Ερώτηση 37 βουλευτών της ΝΔ, με πρωτοβουλία Απ. Βεσυρόπουλου, για την παροχή κινήτρων προς διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος

  Ιανουάριος 18, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
  ΕΡΩΤΗΣΗ

   

  Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

  Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη

   

  ΘΕΜΑ: «Ζητήματα και προτάσεις για την χρήση πλαστικού χρήματος και την αύξηση των δημοσίων εσόδων με παράλληλη μείωση της φοροδιαφυγής».

   

  Κύριοι Υπουργοί

  Η διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος είναι βέβαιο, ότι συμβάλλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  Μετά τα capital controls, έχει καταγραφεί αύξηση του αριθμού των συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, χωρίς όμως να έχουμε φτάσει, ως Χώρα, στο αντίστοιχο επίπεδο άλλων χωρών.

  Η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρώπη, σε σχέση με τις συναλλαγές που πραγματοποιεί ένας κάτοχος πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, με 7 συναλλαγές σε ετήσια βάση, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 76 συναλλαγές σε ετήσια βάση.

  Η Πορτογαλία, που αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα με τη Χώρα μας, κατάφερε μέσα από μια ολοκληρωμένη πολιτική κινήτρων για την χρήση πλαστικού χρήματος, να εκτοξεύσει τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με αυτό, έχοντας πετύχει σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων και περιορισμό της φοροδιαφυγής (116 συναλλαγές το χρόνο πραγματοποιεί κάθε πολίτης της Πορτογαλίας).

  Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα το ζήτημα της επέκτασης των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, αλλά και με πλήρη άγνοια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις. Υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου, την οποία επεξεργάζονταν κάποιοι στο κυβερνητικό επιτελείο, δεν μπορεί να υπάρξει. Απαιτούνται κίνητρα και για τις δύο πλευρές των συναλλασσόμενων, κάτι που ο ερωτών, ως επικεφαλής του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή.

  Κανείς επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις και τα οποία λειτουργούν ως αντικίνητρα στην εγκατάσταση συσκευών POS για συναλλαγές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με το γεγονός, ότι αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται στον «Τειρεσία», λόγω οφειλών προς τις τράπεζες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εγκαταστήσουν συσκευές POS και να συνεργάζονται με το τραπεζικό σύστημα σε αυτό το πεδίο συναλλαγών.

  Κάποιες άλλες επίσης επιχειρήσεις αποφεύγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, λόγω των οφειλών τους προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, φοβούμενοι τις κατασχέσεις αυτών των χρημάτων από τις τράπεζες.

  Σημαντικό ζήτημα που αποθαρρύνει τη χρήση πλαστικού χρήματος είναι και οι υψηλές χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για την μείωση των προμηθειών στις διατραπεζικές συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι προμήθειες αυτές φτάνουν έως και το 3% των διατραπεζικών συναλλαγών.

  Είναι ξεκάθαρο, ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλει να διαμορφώσει ένα θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που θα παρέχει αμοιβαία κίνητρα στους συναλλασσόμενους  για την χρήση πλαστικού χρήματος , θα διευκολύνει τις συναλλαγές και θα υπερβαίνει τα σημερινά εμπόδια που λειτουργούν ανασχετικά, ως προς το συγκεκριμένο στόχο.

  Κατόπιν των ανωτέρω

  Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1.Με ποιο τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να συνδέσει το αφορολόγητο με την χρήση πλαστικού χρήματος; Ποια είδη αγορών και συναλλαγών των πολιτών θα περιλαμβάνονται σε αυτό, σε ποιο ύψος και σε ποιο ποσοστό;

  Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και περιλαμβάνουν ακόμα και επιστροφή χρημάτων για συναλλαγές που έγιναν με πλαστικό χρήμα μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ και με εισοδηματικά κριτήρια;

  2.Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για την υιοθέτηση ηλεκτρονικών συναλλαγών;

  3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Οικονομίας, σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος για την προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή οδηγία για την μείωση των προμηθειών στις διατραπεζικές συναλλαγές από το 3% που μπορεί να φτάσει σήμερα σε ποσοστό 0,5%, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και να μην υπάρχουν υπέρογκες χρεώσεις για πολίτες και επιχειρήσεις;

  4. Τι θα γίνει με όσους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή είναι στον «Τειρεσία» και αποφεύγουν ή δεν μπορούν να εγκαταστήσουν συσκευές για διατραπεζικές συναλλαγές; Προτίθεται το Υπουργείο να θεσμοθετήσει το ακατάσχετο του συγκεκριμένου λογαριασμού στον οποίο θα γίνονται οι διατραπεζικές συναλλαγές με παράλληλη όμως υποχρέωση επιχειρηματιών και επιχείρησης να καταβάλλουν μέσα από αυτό το λογαριασμό τις υποχρεώσεις τους σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, πληρωμές προμηθευτών, μισθοδοσίας, λογαριασμούς ΔΕΚΟ;

  Ουσιαστικά δηλαδή θα πρόκειται για έναν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό, που θα είναι μεν ακατάσχετος, αλλά μέσα από αυτόν θα πραγματοποιούνται όλες οι διατραπεζικές συναλλαγές εσόδων, εξόδων και δαπανών, διασφαλίζοντας τα δημόσια έσοδα και την εξάλειψη της φοροδιαφυγής.

  5. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει την υποχρέωση όλων των φορέων του δημοσίου να δέχονται ηλεκτρονικά παράβολα;

  6. Υπάρχει σχεδιασμός στο Υπουργείο Οικονομικών, για την επέκταση των ψηφιακών πληρωμών στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα; Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δανία, το ⅓ των πολιτών πραγματοποιεί ψηφιακές συναλλαγές, ακόμα και με εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.

  7. Προτίθενται τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας να εξετάσουν τη δυνατότητα δωρεάν παροχής των συσκευών POS σε εμπόρους και επιχειρηματίες, με πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, κάτι που θα αποτελέσει και ένα επιπλέον κίνητρο για την εγκατάστασή τους;

   

  Οι Ερωτώντες Βουλευτές

  Απόστολος Βεσυρόπουλος – Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

  Εμμανουήλ Κόνσολας – Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

  Ιωάννης Αντωνιάδης – Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ

  Βασίλειος Γιόγιακας – Βουλευτής Θεσπρωτίας ΝΔ

  Σάββας Αναστασιάδης – Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

  Στέργιος Γιαννάκης – Βουλευτής Πρεβέζης ΝΔ

  Χρήστος Κέλλας – Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

  Θεόδωρος Καράογλου – Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

  Βασίλης Οικονόμου – Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

  Αναστάσιος Δημοσχάκης – Βουλευτής Έβρου ΝΔ

  Γεώργιος Βαγιωνάς – Βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ

  Αθανάσιος Μπούρας – Βουλευτής Αττικής ΝΔ

  Κωνσταντίνος Βλάσης – Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ

  Μάξιμος Χαρακόπουλος – Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

  Δημήτριος Κυριαζίδης – Βουλευτής Δράμας ΝΔ

  Ευάγγελος Μπασιάκος – Βουλευτής Βοιωτίας ΝΔ

  Κώστας Κουκοδήμος – Βουλευτής Πιερίας ΝΔ

  Όλγα Κεφαλογιάννη – Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ

  Νίκη Κεραμέως – Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

  Γεώργιος Γεωργαντάς – Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ

  Χρίστος Δήμας – Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ

  Γιάννης Κεφαλογιάννης – Βουλευτής Ρεθύμνης ΝΔ

  Χρήστος Μπουκώρος – Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ

  Νίκος Παναγιωτόπουλος – Βουλευτής Καβάλας ΝΔ

  Έλενα Ράπτη – Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

  Αθανάσιος Δαβάκης – Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ

  Σοφίας Βούλτεψη – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

  Άννα Καραμανλή – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

  Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

  Νικήτας Κακλαμάνης – Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ

  Χαράλαμπος Αθανασίου – Βουλευτής Λέσβου ΝΔ

  Γεώργιος Στύλιος – Βουλευτής  Άρτης ΝΔ

  Ιωάννης Ανδριανός – Βουλευτής Αργολίδος ΝΔ

  Κωνσταντίνος Καραμανλής – Βουλευτής Σερρών ΝΔ

  Κωνσταντίνος Σκρέκας – Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ

  Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου – Βουλευτής  Β’ Αθηνών ΝΔ

  Φωτεινή Αραμπατζή – Βουλευτής Σερρών ΝΔ

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ