Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Στον αέρα το χειμερινό εξάμηνο του ΤΕΙ Αθήνας»

  Νοέμβριος 21, 2017
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απηύθυνε ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τον ορατό πλέον κίνδυνο απώλειας εξαμηνιαίων μαθημάτων για τους φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας, εξ αιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην πρόσληψη έκτακτων συνεργατών.

  Για το θέμα αυτό, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Στην κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας και του Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη έκτακτων συνεργατών, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία του ΤΕΙ Αθήνας και συνολική αναστάτωση στη λειτουργία του.

  Επισημαίνεται από τους εκπαιδευτικούς ο ορατός πλέον κίνδυνος απώλειας εξαμηνιαίων μαθημάτων για τους φοιτητές, καθώς σήμερα έχουν παρέλθει σχεδόν επτά από τις δεκατέσσερις εβδομάδες του εξαμήνου και ακόμη η διδασκαλία μεγάλου μέρους μαθημάτων δεν έχει ξεκινήσει.

  Καλούμε τον Υπουργό να μας ενημερώσει για την πρόθεση του Υπουργείου να καλύψει τις ανάγκες του ΤΕΙ Αθήνας σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και για τον τρόπο και το χρόνο τυχόν αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας, προκειμένου να μη χαθούν μαθήματα από το ακαδημαϊκό εξάμηνο».

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

  Θέμα: «Στον αέρα το χειμερινό εξάμηνο του ΤΕΙ Αθήνας»

  Στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας και του Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου, διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην  πρόσληψη των έκτακτων συνεργατών, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία του ΤΕΙ Αθήνας και συνολική αναστάτωση στη λειτουργία του.

  Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση που ακολούθησε την εν λόγω Συνεδρίαση, αναφέρεται ότι η Διοίκηση του Ιδρύματος είχε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να εγκριθούν 100 θέσεις εκτάκτων, χρηματοδοτούμενες από τα αποθεματικά του Ιδρύματος, και 150 χρηματοδοτούμενες από τον τακτικό προϋπολογισμό, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 100 και 3 θέσεις αντίστοιχα.

  Ως εκ τούτου, επισημάνθηκε ο ορατός πλέον κίνδυνος απώλειας εξαμηνιαίων μαθημάτων για τους φοιτητές. Σήμερα έχει ήδη χαθεί το μισό εξάμηνο. Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, που ελήφθη στην υπ’ αρ. 02/13-09-2017 συνεδρίασή της, η έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 ορίστηκε για τις 9 Οκτωβρίου 2017 και η λήξη για τις 26 Ιανουαρίου 2018. Έχουν, δηλαδή, παρέλθει σχεδόν επτά από τις δεκατέσσερις εβδομάδες του εξαμήνου και ακόμη η διδασκαλία μεγάλου μέρους μαθημάτων δεν έχει ξεκινήσει.

  Εν τω μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και εκ νέου συνεδριάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων για επανεκτίμηση της κατάστασης, με κίνδυνο περαιτέρω απώλειας μαθημάτων.

  Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικού προσωπικού καταγγέλλουν πλήρη αποδιοργάνωση του Ιδρύματος, καθώς περικόπτονται οι αναγκαίες ώρες ανάθεσης διδασκαλίας σε έκτακτους συνεργάτες, ενώ αυξάνονται οι αποχωρήσεις μόνιμων μελών ΔΕΠ  λόγω συνταξιοδότησης και δεν προκηρύσσονται επαρκείς νέες θέσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των φοιτητών και διδασκόντων, αφού αφ’ ενός η αντιστοιχία φοιτητών ανά διδάσκοντα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιστημονικώς αποδεκτά όρια, αφ’ ετέρου οδηγεί σε υπεράριθμες εργαστηριακές ομάδες φοιτητών με συνέπεια την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή την αναμονή τους σε λίστες προτεραιότητας.

  Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

  • Σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο ΤΕΙ Αθήνας, και αν ναι πότε;
  • Πώς και πότε θα αναπληρωθούν οι απολεσθείσες ώρες διδασκαλίας;

  Η ερωτώσα βουλευτής

  Nίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

   

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ