Δήλωση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τη στήριξη της αριστείας

  Δεκέμβριος 2, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
  ΚΟΣΜΟΣ

  Η Γερμανία χρηματοδοτεί τους αρίστους

  ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

  «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και τα κρατίδια θέλουν να στηρίξουν τους ιδιαιτέρως χαρισματικούς μαθητές. Η χρηματοδοτική πρωτοβουλία αναμένεται να κοστίσει 125 εκατ. ευρώ», ανέφερε η εφημερίδα Die Zeit, καταδεικνύοντας την αξία της αριστείας και την αναγνώρισή της από τις γερμανικές αρχές.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί σε 300 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για πέντε χρόνια και μετά αναμένεται να εισαχθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχους την αναγνώριση των ιδιαίτερων ταλέντων και την ανάπτυξη σχετικών διδακτικών εργαλείων, τα οποία θα υποστηρίξουν τους καλύτερους μαθητές ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους. Τα τελευταία χρόνια, η εκπαίδευση των χαρισματικών μαθητών ήταν πάντα σημείο σύγκρουσης μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων. Το πρόβλημα: σύμφωνα με εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς, όπως τον διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ, η Γερμανία δεν πήγαινε καλά, και αυτό όχι μόνον αναφορικά με τους αδύναμους μαθητές. Ακόμη και η ομάδα των μαθητών που έφθαναν στα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης σε ανάγνωση ή αριθμητική, συχνά παρέμενε μικρή. Για τη στήριξη των περισσότερο ευφυών μαθητών υπήρξαν αντικρουόμενες θέσεις μεταξύ των κομμάτων, ωστόσο «πρόσφατα τα κόμματα ήλθαν πιο κοντά για το θέμα και έτσι μπόρεσαν τώρα να συμφωνήσουν στη χρηματοδοτική πρωτοβουλία», όπως λέει η εφημερίδα.

  Η απόφαση της Γερμανίας έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την κατεύθυνση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, τη στιγμή που και στους διαγωνισμούς PISA οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι μετριότατες. «Προηγμένες χώρες, οικονομίες και κοινωνίες όπως η Γερμανία αναγνωρίζουν την αξία της αριστείας, επενδύοντας στη βελτιστοποίηση της γνώσης, με συνέπεια και μακρόπνοο σχεδιασμό. Ολες οι γερμανικές πολιτικές δυνάμεις συναίνεσαν στην ενίσχυση όχι μόνον των αδύναμων μαθητών, αλλά και των χαρισματικών, με την πεποίθηση ότι αυτοί θα συντελέσουν τα μέγιστα στην πρόοδο της χώρας», σχολίασε χθες η υπεύθυνη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως. Και συμπλήρωσε: «Αναπόφευκτη η σύγκριση με την Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας θεωρεί την αριστεία ρετσινιά. Πώς να προσδοκούμε ανάπτυξη, όταν η Παιδεία υποβαθμίζεται ραγδαία; Ελπίζουμε η κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από τη γερμανική πρωτοβουλία, ώστε να εγκαταλείψει ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος και να συνειδητοποιήσει ότι μόνον η σύγχρονη εκπαίδευση, με βασικούς πυλώνες την αξιολόγηση και την αριστεία, μπορεί να βγάλει τη χώρα από την πολυεπίπεδη κρίση».

  Εδώ η ηλεκτρονική δημοσίευση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ