Ερώτηση 24 Βουλευτών της ΝΔ προς τον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα την επιτάχυνση της νέας διαδικασίας θεώρησης Visa Schengen

  Νοέμβριος 3, 2015
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
  Στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής του νέου πληροφοριακού συστήματος θεωρήσεων Σένγκεν, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει η εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων θεωρήσεων (VIS) σε αιτούντες Visa Schengen από χώρες ιδιαίτερης σημασίας για τον Ελληνικό Τουρισμό όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ουκρανία. Η διαδικασία απαιτεί κατά κανόνα τη φυσική παρουσία του αιτούντος στο κέντρο θεώρησης προκειμένου να ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία ειδικών προδιαγραφών.

  Σύμφωνα με στελέχη και φορείς της τουριστικής αγοράς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ήδη από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του νέου συστήματος παρατηρείται μεγάλη μείωση των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων, τάση η οποία εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα παγιωθεί. Ως αιτία του μειωμένου ενδιαφέροντος αναφέρεται η απροθυμία πολλών πολιτών τρίτων χωρών να υποβληθούν σε μια διαδικασία που συχνά συνεπάγεται τη μετακίνηση και τη διαμονή τους στους κατά τόπους υποδοχείς βιομετρικών στοιχείων αλλά και οι καθυστερήσεις στη χορήγηση της θεώρησης. Καθώς η καταχώρηση των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS γίνεται μόνο στα Προξενεία από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις παραπάνω χώρες-τουριστικές αγορές, σε αυτό το πρώτο στάδιο υποβολής των βιομετρικών στοιχείων.

  Η αδυναμία έγκαιρης ανταπόκρισης των κατά τόπους Προξενικών Αρχών στα αιτήματα χορήγησης θεώρησης έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες τρίτων χωρών σε προορισμούς εκτός Συνθήκης Schengen και κατά συνέπεια σε σημαντικές απώλειες τουριστικών αφίξεων για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς. Η δε ραγδαία αύξηση των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων από τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους αναμένεται να πολλαπλασιάσει τον φόρτο εργασίας στα Προξενεία της χώρας, εγκυμονώντας τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερων απωλειών σε έσοδα και αφίξεις για τον Ελληνικό Τουρισμό.

  Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια αναγκαία μέτρα προτίθεται να αναλάβει για την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης θεωρήσεων από τις Προξενικές Αρχές, κατά προτεραιότητα δε στις χώρες εκείνες που αποτελούν σημαντικές αγορές για τον Ελληνικό Τουρισμό.

  Οι Ερωτώντες Βουλευτές

  Βασίλειος Γιόγιακας Βουλευτής Θεσπρωτίας

  Γεώργιος Κουμουτσάκος Βουλευτής Β’ Αθήνας

  Χρήστος Μπουκώρος Βουλευτής Μαγνησίας

  Κωνσταντίνος Σκρέκας Βουλευτής Τρικάλων

  Κωνσταντίνος Βλάσης Βουλευτής Αρκαδίας

  Αθανάσιος Δαβάκης Βουλευτής Λακωνίας

  Σοφία Βούλτεψη Βουλευτής Β’ Αθήνας

  Γεώργιος Γεωργαντάς Βουλευτής Κιλκίς

  Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλευτής Λάρισας

  Γεώργιος Βαγιωνάς Βουλευτής Χαλκιδικής

  Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης Βουλευτής Χίου

  Ιωάννης Κεφαλογιάννης Βουλευτής Ρεθύμνου

  Ευάγγελος Μπασιάκος Βουλευτής Βοιωτίας

  Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

  Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου Βουλευτής Β’ Αθήνας

  Γεράσιμος Γιακουμάτος Βουλευτής Β’ Αθήνας

  Νίκη Κεραμέως Βουλευτής Επικρατείας

  Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Βουλευτής Καβάλας

  Αθανάσιος Μπούρας Βουλευτής Αττικής

  Βασίλειος Οικονόμου Βουλευτής Επικρατείας

  Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου Βουλευτής Β’ Αθήνας

  Κωνσταντίνος Κουκοδήμος Βουλευτής Πιερίας

  Χαράλαμπος Αθανασίου Βουλευτής Λέσβου

  Μαρία Αντωνίου Βουλευτής Καστοριάς

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ