Ερώτηση στη Βουλή για τη διγλωσσία της Κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων

  Οκτώβριος 15, 2015
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Η Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, δήλωσε σχετικά με τη διγλωσσία της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων:

  «Κατέθεσα ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών και Επικρατείας, κκ. Γεώργιο Σταθάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νικόλαο Παππά, την οποία συνυπέγραψαν 30 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που καταδεικνύει τη διγλωσσία της Κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα, ενώ η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω της υπογραφής του Τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο για την υλοποίηση 23 ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτές περιγράφονται στο παράρτημά του, το οποίο έχει εγκριθεί και από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο κυκλοφόρησε προεκλογικά τον Σεπτέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ περηφανεύεται που δήθεν πέτυχε να πραγματοποιηθούν μόνο 9 (αντί για 23) ιδιωτικοποιήσεις.

  Ερωτούμε, λοιπόν, τους κυρίους Υπουργούς:

  1. Πώς εξηγούν τη διαφορετική αποτύπωση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, στον ψηφισμένο νόμο του κράτους και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


  2. Εν τέλει, προτίθενται να προβούν στις είκοσι-τρεις (23) ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί στο Τρίτο Μνημόνιο στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ή στο μειωμένο κατάλογο των εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες δεσμεύονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.»

  Οι υπογράφοντες Βουλευτές και το πλήρες κείμενο της ερώτησης ακολουθούν:

  Ερώτηση
  Προς τους κκ. Υπουργούς
  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη
  Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
  Επικρατείας, κ. Νικόλαο Παππά

  Θέμα: «Διγλωσσία της Κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων»

  Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2015

  Σύμφωνα με το ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α’, 14/08/2015) (εφεξής «Τρίτο Μνημόνιο»), η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, βάσει του Σχεδίου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Development Plan, «εφεξής ADP») που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30/7/2015. Μάλιστα ρητά προβλέπεται ότι το ADP αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Τρίτου Μνημονίου, ως παράρτημά του, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τον κατάλογο των κρατικών δράσεων σε εκκρεμότητα που έχει ήδη εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, και φέρει ημερομηνία 23/7/2015. Το Τρίτο Μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου 2015, δίχως οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου των δύο ανωτέρω παραρτημάτων του, παρότι αυτά είχαν καταρτιστεί τον μήνα πριν από την ψήφιση του Τρίτου Μνημονίου και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του. Μέχρι σήμερα, τα παραρτήματα αυτά δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στους Βουλευτές, ωστόσο μπορεί κανείς να τα μελετήσει στην αγγλική γλώσσα στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα παραρτήματα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς η τρέχουσα κατάσταση των ιδιωτικοποιήσεων για όσες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι επόμενες ενέργειες, το χρονοδιάγραμμα δράσης, καθώς και οι τιθέμενοι ποσοτικοί στόχοι. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση είκοσι-τριών (23) περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης τριετίας.

  Ωστόσο, στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015, στο κεφάλαιο 2.2. (σελ. 65-67), υπάρχει διακριτό υποκεφάλαιο 2.2.7 για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εκεί, αφού απαξιώνεται «η νεοφιλελεύθερη αφήγηση» σύμφωνα με την οποία «οι ιδιωτικοποιήσεις συμβάλλουν στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», εκφράζεται απερίφραστα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούσαν ταχύτατη εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού», καθώς επρόκειτο για σκανδαλώδεις αναγκαστικές πωλήσεις. Στη συνέχεια, περιγράφεται το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων – ως επίτευγμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – το οποίο περιλαμβάνει μόνο εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας και αποτρέπει το προηγούμενο σχέδιο για τις είκοσι-τρεις (23) ιδιωτικοποιήσεις.

  Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Πώς εξηγείτε τη διαφορετική αποτύπωση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, στον ψηφισμένο νόμο του κράτους και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
  2. Εν τέλει, προτίθεστε να προβείτε στις είκοσι-τρεις (23) ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχετε δεσμευθεί στο Τρίτο Μνημόνιο στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ή στο μειωμένο κατάλογο των εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες δεσμεύεστε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

  Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

  α/α Ονοματεπώνυμο Εκλογική Περιφέρεια
  1 Νίκη Κ. Κεραμέως Επικρατείας
  2 Χαράλαμπος Αθανασίου Λέσβου
  3 Ιωάννης Ανδριανός Αργολίδος
  4 Γεώργιος Βαγιωνάς Χαλκιδικής
  5 Απόστολος Βεσυρόπουλος Ημαθίας
  6 Κωνσταντίνος Βλάσης Αρκαδίας
  7 Σοφία Βούλτεψη Β’ Αθηνών
  8 Κωνσταντίνος Γκιουλέκας Α’ Θεσσαλονίκης
  9 Αθανάσιος Καββαδάς Λευκάδος
  10 Νικήτας Κακλαμάνης Α’ Αθηνών
  11 Άννα Καραμανλή Β’ Αθηνών
  12 Κωνσταντίνος Καραμανλής Σερρών
  13 Θεόδωρος Καράογλου Β’ Θεσσαλονίκης
  14 Κωνσταντίνος Κατσαφάδος Α’ Πειραιώς
  15 Χρήστος Κέλλας Λαρίσης
  16 Όλγα Κεφαλογιάννη Α’ Αθηνών
  17 Ιωάννης Κεφαλογιάννης Ρεθύμνης
  18 Κωνσταντίνος Κουκοδήμος Πιερίας
  19 Γεώργιος Κουμουτσάκος Β’ Αθηνών
  20 Δημήτριος Κυριαζίδης Δράμας
  21 Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης Χίου
  22 Κυριάκος Μητσοτάκης Β’ Αθηνών
  23 Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη Α’ Αθηνών
  24 Χρήστος Μπουκώρος Μαγνησίας
  25 Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας
  26 Αικατερίνη Παπακώστα-
  Σιδηροπούλου Β’ Αθηνών
  27 Χρήστος Σταϊκούρας Φθιώτιδας
  28 Κωνσταντίνος Τζαβάρας Ηλείας
  29 Θεόδωρος Φορτσάκης Επικρατείας
  30 Μάξιμος Χαρακόπουλος Λαρίσης
  31 Κωνσταντίνος (Κωστής) Χατζηδάκης Β’ Αθηνών

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ