“Εμμέσως και εκ του πονηρού θα επιβαρύνετε τον καταναλωτή, τη στιγμή που διατυμπανίζετε το κοινωνικό σας πρόσωπο” – ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ

    August 4, 2016
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Νίκη Κ. Κεραμέως: «Εμμέσως και εκ του πονηρού θα επιβαρύνετε τον καταναλωτή, τη στιγμή που διατυμπανίζετε το κοινωνικό σας πρόσωπο. Δεν πρόκειται για αριστερή ευαισθησία, αλλά για αριστερή διγλωσσία.»

    Η Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, στην ομιλία της ως Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, στη συζήτηση για τις επενδύσεις με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, στην Ολομέλεια της Βουλής, στηλίτευσε τη συστηματική υποτίμηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τον απροκάλυπτο εμπαιγμό του θεσμικού ρόλου των βουλευτών, αλλά και το υποκριτικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως αυτά που ρυθμίζουν την αγορά της ενέργειας.

    ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ:

    ▪ Πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και ένας βουλευτής που να έχει διαβάσει το νομοθέτημα στο σύνολό του;

    ▪ Πώς θα πείσετε την ελληνική Βουλή, και κατ’ επέκταση την ελληνική κοινωνία, ότι η σπουδή αυτή που επιδεικνύετε στο παρά ένα της λήξης των εργασιών της Βουλής δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες ή ακόμη και φωτογραφικού τύπου διατάξεις; Και αναφέρομαι στο σημείο αυτό ως παράδειγμα, στο άρθρο 39 παράγραφος 3 του παρόντος.

    ▪ Και περνώ στην ουσία του νομοθετήματος, το οποίο επί της αρχής στηρίζουμε, αλλά στεκόμαστε σε συγκεκριμένες διατάξεις που εγείρουν προβληματισμό.

    ▪ Με το άρθρο 24 εισάγονται ρυθμίσεις για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Και ο προβληματισμός μας έγκειται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει η Κυβέρνηση να ρυθμίσει το έλλειμμα αυτό.

    ▪ Η Κυβέρνηση επιλέγει να επιβάλει ειδικό τέλος στους προμηθευτές.

    ▪ Ποιοι είναι όμως οι προμηθευτές που θα επιβαρυνθούν με το ειδικό αυτό τέλος; Κατά 90% η ΔΕΗ καθότι ο βασικός προμηθευτής είναι η κρατική ΔΕΗ.

    ▪ Μπορεί η πολύπαθη ΔΕΗ να «σηκώσει» τέτοιο βάρος, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται;

    ▪ Και επειδή η ΔΕΗ είναι ήδη καταχρεωμένη, και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το κόστος αυτό, δεν θα μένει άλλη λύση από το να μετακυληθεί το κόστος αυτό εν τέλει στους καταναλωτές.

    ▪ Άρα εμμέσως και, επιτρέψτε μου, εκ του πονηρού θα επιβαρύνετε τον καταναλωτή, τη στιγμή που διατυμπανίζετε το κοινωνικό σας πρόσωπο. Δεν πρόκειται για αριστερή ευαισθησία, κύριοι συνάδελφοι, αλλά για αριστερή διγλωσσία.

    ▪ Με το άρθρο 38 συστήνονται στη Γραμματεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) επιπλέον 27 θέσεις προσωπικού, για την ενίσχυση της λειτουργικής της ανεξαρτησίας.

    ▪ Δεν θα εξέφραζα ποτέ αντίλογο στην ενίσχυση μιας ανεξάρτητης αρχής.

    ▪ Η διαφύλαξη της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των αρχών αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία «κόκκινη γραμμή», για να δανειστώ έκφραση της δικής σας ρητορικής.

    ▪ Στηρίζουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές, παρόλο που εσείς, ανοιχτά και συστηματικά, τις αντιμάχεστε. Παρόλο που εσείς συστηματικά τις υποβαθμίζετε, για λόγους ιδεοληπτικούς, άκρατου λαϊκισμού ή μικροπολιτικής.

    Πρώτον, γιατί οι προβλεπόμενες προσλήψεις δεν διενεργούνται με τις γενικές διατάξεις του νόμου 2190/1994 του ΑΣΕΠ, διατάξεις που παρέχουν αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας;

    Δεύτερον, δεδομένου ότι προτείνετε οι προσλήψεις αυτές να γίνουν κατά παρέκκλιση γενικών ή ειδικών διατάξεων νόμου που αφορούν στους περιορισμούς, στην αναστολή και στην έγκριση προσλήψεων και διορισμών στο δημόσιο τομέα, εντάσσονται στον προγραμματισμό των προσλήψεων του δημοσίου για το έτος 2016;

    ▪ Τα άρθρα 50 έως 60 αφορούν στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο των Βαλκανίων.

    ▪ Πρόκειται για έναν πνεύμονα στην καρδιά της Αθήνας, ο οποίος βυθίζεται καθημερινά στην εγκατάλειψη, με την Κυβέρνηση να επιδεικνύει αδιαφορία για τις ελλείψεις, τις φθορές, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει για τους επισκέπτες.

    ▪ Η Κυβέρνηση με το παρόν νομοθέτημα προβαίνει στη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης του Πάρκου- και δεν είναι αυτό που μας προβληματίζει.

    ▪ Μας προβληματίζει ότι δεν προβλέπεται πώς θα εξασφαλισθεί σταθερή χρηματοδότηση για τη χρηστή διαχείριση του πάρκου, πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, μας προβληματίζει ότι απουσιάζει το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης και λειτουργίας του πάρκου και μας προβληματίζει ότι αποκλείεται η διαχείριση από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τους Δήμους, στους οποίους ακουμπάει το πάρκο και οι οποίοι έχουν τόσο την υλικοτεχνική δυνατότητα, όσο και πρωτίστως το κίνητρο για να αποκατασταθεί το πάρκο.

    ▪ Φοβούμαστε, λοιπόν, ότι νομοθετείτε άλλο ένα κενό γράμμα, κατά την προσφιλή σας βεβαίως πρακτική.

    ▪ Θα ήθελα να κλείσω με το άρθρο 35 και την ανέγερση του τεμένους στην Αθήνα. Πέραν της συμμόρφωσης με συνταγματικές επιταγές, αλλά και με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ευελπιστούμε ότι, με την οριστική διευθέτηση του θέματος, θα αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των 120 και πλέον άτυπων χώρων λατρείας που λειτουργούν σήμερα στην Αττική, σε υπόγεια πολυκατοικιών, σε γκαράζ και αποθήκες.

    ▪ 120 παράνομοι χώροι λατρείας που λειτουργούν εν τοις πράγμασι, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας και χωρίς σεβασμό στο δικαίωμα στη θρησκευτική πίστη.

    ▪ Είναι, πιστεύω, ευνόητο ότι οι χώροι λατρείας δεν πρέπει να λειτουργούν εν κρυπτώ.

    ▪ Ευνόητο στους περισσότερους βουλευτές εδώ μέσα, αλλά όχι ευνόητο στον κυβερνητικό σας εταίρο, τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν ψηφίζουν τη διάταξη του τεμένους. Για άλλη μία φορά η κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία ναρκοβατεί.

    ▪ Τα δικαιώματα των πολιτών δεν προστατεύονται μόνο με φανφάρες, διακηρύξεις και ευχολόγια, αλλά με την καθημερινή τήρηση των κανόνων δικαίου, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

    ▪ Η ασυδοσία και η συστηματική ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές διακινδυνεύει ευθέως τα δικαιώματα και την ελευθερία των συμπολιτών μας.

    ▪ Τα πρόσφατα γεγονότα της κατάληψης του χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των ανυπολόγιστων ζημιών που προκλήθηκαν από τους καταληψίες, η έφοδος αντι-εξουσιαστών στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης εν ώρα λειτουργίας, αλλά και οι χθεσινοί βανδαλισμοί εκκλησιών, δημιουργούν αμφιβολίες για το αν η σημερινή Κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

    ▪ Πολύ περισσότερο, όταν με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη επιδεικνύουν, αν μη τι άλλο, ανοχή σε τέτοιου είδους καταστάσεις βίας και ασυδοσίας.

    ▪ Σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να υφίσταται συνέπειες και δεν μπορεί η ατιμωρησία να εμπεδώνεται ακόμα και μέσω του κυβερνητικού λόγου. Είναι θέμα κράτους δικαίου.

    ▪ Μας είπε ο κ. Φίλης ότι δεν έφερε η Κυβέρνηση τη διάταξη για το τέμενος πιο νωρίς γιατί εκκρεμούσε μία απόφαση του ΣτΕ και ότι έπρεπε πρώτα το ΣτΕ να αποφανθεί επί της νομιμότητας του τεμένους και μετά η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση.

    ▪ Αναρωτιέμαι, γιατί δεν ισχύει το ίδιο για τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών;

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ