«Επίκαιρη ερώτηση για την έξαρση των φαινομένων βίας και ανομίας στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα»

  Δεκέμβριος 15, 2017
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την έξαρση των φαινομένων βίας και ανομίας στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα.

  Για το θέμα, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό βίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου αντιεξουσιαστές εισέβαλαν με λοστούς και προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και, σύμφωνα με μαρτυρίες, επιτέθηκαν εναντίον φοιτητών, καταθέτουμε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ανεξέλεγκτη κατάσταση ανομίας στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας. Σημειώνεται δε ότι για το ίδιο μείζον θέμα έχουμε καταθέσει ερώτηση από τις 16 Οκτωβρίου, η οποία δεν έχει απαντηθεί.

  Με το νόμο 4485/2017, η Κυβέρνηση επανέφερε μια άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέμβαση των δημόσιων δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση πλήθους παραβατικών συμπεριφορών, παρά μόνο μετά από σύγκληση και απόφαση του πολυμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου.

  Από την πρώτη στιγμή, διαμηνύσαμε σε όλους τους τόνους ότι η εν λόγω ρύθμιση θα εντείνει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα Ιδρύματα της χώρας, καθώς δεν είναι δυνατό για κάθε έκνομη πράξη που λαμβάνει χώρα εντός των Ιδρυμάτων να μην μπορούν αμέσως να κληθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά να πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να συνεδριάσει το πολυμελές Πρυτανικό Συμβούλιο, διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ενώ οι αξιόποινες πράξεις συμβαίνουν συνήθως εντός λίγων λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων.

  Δυστυχώς, έκτοτε ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά βίας, αλλά και οι εν γένει έκνομες πράξεις στους χώρους εντός των Ιδρυμάτων. Η έννοια του ασύλου αποσκοπεί στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, στην προστασία της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και όχι στη μετατροπή των Ιδρυμάτων σε άβατα ανομίας και ορμητήρια πάσης φύσεως εγκληματιών.

  Ελπίζουμε κάποια στιγμή η Κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και να αντιδράσει. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και αυτήν επιδιώκει: αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις που τελούνται στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.»

  Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

  Επίκαιρη Ερώτηση
  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου 
  Θέμα: «Ανεξέλεγκτη η βία και η ανομία στα τριτοβάθμια Ιδρύματα»

  Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2017

  Κύριε Υπουργέ,

  Με τον νόμο 4485/2017, επαναφέρατε μια άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέμβαση των δημόσιων δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση πλήθους παραβατικών συμπεριφορών, παρά μόνο μετά από σύγκληση και απόφαση του πολυμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου. Από την πρώτη στιγμή, διαμηνύσαμε σε όλους τους τόνους ότι η εν λόγω ρύθμιση θα εντείνει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα Ιδρύματα, καθώς δεν είναι δυνατό για κάθε έκνομη πράξη που λαμβάνει χώρα εντός των Ιδρυμάτων να μην μπορούν αμέσως να κληθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά να πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να συνεδριάσει το πολυμελές Πρυτανικό Συμβούλιο, διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ενώ οι αξιόποινες πράξεις συμβαίνουν συνήθως εντός λίγων λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων.

  Δυστυχώς, ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά βίας, αλλά και οι εν γένει έκνομες πράξεις στους χώρους εντός των Ιδρυμάτων, μετά την ψήφιση του ανωτέρω νόμου. Οι προπηλακισμοί εναντίον της Πρυτάνεως και των Προέδρων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, οι προπηλακισμοί Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου εν ώρα διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και η διαπόμπευσή του με αφίσες στους τοίχους Ιδρυμάτων της χώρας, η βίαιη επίθεση εναντίον φοιτητή ΑΜΕΑ εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και η εισβολή αντιεξουσιαστών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι ενδεικτικά μόνο περιστατικά, αποκαλυπτικά μιας γενικευμένης παθογένειας που ενδημεί στο ελληνικό Πανεπιστήμιο.

  Η έννοια του ασύλου αποσκοπεί στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, στην προστασία της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και όχι στη μετατροπή των Ιδρυμάτων σε άβατα ανομίας και ορμητήρια πάσης φύσεως εγκληματιών.

  Ως εκ τούτου, ερωτάσθε:
  1. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα, το οποίο ευτελίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και πλήττει βάναυσα την ποιότητα της παρεχόμενης ανώτατης εκπαίδευσης;
  2. Προτίθεστε να καταργήσετε την ανωτέρω ρύθμιση για το άσυλο, μετά την ψήφιση της οποίας έχουν ενταθεί τα περιστατικά βίας και ανομίας στους χώρους των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων;

  Η ερωτώσα Βουλευτής
  Νίκη Κ. Κεραμέως

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ