Προς: Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
κ. Δ. Παπαδημητρίου
Θέμα: Λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την άρση της «ομηρίας» των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο
Κατά τα έτη 2005-2008 δεκάδες χιλιάδες πολίτες έλαβαν δανειοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες σε ελβετικό φράγκο, λόγω του χαμηλού επιτοκίου και της δελεαστικής σχέσης ισοτιμίας με το Ευρώ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η ισοτιμία Ευρώ-Ελβετικού φράγκου ήταν το 2008 περίπου 1 προς 1,6, ενώ το επιτόκιο libor της περιόδου αυτής κυμαίνονταν στο 2% – 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% – 5%, γεγονός που οδήγησε τις τράπεζες να προωθούν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, χωρίς όμως να ενημερώνουν για τους πιθανούς συναλλαγματικούς κινδύνους.
Στις αρχές Ιανουαρίου 2015, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να απελευθερώσει την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος από το όριο του 1,20 ευρώ που ήταν κλειδωμένη. Η εξέλιξη αυτή επιδείνωσε δραματικά την θέση των δανειοληπτών, καθώς αύξησε το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, ακόμη και αν εξακολουθούσαν να πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους. Αυτό γιατί η ανατίμηση του φράγκου, τους υποχρεώνει ουσιαστικά ακόμα και σήμερα να καταβάλλουν αυξημένη δόση για την αποπληρωμή του δανείου τους σε σχέση με αυτή που πλήρωναν στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περίπου 70.000 νοικοκυριά έλαβαν την περίοδο 2005-2008 συνολικά δάνεια ύψους 7 δις ευρώ, τα οποία σήμερα -μετά την αλλαγή της ισοτιμίας- αποτιμώνται ως συνολικής αξίας περίπου 9 δις ευρώ.
Προκειμένου να υπάρξει επίλυση του ζητήματος και για την άρση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά, οι πολίτες έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και έχουν ληφθεί αρκετές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες και προβλέπουν τη ρύθμιση των δανείων τους σε μηνιαίες δόσεις στις οποίες οι ίδιοι μπορούν να ανταποκριθούν.
Στις πιο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις με αριθμό 457/2017 Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, 791/2017 του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά και 48/2018 Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τις δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (την πλέον πρόσφατη από 20/9/2017 απόφαση του ΔΕΕ επί της υποθέσεως C-186/16, ανοιχθείσας ενώπιον του ΔΕΕ έπειτα από προδικαστικό ερώτημα του Εφετείου της Ρουμανίας και την από 30-4-2014 απόφαση στην υπόθεση C-26/13 ανοιχθείσας ενώπιον του ΔΕΕ έπειτα από προδικαστικό ερώτημα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ουγγαρίας) δικαιώνονται, τελεσίδικα, δανειολήπτες και υποχρεώνεται η τράπεζα από την οποία είχαν λάβει συγκεκριμένα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, να δεχτεί την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων με την ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων τους. Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για την αποπληρωμή των δανείων με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων.
Υπογραμμίζεται ότι προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί για τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ενώ ο κ. Σταθάκης, ως Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για την επίλυση του ζητήματος. Μάλιστα, απαντώντας στην ερώτηση με αρ. Πρωτ. 5918/6-6-2016 του κ. Ν. Κακλαμάνη με το έγγραφο με αρ. Πρωτ. 68180/28-6-2016 είχε τονίσει ότι «το ζήτημα της διαχείρισης των δανείων σε ελβετικό φράγκο είναι σύνθετο και για αυτό πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις ανάμεσα στο συναρμόδια υπουργεία και τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρεθεί λύση».
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένων των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων εφετείων της χώρας που δικαιώνουν τους δανειολήπτες στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Οι συνυπογράφοντες βουλευτές,
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: