ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ, συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιώργο Ρούστα με τίτλο: «Αριστεία, αξιοκρατία, αξιολόγηση, οι στόχοι μας στην Παιδεία»

  Μάρτιος 21, 2019
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  *Κυρία Κεραμέως ως επικεφαλής του κρίσιμου Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ θα βρίσκεστε σήμερα στη Λάρισα για να παρουσιάσετε τις θέσεις του κόμματός σας για την Παιδεία. Θέλετε να μας δώσετε μια πρόγευση των όσων θα παρουσιάσετε σήμερα;

  Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία αφορά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και προτάσσει το τρίπτυχο αριστεία – αξιοκρατία – αξιολόγηση, με στόχο την πρόσβαση όλων σε ποιοτική εκπαίδευση και την παροχή ίσων ευκαιριών, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Εκκινεί από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, που είναι η ηλικία 0-6, χρόνια ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη μετέπειτα εξέλιξη και μαθησιακή επίδοση του μαθητή. Ως προς την Πρωτοβάθμια/Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίνουμε μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες και απελευθερώνουμε τους εκπαιδευτικούς από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου: με έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ομαδική δουλειά) και ψηφιακών δεξιοτήτων (χρήση υπολογιστών, ψηφιακή επικοινωνία, ασφαλής χρήση διαδικτύου), με νέες, δημιουργικές και διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας και νέες εκπαιδευτικές θεματικές. Αλλάζει ριζικά η Επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, την οικονομική μεγέθυνση, την αύξηση της παραγωγικότητας. Όσον αφορά την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στόχος της πρότασής μας είναι να δημιουργήσουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Για να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο.

  *Στις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αντιδρούν οι μαθητές, οι οποίοι τονίζουν ότι το σχέδιο του υπουργείου και του κ. Γαβρόγλου κάνει το Λύκειο «ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό». Στη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη, εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν διορθώσεις;

  Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε για τη Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκάλεσε «πολύ κακό για το τίποτα». Ύστερα από σχεδόν 2 χρόνια αντικρουόμενων εξαγγελιών από τον Υπουργό και στελέχη της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, λίγο πριν την εκπνοή της σχολικής χρονιάς, ένα ακόμη σχέδιο είδε το φως της δημοσιότητας. Τόση αναμονή για ένα σχέδιο παρωχημένο, με φανερή την ιδεοληπτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, γεμάτο προβληματικά ή ασαφή σημεία. Δεν προκαλεί, επομένως, έκπληξη το γεγονός ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή της. Αν το Υπουργείο το καταθέσει στη Βουλή ως έχει, καθώς ριζικές τροποποιήσεις δεν αναμένουμε, η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί απέναντι, καταψηφίζοντάς το.

  *Ποια τα σημεία του σχεδίου Γαβρόγλου με τα οποία συμφωνείτε και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές;

  Διαφωνούμε συνολικά με το σχέδιο, με την προχειρότητά του, με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας που το διαπνέει, με τον πειραματισμό στην παιδεία δίχως τέλος που συντελείται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και διαφαίνεται σε όλες του τις εκφάνσεις. Ενδεικτικά σημεία διαφωνίας μας είναι τα εξής:

  Πρώτον, ο διαχωρισμός σε σχολές ελεύθερης πρόσβασης και σε σχολές “κατόπιν εξετάσεων”, οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που ρίχνονται στον Καιάδα της πλήρους απαξίωσης.

  Δεύτερον, το νέο σύστημα θα οδηγεί σε απολυτήρια πολλών ταχυτήτων, καθώς, χωρίς τράπεζα θεμάτων, στην οποία ιδεοληπτικά αντιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν διασφαλίζεται η ομοιογένεια και ο κοινός βαθμός δυσκολίας των θεμάτων από περιοχή σε περιοχή.

  Τρίτον, προτείνεται ένα σύστημα που δεν εξασφαλίζει καμία αναβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου, παρά τους δύο Εθνικούς Διαλόγους που πραγματοποιήθηκαν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, αφού η Α’ και η Β’ Λυκείου θα εξακολουθήσουν να είναι προθάλαμοι για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

  Τέταρτον, τα κλασικά γράμματα βάλλονται εκ νέου, αυτή τη φορά με την κατάργηση της Λατινικής Γλώσσας και Γραμματείας από τα υποχρεωτικά υπό εξέταση μαθήματα. Ενώ διεθνώς η παρουσία της κλασικής παιδείας στα προγράμματα σπουδών αναβαθμίζεται, εμείς πάλι καινοτομούμε καταργώντας την.

  Συνολικά, το (δήθεν) νέο σχέδιο δεν έχει καμία προωθητική πνοή και δεν επιφέρει τις μείζονες τομές που χρειάζεται σήμερα η εκπαίδευση στη χώρα μας.

  * Εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μέχρι πότε κάθε κυβέρνηση ή υπουργός θα αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα;

  Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει ότι, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν θα προβεί σε καμία αλλαγή του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα πρώτα τρία χρόνια, αναγνωρίζοντας ότι κάθε αλλαγή πρέπει να υλοποιείται προσεκτικά και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, δεδομένου μάλιστα ότι η παραμικρή αλλαγή επηρεάζει χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα. Η Κυβέρνηση ανεύθυνα εδώ και χρόνια αναστατώνει την εκπαιδευτική κοινότητα με αντικρουόμενες εξαγγελίες σχετικά με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι παλινωδίες αυτές δεν μπορούν να συνεχιστούν.

  * Ποιος ο εκλογικός στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές;

  Αν δεν έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές ως τις 26 Μαΐου, οι Ευρωεκλογές, εκτός από διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων μας στην Ευρωβουλή, αναδεικνύονται και σε δημοψήφισμα με επιπλέον βαρύτητα. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, εκτός προφανώς της εκλογικής νίκης και της άνετης επικράτησης που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επιτύχει, είναι να αναδειχθεί ο χαρακτήρας εθνικών εκλογών που αποκτούν οι Ευρωεκλογές, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι η πρώτη φορά που δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τη βούλησή τους στην κάλπη. Θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών της, που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να της στείλουν ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας των καταστροφικών πολιτικών της, του λαϊκισμού και του διχασμού, που έχει εδραιώσει στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θα δοθεί στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να επιλέξουν την εναλλακτική της Νέας Δημοκρατίας, που πρεσβεύει  την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, την ισότητα των ευκαιριών, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους.

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ