληφθεί περιστατικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Περαιτέρω, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 83579/12-11-2015 έγγραφό του προς την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας, παρέχει οδηγίες για απαγόρευση εισόδου και χρήσης εξοπλισμού, καθώς και κάθε εργασία ή βοήθεια, σε όποιον δεν έχει σχέση με την υπηρεσία.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι: α. το Υπουργείο Δικαιοσύνης επανειλημμένως ζητά την αρωγή και στήριξη των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών από τα Νοσοκομεία της εκάστοτε εφετειακής Περιφέρειας, β. το άρθρο 2 παρ. 2 του Ν 3772/2009 παρέχει δυνατότητες τέτοιων συνεργειών, καθώς προβλέπει ότι «Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται, εφόσον κρίνεται αναγκαίο ή συντρέχει αδυναμία των κατά τόπο φορέων της παραγράφου 1 του παρόντος, να δοθεί εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων:
  α) σε άλλη ιατροδικαστική υπηρεσία από εκείνη που ορίζεται στην παράγραφο 1 και
  β) σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδικότητες.»

  Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε επιστολή του προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού (Φεβρ. 2016), που αφορά στο αίτημα για επίλυση του χρόνιου προβλήματος στελέχωσης των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών:
  Πρώτον, διευκρινίζει ότι στην άσκηση του ιατροδικαστικού έργου στην Ελλάδα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι ο μοναδικός φορέας μέσω των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών (Κεντρική, Περιφερειακές, Τοπικές), καθώς οι τελευταίες συνυπάρχουν με τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ιατρικές Σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ηρακλείου) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Ε.Σ.Υ. (Υπουργείο Υγείας) που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδίκευση,
  Δεύτερον, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που θα απλοποιήσει και θα συμπληρώσει το έργο όλων των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της χώρας, δηλαδή και εκείνων που δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και
  Τρίτον, ειδικά για την Κέρκυρα, «Σημειώνεται ότι, [….] προσωρινά έχει μείνει κενή άλλη μία (1) [Σημ.: θέση], διότι ο κάτοχος της εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές  της 20ης Σεπτεμβρίου 2015».

  Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί έχει απαξιωθεί η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας, η οποία παραμένει ακέφαλη επί έναν ολόκληρο χρόνο;
  2. Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης ουσιαστικά απαγορεύει στους υπαλλήλους της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας να συνεργασθούν με την ιατρό – ιατροδικαστή του Γ.Ν. Κέρκυρας που έχει τοποθετηθεί εκεί ως επικουρικό προσωπικό;
  3. Τι προτίθεται εν τέλει να πράξει ο κ. Υπουργός προκειμένου η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της;

  Η ερωτώσα Βουλευτής
  Νίκη Κ. Κεραμέως

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ