Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: “Ανεφάρμοστος ο αντικαπνιστικός νόμος και στους χώρους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”

  Φεβρουάριος 12, 2018
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, απηύθυνε ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Για το θέμα αυτό, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Κατέθεσα ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου ακόμη και μέσα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Ο νόμος ρητώς απαγορεύει τη χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα σε όλους τους χώρους όπου παρέχεται εκπαίδευση.
  Προβλέπει, δε, τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Ωστόσο, φοιτητές απευθύνουν έκκληση στον Υπουργό Παιδείας να παρέμβει, καθώς καταγγέλλεται ότι φοιτητές, καθηγητές, καθώς και λοιπό προσωπικό, καπνίζουν μέσα στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ακόμη και εντός των αμφιθεάτρων, οι οποίοι καθίστανται αποπνικτικοί και επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία. Ποια μέτρα λαμβάνει η Πολιτεία για την εφαρμογή του Νόμου;
  »

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

  Θέμα: Ανεφάρμοστος ο αντικαπνιστικός νόμος και στους χώρους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

  Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2018

  Κύριε Υπουργέ,

  Η παρ. 7 της Υπουργικής Απόφασης 88202/ΦΕΚ 1286/Β’/30.6.2009, σε εφαρμογή του άρ. 3 του Ν. 3730/2008 για την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ, ορίζει ότι «Στους χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάθε βαθμίδας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.».

  Στην ίδια κατεύθυνση και κατ’ ερμηνεία του Ν. 4419/2016, η Εγκύκλιος Α4γ/Γ.Π./οικ.10790/13.2.2017, προβλέπει την απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα σε όλους τους χώρους όπου παρέχεται εκπαίδευση. Ρητώς, δε, στην ίδια Εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους για την διαπίστωση του βαθμού συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις των διατάξεων του Ν. 4419/2016 σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατά προτεραιότητα μετά τα νοσηλευτικά ιδρύματα, και συγκεκριμένα σε: παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώρους παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης.

  Παρά ταύτα, εκπρόσωποι υπό ίδρυση Σωματείου φοιτητών απηύθυναν πρόσφατα στον Υπουργό Παιδείας έκκληση για παρέμβαση, καθώς καταγγέλλεται ότι φοιτητές, καθηγητές, καθώς και λοιπό προσωπικό, καπνίζουν μέσα στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ακόμη και εντός των αμφιθεάτρων, οι οποίοι γίνονται αποπνικτικοί και επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρεμποδίζεται η είσοδος και η παραμονή στους χώρους, αλλά και παραβιάζονται οι διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας φοιτητών και εργαζομένων. Καταγγέλλουν, δε, περιστατικό φοιτήτριας που είχε υποστεί τρεις πνευμονικές εμβολές και κάνει τακτική χρήση οξυγόνου, η οποία αναγκάστηκε να προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας στον καθηγητή της, προκειμένου να τον πείσει να μην καπνίζει μέσα στο αμφιθέατρο διδασκαλίας.

  Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
  1. Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή όλων των ισχυουσών αντικαπνιστικών νομικών διατάξεων στους χώρους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας;
  2. Κάθε πότε διενεργούνται οι οριζόμενοι έλεγχοι των αρμοδίων αρχών στους εν λόγω χώρους;
  3. Ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου εντός των χώρων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια;

  Η ερωτώσα βουλευτής
  Νίκη Κ. Κεραμέως

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ