“Δυσβάσταχτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που ήταν αχρείαστες και μη απαιτητές πριν από 16 μήνες όταν αναλάβατε την εξουσία. Τιμωρητικό, κοινωνικά άδικο, άνισο και αναποτελεσματικό το νομοσχέδιο.” Η ομιλία μου για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής

  Μάιος 7, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
  Νίκη Κ. Κεραμέως: «Δυσβάσταχτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που ήταν αχρείαστες και μη απαιτητές πριν από 16 μήνες όταν αναλάβατε την εξουσία. Τιμωρητικό, κοινωνικά άδικο, άνισο και αναποτελεσματικό το νομοσχέδιο.»

  Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, στην ομιλία της για το νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέδειξε ότι το εν λόγω νομοθέτημα, παρά τα ευχολόγια της αιτιολογικής έκθεσης, πόρρω απέχει από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και εξυπηρετεί αποκλειστικά μικροπολιτικούς σκοπούς.

  “Δυστυχώς, Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης, καταλήγω στο ότι ο μόνος σκοπός που επιδιώκεται με το παρόν σχέδιο νόμου είναι η παράταση παραμονής σας στην εξουσία, η δυνατότητα να καλύψετε το δημοσιονομικό κενό που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε με την ολιγωρία σας, τη διαχειριστική σας ανεπάρκεια, την έλλειψη στρατηγικής σας, το λάθος μείγμα πολιτικής που εφαρμόσατε. Προσπαθείτε να καλύψετε το δημοσιονομικό αυτό κενό με δυσβάσταχτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για όλους τους πολίτες. Δυσβάσταχτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις ύψους 3,1 δις ευρώ. Επιβαρύνσεις που ήταν αχρείαστες και μη απαιτητές πριν από 16 μήνες όταν αναλάβατε την εξουσία.”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας της, καθώς και το πλήρες κείμενο:

  • Πρώτον, καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου γιατί τιμωρεί την εργασία και οδηγεί σε αφανισμό τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών. Ασφαλιστικές εισφορές, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις μπορούν να ξεπερνούν και το 65% του εισοδήματός τους. Αναπότρεπτα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οδηγεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στην αδήλωτη εργασία και στην ανεργία.
  • Δεύτερον, καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου γιατί είναι κοινωνικά άνισο, γιατί οδηγεί στη ρήξη των γενεών και τελικά βάλλει κατά των νέων συμπολιτών μας. Σε ό,τι αφορά στους νέους επαγγελματίες, με λιγότερα από πέντε έτη επαγγελματικής δραστηριότητας, το παρόν σχέδιο νόμου τους αποθαρρύνει από το ξεκίνημα κιόλας της επαγγελματικής τους ζωής. Έντοκο δάνειο, η υποτιθέμενη έκπτωση για τους νέους επαγγελματίες.
  • Τρίτον, καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου γιατί είναι κοινωνικά άδικο. Ενδεικτικά, δραματική μείωση των αναπηρικών συντάξεων και μείωση των συντάξεων χηρείας κατά 50%.
  • Τέταρτον, καταψηφίζουμε τα βαρύτατα αυτά μέτρα γιατί δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα. Γιατί οι επιβαρύνσεις αυτές είναι τόσο δυσβάσταχτες που οι πολίτες ενδέχεται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις προς αποφυγή των επιβαρύνσεων αυτών, δηλαδή την εισφοροδιαφυγή, τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και τη μεταφορά της επαγγελματικής τους δραστηριότητας εκτός της χώρας.
  • Οι ενεργοί πολίτες δεν προστατεύονται, καθώς θα ασφυκτιούν από τους φόρους και τις εισφορές.
  • Οι ήδη συνταξιούχοι δεν προστατεύονται, καθώς περικόπτεται τμήμα των κύριων συντάξεων και οι επικουρικές τους συντάξεις.
  • Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μένουν ακόμη περισσότερο απροστάτευτοι, καθώς μειώνονται σημαντικά οι μελλοντικές συντάξεις τους.
  • Οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες δεν προστατεύονται. Συντάξεις αναπηρίας και χηρείας μειώνονται δραματικά, ενώ το ΕΚΑΣ καταργείται για 340.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

  Το βίντεο της ομιλίας:

  Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

  Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

  Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου, συζητάμε σήμερα για «την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Και από αυτήν ακριβώς την πρόταση είναι που εκκινούν όλα τα προβλήματα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί στην πραγματικότητα δεν συζητάμε για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, δεν συζητάμε για το πως μπορεί το ασφαλιστικό να γίνει πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Στην πραγματικότητα συζητάμε για το πως θα μπορέσει η Κυβέρνηση να καλύψει δημοσιονομικά ελλείματα μέσω του ασφαλιστικού, για το πως θα εξοικονομήσει δυσθεώρητα ποσά που απαίτησαν για πρώτη φορά οι δανειστές το 2015 από την Κυβέρνηση αυτή. Για το πως λοιπόν θα καλύψει τις τρύπες αυτές στα δημοσιονομικά της χώρας, τρύπες που προέκυψαν, αφενός, από την ολιγωρία της Κυβέρνησης και αφετέρου από το λάθος μείγμα πολιτικής που ακολουθείται εδώ και 15 μήνες από την Κυβέρνηση. Το εγχείρημα λοιπόν είναι θεμελιωδώς προβληματικό εξ’αρχής.

  Κύριες και κύριοι Συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει την παρούσα πρόταση αναμόρφωσης του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης για πολλούς, ομολογουμένως, λόγους, συμπεριλαμβανομένων και των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που ήδη αναφέρθηκαν. Επιτρέψτε μου να εστιάσω σε 4 από τους λόγους για τους οποίους καταψηφίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου.

  Πρώτον, καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου γιατί τιμωρεί την εργασία και γιατί οδηγεί σε αφανισμό τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών. Γιατί οδηγεί τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών σε αφανισμό; Γιατί οι εισφορές που επιβάλλει το νομοσχέδιο, ύψους 38 % επί των αποδοχών, επιπλέον των λοιπών φορών και επιβαρύνσεων, περιορίζουν στο ελάχιστο το καθαρό τους εισόδημα. Και σας το λέει ξεκάθαρα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, σας λέει στη σελίδα 10 της Έκθεσής της ότι οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που υπερβαίνουν το 35% επί του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών  άγει σε υπέρμετρη μείωση του εισοδήματός τους και θίγει το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις θα ξεπερνούν το 65% του εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία. Με τι κίνητρο να δουλέψει κάποιος όταν το κράτος θα του παίρνει το 65% και πλέον όσων κερδίζει; Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης , η ευθύνη σας είναι τεράστια. Οδηγείτε παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στην αδήλωτη εργασία και στην ανεργία.

  Δεύτερον, καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου γιατί είναι κοινωνικά άνισο, γιατί οδηγεί στη ρήξη των γενεών και τελικά βάλλει κατά των νέων συμπολιτών μας. Και εξηγούμαι με ένα παράδειγμα: κάποιος ο οποίος υπέβαλε τα χαρτιά του για σύνταξη την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα λάβει κύρια σύνταξη μειωμένη κατά 30-35% και επικουρική σύνταξη μειωμένη κατά 30-60%, σε σχέση με κάποιον, με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, που υπέβαλε τα χαρτιά του μόλις μία ημέρα νωρίτερα, την 31η Δεκεμβρίου 2015. ΑΛΛΑ και σε ό,τι αφορά στους νέους επαγγελματίες, το παρόν σχέδιο νόμου τους αποθαρρύνει από το ξεκίνημα κιόλας της επαγγελματικής τους ζωής. Γιατί μπορεί στο άρθρο 39 παρ. 1 να προβλέπονται εκπτώσεις στις εισφορές για την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, ΑΛΛΑ στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου αποσαφηνίζεται ότι τα ποσά αυτά θα πρέπει να καταβληθούν εντόκως κατά την έκδοση της σύνταξης ή και νωρίτερα, ανάλογα το φορολογητέο εισόδημα. Έντοκο δάνειο, λοιπόν, η υποτιθέμενη έκπτωση για τους νέους επαγγελματίες.

  Τρίτον, καταψηφίζουμε το Σχέδιο Νόμου γιατί είναι κοινωνικά άδικο. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί σημαία της ρητορικής σας και δήθεν αποκλειστικό σας προνόμιο. Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Θα αναφερθώ σε 2 μόνο άρθρα για να καταδείξω το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας σας:

  • άρθρο 7, δυνάμει του οποίου μειώνονται σημαντικά τα ποσά των αναπηρικών συντάξεων, και
  • άρθρο 12, δυνάμει του οποίου μειώνονται οι συντάξεις χηρείας κατά 50%.

  Όλοι οι παραπάνω λόγοι που σας ανέφερα καταδεικνύουν την βαθιά ιδεολογική μας αντίθεση στα μέτρα που προτείνετε. Ακόμη όμως κι αν δεν είχαμε την ιδεολογική αυτή αντίθεση, υπάρχει και ένας τέταρτος λόγος για τον οποίο καταψηφίζουμε τα βαρύτατα αυτά μέτρα: Γιατί δεν θα αποδώσουν τα προσδοκόμενα. Γιατί οι επιβαρύνσεις αυτές είναι τόσο δυσβάσταχτες και τόσο παράλογες που οι πολίτες ενδέχεται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις προς αποφυγή των επιβαρύνσεων αυτών, δηλαδή την εισφοροδιαφυγή, τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και τη μεταφορά της επαγγελματικής τους δραστηριότητας εκτός της χώρας. Και δυστυχώς οι τάσεις αυτές έχουν ήδη εκδηλωθεί προτού καν ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο: κύματα νέων επαγγελματιών έχουν ήδη ζητήσει μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό. Αυτό λοιπόν κάνει το παρόν νομοσχέδιο: διώχνει και πάλι τους νέους επαγγελματίες μας.

  Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, αναρωτιέμαι πραγματικά ποιους θέλετε να προστατεύσετε με αυτό το νομοθέτημα.

  • Οι ενεργοί πολίτες δεν προστατεύονται, καθώς θα ασφυκτιούν από τους φόρους και τις εισφορές,
  • Οι ήδη συνταξιούχοι δεν προστατεύονται, καθώς περικόπτεται τμήμα των κύριων συντάξεων και οι επικουρικές τους συντάξεις.
  • Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μένουν ακόμη περισσότερο απροστάτευτοι, καθώς μειώνονται σημαντικά οι μελλοντικές συντάξεις τους.
  • Οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες επίσης κάθε άλλο παρά προστατεύονται. Συντάξεις αναπηρίας και χηρείας μειώνονται δραματικά. Ενώ το ΕΚΑΣ καταργείται για 340.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

  Δυστυχώς, Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης, καταλήγω στο ότι ο μόνος σκοπός που επιδιώκεται με το παρόν σχέδιο νόμου είναι η παράταση παραμονής σας στην εξουσία, η δυνατότητα να καλύψετε το δημοσιονομικό κενό που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε με την ολιγωρία σας, τη διαχειριστική σας ανεπάρκεια, την έλλειψη στρατηγικής σας, το λάθος μείγμα πολιτικής που εφαρμόσατε. Προσπαθείτε να καλύψετε το δημοσιονομικό αυτό κενό με δυσβάσταχτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για όλους τους πολίτες. Δυσβάσταχτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις ύψους 3,1 δις ευρώ. Επιβαρύνσεις που ήταν αχρείαστες και μη απαιτητές πριν από 16 μήνες όταν αναλάβατε την εξουσία.

   

  Σας ευχαριστώ

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ