Ερώτηση των γυναικών βουλευτών της ΝΔ για τη συγκάλυψη της Σεξουαλικής Παρενόχλησης από τον Πρέσβη της Βενεζουέλας

  Μάιος 16, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
  ΕΡΩΤΗΣΗ

  ΠΡΟΣ:            τον Πρωθυπουργό                    

  ΘΕΜΑ:          «Συγκάλυψη της Σεξουαλικής Παρενόχλησης του Πρέσβη της Βενεζουέλας»

  Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε το άκρως ανησυχητικό ζήτημα που αφορά στην σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον πρώην Πρέσβη, κ. Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες. Αυτό συνέβαινε επί οκτώ μήνες και διαπιστώνεται πως οι συγκεκριμένες γυναίκες υπάλληλοι δεν έτυχαν της υποστήριξης του ν. 3488/2006 για όσα διαδραματίζονταν εντός της Πρεσβείας.

  Σύμφωνα με τις πέντε καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν, ο πρώην Πρέσβης δεν δίστασε να κάνει χρήση βίας και φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μία από τις εργαζόμενες μέσα στην πρεσβευτική κατοικία. Επιπλέον, ο κ. Γκονσάλες προέβη σε παρενοχλήσεις και μπροστά σε τρίτους, ενώ ύστερα από καταγγελία των θυμάτων προς την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο πρώην Πρέσβης είχε απειλήσει τα θύματά του, πως σε περίπτωση νέας καταγγελίας θα έχαναν την δουλειά τους.

  Εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρός του, είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της Βενεζουέλας. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εγχώριες διπλωματικές υπηρεσίες φέρεται να είχαν αντιληφθεί τον τρόπο συμπεριφοράς του Πρέσβη απέναντι στις εργαζόμενες της Πρεσβείας. Κανείς δεν υπερασπίστηκε και δεν προστάτευσε όμως τις συγκεκριμένες υπαλλήλους.

  Σε επιστολή που εστάλη από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, τέλος Μαρτίου του 2013, προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, κ. Νικολάς Μαδούρο,  του εφιστάται η προσοχή σε «ένα ευαίσθητο θέμα», για το οποίο ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν ήδη ενήμερος. Στην προσπάθειά του να συγκαλύψει το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως «το προσωπικό της Πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα», καθησυχάζοντας πως δεν θα ληφθούν μέτρα εντός Ελλάδος. Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε «την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

  Επιπλέον, στο άρθρο αναφέρεται ότι ο κ. Γκονσάλες ζήτησε από τον Πρόεδρο της χώρας του να απολύσει τις εν λόγω υπαλλήλους που είχαν προβεί σε καταγγελία εναντίον του. Όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο «ευαίσθητα ζήτημα» «τακτοποιήθηκε» από τον νέο Πρέσβη ο οποίος τον διαδέχθηκε το καλοκαίρι του 2013. Τέσσερις από τις πέντε υπαλλήλους που έπεσαν θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, απολύθηκαν χωρίς αιτιολογία το φθινόπωρο του 2015.

  Σημειώνεται ότι ο ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία ποινικοποιεί την παρενόχληση και την σεξουαλική παρενόχληση. Επίσης, απαγορεύεται η λύση σχέσης εργασίας λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζομένου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση σε βάρος του.

  Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

  1. Ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν γνωρίζατε το 2013 ότι η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην Χώρα μας;
  2. Θεωρείτε πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πολιτική ωριμότητα», εφόσον ο δράστης είναι Πρέσβης αριστερής χώρας;;
  3. Η εικόνα της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι σημαντικότερη από τον νόμο και την αξιοπρέπεια των γυναικών, οι οποίες επί οκτώ μήνες έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης  και σεξουαλικής κακοποίησης του πρώην Πρέσβη της Βενεζουέλας, κ. Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες;

  Αθήνα, 16 Μαΐου 2016

  Οι Ερωτώσες Βουλευτές

  1. Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου, Βουλευτής Β’ Αθηνών
  2. Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς 
  3. Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών
  4. Άννα-Μισέλ Aσημακοπούλου, Βουλευτής Β’ Αθηνών
  5. Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β’ Αθηνών
  6. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β’ Αθηνών
  7. Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας
  8. Γεωργία Μαρτίνου, Βουλευτής Νομού Αττικής
  9. Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Α’ Αθηνών
  10. Ελένη Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
  11. Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α’ Αθηνών
  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ